Hlavní obsah

Akty Hynka Čermáka, čokoládový festival i příprava na Velikonoce! Tipy nejen na víkend

Foto: Roman Debree, Shutterstock.com

Foto: Roman Debree, Shutterstock.com

Reklama

Už jen slunce a možnost užívat si ho na procházce venku a sledovat u toho probouzející se přírodu je dost občerstvující. Pokud by vám to ale nestačilo, pak pro vás máme i pár zajímavých tipů, jak strávit dny volna.

Článek

Pobývat v jarní přírodě je zážitek, kterému se máloco vyrovná. Ovšem počasí bývá v tuto dobu vrtkavé a může se stát, že budete potřebovat záložní plán B. Pár možností pro vás máme. Nabízíme akce, které vás zabaví, pobaví nebo poučí.

Hodina Země

Zítra, 26.3. od 20.30 do 21.30, zhasnou po světě mnohá okna, veřejné osvětlení i nasvícení budov a památek. Koná se totiž celosvětová kampaň na ochranu klimatu – Hodina Země. Všichni, kdo se do ní zapojí, se právě takto symbolicky připojí k myšlence, že je víc než nutné začít naši planetu chránit. Třeba zrovna úsporou energie. Na stránkách Hodiny Země se můžete zapojit i oficiálně, k tomu si navíc najít další způsoby, jak snížit svou uhlíkovou stopu – i s vyčíslením toho, kolik CO2 ušetříte, když omezíte na polovinu cesty autem, vzdáte se cesty letadlem mimo Evropu nebo budete jeden den v týdnu bez masa.

Loni se v ČR zapojilo 145 obcí, 110 organizací a tisíce jednotlivců. Akci v ČR organizuje Ekologický institut Veronica.

Foto: © Drnovice

Na hodinu zhaslo loni veřejné osvětlení například i v obci Drnovice, která se k výzvě přidalaFoto: © Drnovice

Čokoládový festival

Velká spousta čokolády na jednom místě. Co byste ještě potřebovali slyšet, abyste měli motivaci vyrazit 25.–27. března na Výstaviště České Budějovice, 1.–3. dubna na Černou louku v Ostravě nebo 8.–10. dubna do Futura v Kolíně. To jsou termíny a místa, kde se koná Čokoládový festival. Nenabízí jen možnost ochutnat a zásobit se tou nejlepší čokoládou, kterou lze vůbec koupit, ale naučit se ji i správně používat při vaření. Kromě čokolády se můžete těšit i na spoustu dalších cukrovinek.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Jestli milujete čokoládu, neváhejte zajít na festival, který je jí věnovánFoto: beats1, Shutterstock.com

Nalaďte se na Velikonoce

Jestli se potřebujete dostat do správné jarní nálady a nemáte to daleko do Českých Budějovic, zajděte na velikonoční výstavu v Jihočeském muzeu. Věnuje se zvykům a tradičnímu umění Doudlebska. Proč je tento region zajímavý? Protože tady Velikonoce prožívají jinak, než jste zvyklí. Například nedrží Velikonoční pondělí jako den, kdy se chodí na koledu a děvčata se musí bát toho, že je někdo nešetrně vymrská. Místo toho zde děti chodí od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty s řehtačkami a děvčata chystají pro své mládence pomlázku do hedvábného šátku. Výstavu doprovázejí ukázky zdobení vajíček a velikonočního pečení a v části nazvané Pašijový příběh v lidovém umění se můžete podívat na drobné plastiky, grafiky a další předměty.

Na tuto výstavu můžete přijít od 25. března do 18. dubna, od 9 do 17:30, a to včetně svátků, tedy i na Velký pátek či Velikonoční pondělí.

Výstavu věnovanou Velikonocím najdete od 22. března do 24. dubna i v prostorách Centra Bohuslava Martinů v Poličce. Tady se kromě výstavy můžete těšit i na výtvarné dílny nebo pohádku pro děti.

Foto: Andriana Syvanych, Shutterstock.com

Velikonoce jsou letos až v polovině dubna, ale je ideální čas si na ně nachystat všechno potřebné – inspiraci můžete najít i na výstavě, kterou pořádá Jihočeské muzeumFoto: Andriana Syvanych, Shutterstock.com

U pře rodu Hynka Čermáka

Hynek Čermák je evidentně nadán nejen hereckým talentem, ale přidal se k němu i ten fotografický. Důkazem je výstava autorem nazvaná U pře rodu, ve které představuje tvorbu posledních let. Jde asi o stovku aktů, většinou černobílých, které vypráví hlavně o tom, jak Hynek Čermák ženy vnímá a co na nich obdivuje.

Výstavu najdete v Jízdárně teplického zámku od 4. 3. do 24. 4.

Foto: archiv Zámek Teplice

Hynka Čermáka zná většina lidí jako skvělého herce a možná jen tuší, že je i skvělým fotografemFoto: archiv Zámek Teplice

Arena Brno ve Vaňkovce

Už letos by se měla začít stavět multifunkční Arena Brno, hala pro sportovní i kulturní akce na brněnském výstavišti. Projekt je to velký, a tak není divu, že jsou mnozí zvědaví, jak by měl ve výsledku vypadat. Právě to mohou vidět od 23. 3. do 12. 4. v Galerii Vaňkovka. Zatím tedy jen jako modely z 3D tiskárny, ale tak podrobné, že bude mít díky nim veřejnost jasnější představu o interiérech a exteriérech celé stavy. Další odpovědi na otázky kolem celé stavby pak poskytnou i informační panely.

Foto: zdroj A PLUS a Arch.Design

Vizualizace Areny Brno včetně parkovacích ploch je k vidění na výstavě v Galerii VaňkovkaFoto: zdroj A PLUS a Arch.Design

Jak postavit vysoký záhon?

Mít na zahradě vyvýšené záhony je moderní, ale i praktické. Nemusíte se při jejich obdělávání tak ohýbat, a když se unavíte, lze si na některé z nich i sednout. Kniha Stavíme vysoké záhony vám poradí nejen s výběrem vhodného místa na zahradě, ale i s volbou vhodného materiálu, od kamene po vrbové proutí. No a samozřejmě se bude věnovat i tomu, jak pak do nich správně vysévat či vysazovat. Je prostě šikovným průvodcem pro každého, kdo o vyvýšeném záhonu uvažuje.

Foto: Archiv nakladatelství

Monika Biermaier, Ilse Wrbka-Fuchsig: Stavíme vysoké záhony, 80 stran, nakladatelství Jan Vašut, 159 KčFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám