Hlavní obsah

7 oblíbených „italských“ jídel, která by si Ital nikdy nedal

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá národní kuchyně je tak rozšířená a oblíbená jako právě italská. Pizzu a těstoviny potkáte na každém kroku ve většině světových měst. Menu těchto restaurací je ale často jen dalece podobné pravé italské kuchyni. Co víc, některá třeba zrovna vaše oblíbená jídla Italové znají jen z doslechu.

Článek

Italská jídla jsou oblíbená prakticky ve všech koutech světa. Horko těžko byste hledali zemi, kde neznají pizzu nebo špagety. Jenže právě vysoká obliba této středomořské kuchyně stojí za tím, že se z některých tradičních jídel stávají patvary. Navíc mnoho z nich ve skutečnosti nemá s italskou kuchyní co dělat…

Boloňské špagety

Receptů na „pravé“ italské špagety Bolognese najdete v kuchařkách i na internetu nesčetně. Podobné spojení je ale velká chyba, protože originální italská kuchyně žádný takový pokrm nezná. Existuje pouze boloňské ragú, což je omáčka z rajčat, mrkve, cibule, celeru a s mletým masem (díky masu se nazývá ragú). Nejí se však se špagetami, ale s těstovinami tagliatelle.

Pokud jste v Itálii boloňské špagety jedli, zavítali jste do jedné z restaurací zaměřené na turisty, která kvůli vysoké poptávce cizinců jídlo začala zařazovat. Italský gurmán by si ale nic takového nikdy neobjednal.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Boloňské ragú na špagety podle Italů nepatříFoto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Italský dresink

Ačkoli to zní až neuvěřitelně, známý italský dresink má s Itálií pramálo společného. Tato oblíbená zálivka z vinného octa, oleje, cukru a různých bylinek se v této zemi běžně nekonzumuje. Celkově Italové jen zřídkakdy jedí zeleninové saláty se zálivkou, a když už ano, pokapou si je čistě jen panenským olivovým olejem.

Pizza pepperoni

Pizza s plátky salámu patří ve zbytku světa mezi nejoblíbenější druhy. Nikoli však v Itálii, kde se salámová pizza skutečně „nenosí“. Pokud si v Itálii vezmete menu v anglickém jazyce a objednáte pizzu s názvem pepperoni, bude se jednat o vegetariánský pokrm s bílou paprikou. Italové by si na pizzu salám, jak ho známe z českých „italských“ restaurací, určitě nedali. Zvolí sušenou šunku známou jako pršut, popřípadě pancettu.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Pizza s kolečky salámu je spíš americké jídlo, Italové by si tuto kombinaci nedaliFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Fettuccine Alfredo

Na vývoji pokrmu zvaného Fettuccine Alfredo se víc podepsali američtí kuchaři než italská kuchyně. Těstoviny se smetanovou omáčkou se základem z másla a parmazánu sice na konci 19. vynalezl kuchař z Říma, nicméně ve zbytku Itálie se tento pokrm nikdy nejedl, a nemá tak žádnou národní historii. Navíc podoba, v jaké známe alfredo dnes, je opravdu již značně ovlivněna USA, kde je toto tučné hutné jídlo mimořádně oblíbené.

Mozzarellové tyčinky

Smažené mozzarellové tyčinky jsou ostatně jako většina jídel z mozzarelly přisuzované Itálii. Původ i největší tradici však ve skutečnosti mají ve Spojených státech, Italové by nad podobným předkrmem nejspíš ohrnuli nos.

Foto: koss13, Shutterstock.com

Smažené tyčinky mozzarelly mají původ v USAFoto: koss13, Shutterstock.com

Těstoviny s kuřecím masem

Kombinace těstovin a kuřecího masa se zdá natolik samozřejmá, že by vás možná ani nenapadlo pochybovat nad jejím původem. V italské kuchyni se těstoviny kombinují s různými pesty, sýrem, zeleninou či například hovězím masem. Kuře a těstoviny podle její tradice nejde dohromady, opět se jedná o americkou verzi.

Caesar salát

Jeden z nejoblíbenějších salátů světa nemá ve skutečnosti vůbec původ ve středomořském státě. Je sice pravdou, že byl stvořen Italem Caesarem Cardinim, avšak to z něj ještě nedělá italské jídlo. Známý kuchař ve své vlasti ani nežil. Bydlel v Los Angeles, kde provozoval restauraci, navíc sami Italové se od něj distancují.

Reklama

Načítám