Hlavní obsah

Alkohol před sexem. Ano, či ne?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Alkohol je společenská droga, která odstraňuje zábrany a dodává sebevědomí. Ale i v posteli? Taky si před milováním dáte nějakou tu skleničku? Zeptali jsme se odborníků, jestli je to dobrý nápad.

Článek

Opilý sex je špatný sex. To aspoň tvrdí psychologové i sexuologové, včetně Laury Berman z Chicaga, která před veselým popíjením varuje. Ano, alkohol usnadňuje navazování kontaktů a zbavuje všemožných strachů i sebekritiky. Jenže když to s ním přeženete, můžete se v ložnici dočkat nepříjemných překvapení.

Existuje bezpečná míra?

Obecně se některými odborníky doporučuje konzumovat před milováním jednu skleničku vína, pivo či jeden koktejl. Tohle množství skutečně může uvolnit vaši mysl a příjemně vás nabudit. I když výsledky jiných studií varují i před tímto množstvím. Například z jisté, dost puritánské práce, s názvem Alkoholismus: Klinický a experimentální výzkum, kterou uveřejnil časopis Time, vyplývá, že z hlediska všeobecného zdraví je nejbezpečnější nepít vůbec, protože i občasným popíjením zvyšujete riziko kardiovaskulární mortality. Určitě to ale nebude tak horké. A pokud jde o sex, jedna sklenička postelovému řádění, tedy aspoň hypoteticky, prospívá.

Dáte-li si však do nosu o trochu víc, dochází naopak k útlumu, dostavuje se únava i zkreslení úsudku. Posouvají se fyzické i psychické hranice – ovšem takovým způsobem, že se za své chování druhý den můžete pěkně stydět. Navíc ženské tělo se od toho mužského liší. Vzhledem k jeho menšímu objemu mají ženy méně krve k zředění alkoholu, který se dostane do krevního oběhu. Jsou tedy v nevýhodě a popíjení snášejí hůř.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Opilá žena si moc sexu neužijeFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Sex a alkohol

„Milování v opilosti představuje převážně snížený sexuální zážitek. Proto by milenci vždy měli být naprosto bdělí, vždyť jinak ohrožují i svůj milostný výkon,“ tvrdí Laura Berman na svém blogu s tím, že alkohol brání přívodu krve do klína, čímž se podílí na erektilních dysfunkcích u pánů  a nedostatečné lubrikaci pochvy u žen. Negativně totiž ovlivňuje endokrinní systém, tedy soustavu žláz s vnitřní sekrecí. Právě ten se společně s nervovým systémem podílí na řízení funkcí lidského organismu. Oba systémy přitom spolu vzájemně komunikují a ovlivňují se.

„Další věc je, že alkohol znecitlivuje vnímání. V podstatě vás dokonale otupí, čímž se zpomalí sexuální reakce. Nehledě na to, že po vystřízlivění se obvykle dostavuje deprese a pocity viny. Není to škoda? Vždyť se přece milujeme, abychom vnímali a pamatovali si všechny ty emoce, zážitky, rozkoš i radost,“ dodává sexuoložka, která jednoznačně hlasuje pro střízlivý a podle jejích slov „vědomý sex“.

Už dlouho jste něco takového nezažili? Nepřekračujte tedy pravidlo jednoho drinku a připravte se na to, že si sex bez přemíry alkoholu a klidně i střízliví, užijete mnohem víc, a to se vším, co k němu patří. V podstatě otevřete oči milostné realitě, která se vinou alkoholového oparu trochu ztrácí.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jedna sklenička pro každého je úplně v pořádkuFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tady mě máš, zlato!

„Mějte na paměti, že sex sám o sobě je trochu trapný. No ano. Těla jsou zvláštní, lidé vydávají vtipné zvuky a stát se může cokoli, tak to taky tak berte. Neohrabanost a někdy i legrace k milování patří, což je naprosto v pořádku,“ apeluje Laura Berman a přidává další doporučení ohledně střízlivého muchlování. „Zbavte se přehnaných očekávání a neklaďte na sebe ani na milence abnormální požadavky. Skutečný sex má celulitidu. Skutečný sex má genitálie různých tvarů a velikostí. Skutečný sex má také povislá prsa a velký zadek. A přesto je tahle realita tak úžasná, ačkoli není zkreslena třemi, čtyřmi skleničkami vína.“

Život bez ohnivé vody

Když jste totiž přítomni – emocionálně, ne jen fyzicky, smysly i duše se angažují. Střízlivý sex, za který se dá považovat i ten po konzumaci dvou deci vína, je pak o výměně energií, sdílení „dobra i zla“ (tak jste milence nechtěně škrábly, no a?) i vnitřní struktury bytostí. „Pohlížíte-li si do očí, nevidíte žádné zaváhání nebo zakalené rozhodování. Naopak jste otevření a dáváte milenci najevo svoje odevzdání i ochotu stát se zranitelnými,“ uzavírá Laura Berman s tím, že nástup ve stylu „tady jsem v plné své kráse a bez předstírání“, odděluje zkušené a zralé milence a milenky od těch nezkušených.

Související témata:

Načítám