Hlavní obsah

9 let od smrti Vladimíra Dlouhého: Tohle byl jeho život

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Před devíti lety zemřel herec Vladimír Dlouhý. Bylo mu teprve 52 let, nicméně stopa, kterou za sebou zanechal, je stále velice patrná. Ať už v pohádce S čerty nejsou žerty, anebo v hereckém umění svého bratra Michala.

Článek

Jak žil, tak zemřel. Když 20. června 2010 Vladimír Dlouhý zesnul, mnozí jeho kolegové vzpomínali, že hrál takřka do posledního dechu. V mládí se geniální herec dlouho léčil s žaludečními vředy, které mu později zpečetily osud – propukla u něj rakovina žaludku.

Bohužel později se přidala ještě rakovina slinivky a Vladimír Dlouhý, místo aby léčbě věnoval všechnu energii a čas, ji bral jako nutnou část života. Z nemocnice jej prý vozili na natáčení a do divadla a nezříkal se ani skleničky alkoholu či cigarety, což mu zřejmě moc neprospívalo. Poslední film, ve kterém hrál, byl Kajínek (2010). Ztvárnil v něm roli policisty a v roce 2011 za ni získal in memoriam ocenění Český lev. (Připomeňte si letošní předávání cen Český lev.)

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli byl Vladimír Dlouhý oceněn Českým lvem dvakrát, sám si odnesl jen jednu trofej. Druhou získal až po smrti a přebíral ji jeho bratr Michal Foto: Profimedia.cz

Už zase skáču přes kaluže

Vladimíra Dlouhého musel znát každý, kdo na začátku osmdesátých let zapnul televizi. Ztvárnil totiž Petra Majera v pohádkovém seriálu Arabela (1980–1981). S herectvím začal ovšem mnohem dříve. V roce 1970 jej Karel Kachyňa (†79) obsadil do filmu Už zase skáču přes kaluže, kde hrál Adama, chlapce, který ochrnul po dětské obrně. Byla to jeho první role a získal za ni Zlatého dudka, cenu pro dětské herce.

Foto: Profimedia.cz

První rolí Vladimíra Dlouhého byl Adam ve filmu Už zase skáču přes kaluže Foto: Profimedia.cz

S čerty nejsou žerty

Další ikonickou postavou byl Petr Máchal v pohádce S čerty nejsou žerty (1984). I když šlo o pohádku, což by někdo mohl mít tendence zlehčovat, Vladimír Dlouhý se na roli velice pečlivě připravil. Aby svedl věrohodný šermířský souboj, před natáčením dlouze trénoval s šermířskou skupinou.

Mimochodem, mladý mlynář se původně neměl jmenovat Máchal, ale Mácha. Producentům se to ale prý nelíbilo – někdo by to mohl považovat za znevažování slavného básníka, a tak jméno změnili. Nesla se fáma, že se měl Vladimír Dlouhý blíže seznámit s představitelkou princezny Adélky, které bylo tehdy 16. Ani jeden z aktérů to ale nikdy nepotvrdil. Ani nevyvrátil.

Foto: Profimedia.cz

Snad nejznámější rolí je Petr Máchal (uprostřed) v pohádce S čerty nejsou žerty Foto: Profimedia.cz

Divadlo

O Vladimíru Dlouhém se říkalo, že nechodí na jeviště hrát, ale že tam prostě existuje. Byl vždycky velice přesvědčivý a uměl perfektně pracovat (nejen) s výrazem. Však právě kvůli jeho hlubokému uhrančivému pohledu z něj někteří lidé prý měli strach. Paradox je, že navzdory ohromnému nadání se herecké profesi zprvu nechtěl věnovat. Nakonec se dal přemluvit a šel studovat Pražskou konzervatoř. Ovšem odmítl psát absolventskou práci, podle něj bylo stěžejní odehrát absolventské představení. Nakonec měl Petr Nárožný (81) jako kaprál v pohádce S čerty nejsou žerty přece jen pravdu, když říkal: „Je to rebel!“ (Jak dobře znáte hlášky z českých filmů?)

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Dlouhý (vpravo) s bratrem Michalem v divadelní hře Chvála bláznovstvíFoto: Profimedia.cz

Bratr

Člověk má mnohdy dojem, že Vladimír Dlouhý vlastně nezemřel. A to ve chvílích, kdy se dívá na jeho bratra Michala Dlouhého (50), rovněž herce. I on se prosadil už v dětství, kdy jej Karel Kachyňa obsadil například do filmu Lásky mezi kapkami deště (1979). Bratři se spolu občas objevili na plátně či na jevišti, například v inscenacích Chvála bláznovství či Na dotek. Zahráli si spolu také i v prvním a posledním Vladimírově filmu, které dělí čtyřicet let: v Už zase skáču přes kaluže a ve snímku Kajínek.

Foto: Profimedia.cz

Oba bratři se herectví věnovali už od dětstvíFoto: Profimedia.cz

Dvojčata

Michal Dlouhý má dodnes velice dobrý vztah s vdovou po bratru Vladimírovi – s Petrou Jungmanovou (47) a také jejich dvojčaty Janem a Jiřím (narodili se roku 2006). Herečka se s Vladimírem Dlouhým seznámila v roce 2001 při natáčení televizní detektivky Den, kdy nevyšlo slunce. Začali spolu chodit, svatbu však měli až dva roky po narození synů. Vladimír Dlouhý měl z prvního manželství s Gabrielou Heřmanovou, což měla být blízká spolupracovnice Václava Havla (†75), dceru Danielu. I s ní má bratr zesnulého herce velmi vřelý vztah. Michal je skutečný gentleman, bratrovu rodinu na holičkách nenechá, a dokud bude potřeba, bude ji ochraňovat.

Foto: Profimedia.cz

S Petrou Jungmanovou měl Vladimír Dlouhý dvojčata Jiřího a Jana Foto: Profimedia.cz

Role Petra Máchala se s Vladimírem Dlouhým nesla málem celý život. Kteří slavní herci jsou tváří jedné postavy?

Reklama

Načítám