Hlavní obsah

Čokoláda má dnes svůj den! Už jste si dali kousek?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Jestli je někdy snad i povinnost dát si alespoň kousek čokolády, tak je to právě dnes. Proč? Je totiž Mezinárodní den čokolády! Tak ho nezapomeňte řádně oslavit a přitom si přečtěte pár zajímavostí o téhle neobyčejné pochoutce.

Článek

Čokoláda je po bramborách asi to nejdůležitější, co dala Amerika Evropě. Stala se nejoblíbenější sladkou pochoutkou a v poslední době vzrůstá obliba čokolády tmavé, hořké a s netradičními příchutěmi. Proč jíst čokoládu?

Historie čokolády

Mezinárodní den čokolády chce připomenout, že se čokoláda dostala do Evropy. Kdybychom totiž měli slavit její narozeniny, museli bychom na pomyslný dort vyskládat asi 3 000 svíček. S pěstováním kakaovníků začali Olmékové před třemi tisícovkami let a první nápoj z nich začali vařit Mayové. I když ho titulovali názvem božský, nám by asi moc nechutnal – nebyl slazený.

Sladkou chuť do něj přidali až Španělé, kteří ho v roce 1528 představili na španělském královském dvoře a tím mu otevřeli vrátka do Evropy. Z voňavého nápoje se postupně stala hmota a dnes je asi nejznámější čokoláda v tabulkách. Španělský monopol na výrobu časem padl a velmocí se stalo Švýcarsko – do čokolády tam přidali oříšky a mléko.

Proč jíst čokoládu

Čokoláda je velmi zdravá! Kakaové boby jsou zdrojem flavonoidů – antioxidantů, které chrání před volnými radikály, zbaví organismus škodlivin a pomáhají udržet zdravé cévy. Prospěšné látky z kakaových bobů se podílejí na normalizaci krevního tlaku a cukru v krvi. Důležitá je i schopnost podpořit produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí. Bát se jí nemusíte, ani když chcete zhubnout, a rozhodně není pravda, že čokoláda způsobuje akné.

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Čokoláda má historii dlouhou tisíce let a její popularita rozhodně neklesáFoto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Jak poznat kvalitní čokoládu

Všechny zmíněné zdravotní benefity má ale jen kvalitní čokoláda. Jaká to je? Hodně napoví složení. Na výrobu postačí kakaová hmota (lze uvádět i jako kakaové boby), cukr (ideálně třtinový), někdy se používá i kakaové máslo pro zjemnění a u mléčné čokolády ještě sušené mléko.

Znalci čokolády poznají její kvalitu podle vzhledu, chuti a vůně. Jak čokoládu degustovat? Kostičku rozlomte na dva kousky a otřete je o sebe, aby se rozvoněly. Přivoňte a pak je vložte do úst: nekousejte, nechejte jen rozplynout na jazyku.

7 zajímavostí o čokoládě

O čokoládě by se toho dalo napsat hodně a skoro každý, kdo ji má rád, by o ní byl schopen dlouze básnit. Možná ale nevíte následující drobnosti.

  1. Největší producent kakaových bobů je Pobřeží slonoviny v Africe – pochází odtud třetina světových zásob. -
  2. Místo, kde se prodá nejvíc čokolády, je pravděpodobně letiště v Bruselu. Cestující tu nakoupí až 800 tun ročně. -
  3. Čokoláda obsahuje teobromin, který je jedovatý například pro psy. Pro člověka také, ale je nereálné se otrávit: museli byste sníst přes 20 kilogramů čokolády najednou. -
  4. Čokoláda se nemá dávat do lednice, protože když se po vyndání ohřeje na pokojovou teplotu, znehodnocuje se. Ideální je uložit ji v suchu a do teploty okolo 20 °C, aby nezačala měknout. -
  5. Pokud to prý v knihkupectví voní po čokoládě, pak se zvýší prodej kuchařek nebo románů, a to až o 40 %. -
  6. Podle statistik spořádá každá česká domácnost ročně kolem devíti kilogramů čokolády. -
  7. V Česku najdete hned několik muzeí čokolády: v Táboře, Třeboni, Kutné Hoře a několik i v Praze. -

Jak oslavit den čokolády? Čokoládou!

Jak bylo řečeno, nejlepší způsob, jak oslavit dnešní den, je dát si kousek čokolády. Které stojí za ochutnání?

Foto: archiv firem

Zleva: 1. Hořká čokoláda bio Pomeranč & Květy Natu se sušenou třtinovou šťávou, výtažkem z divokého pomeranče a sušenými květy, e-shop Natu prodává za 97 Kč (45 g). 2. Míšina čokoláda Bali s třtinovým cukrem, e-shop Míšina čokoláda prodává za 119 Kč (50 g). 3. Hořká čokoláda bio Vivani s cukrem z květů kokosové palmy, e-shop Košík prodává za 69 Kč (80 g)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: 1. Čokoláda Chleba Ajala se sušeným žitným chlebem, lahůdkovým droždím a kmínem, e-shop Ajala prodává za 115 Kč (45 g). 2. Absint čokoláda Žufánek/Janek se směsí bylinek (anýz, fenykl, meduňka, yzop), e-shop Čokoládovna Janek prodává za 140 Kč (45 g). 3. Chocolate Therapy by Tatiana – 1. čakra Odvaha s chilli a extraktem z pravé vanilky, e-shop Pražská čokoláda prodává za 188 Kč (70 g)Foto: archiv firem

Reklama

Načítám