Hlavní obsah

Až se vyřádí zmrzlíci, rajčata můžou ven. Co ještě vysadit?

Foto: visivastudio, Shutterstock.com

Foto: visivastudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bonifác je poslední z ledových mužů, svátek má 14. května. Teprve pak vysazujte rajčata, dýně nebo cukety. Přízemní mrazíky už by jim neměly ublížit. Co dalšího už můžete dát ven?

Článek

Jedna z pranostik říká, že když pominou zmrzlíci, pominou i mrazíci. Naši předci to tak alespoň odpozorovali, a později to potvrdily i přístroje – podle nich totiž právě v polovině května ubývá přízemních mrazíků. Příroda je v rozpuku a na zahradě může vypuknout další vlna výsevu a výsadby.

Zmrzlíci nebo také ledoví muži slaví svátek mezi 12. a 14. květnem. Jmenují se Pankrác, Servác a Bonifác. Právě před jejich jmeninami se často ochladí, někdy pomrznou květy ovocných stromů, jindy mrazíky doslova spálí choulostivější rostliny. Proto je lepší nespěchat a počkat.

Ven můžou rajčata i dýně

Na druhou polovinu května byste měli počkat s přesazením rajčat, dýní a cuket na venkovní záhony. Víte, kam je nejlepší co umístit? Rostliny je lepší nejdříve otužovat. Přece jen trávily čas v teple vašeho domova. Klidně je už na začátku května vynášejte ven, třeba odpoledne, když svítí slunce.

Rajčata je pak nejlepší přesadit do samostatných kbelíků nebo na vyvýšené záhony, ideálně pokud jsou pod stříškou. Kdyby bylo léto deštivé, častý dotek vody na listech rajčat může podnítit plíseň.

Při přesazení rajčat se nebojte přidat do zeminy hnůj, nejlepší je kravský nebo koňský. Do jamky, kam přijde sazenice, klidně položte hrst čerstvých kopřiv, budou se rozkládat a uvolní dusík, jenž rajčata potřebují. Ke každé rostlině můžete vysadit i jeden afrikán, který chrání rajčata před plísněmi.

Společně s rajčaty mohou ven také předpěstované dýně a cukety. Těm se bude nejlépe dařit na kompostu, protože je plný živin a zároveň je teplejší než běžné záhony. Hlavně menší sazenice cuket a dýní mohou ohrozit slimáci, proto rostliny pravidelně kontrolujte, především po dešti se kolem nich mohou objevit lační škůdci. Chcete se jich zbavit? Víme, jak to zkusit bez chemie.

Foto: Poring, Shutterstock.com

Dýně vyhánějí šlahouny dlouhé několik metrů. Při výsadbě na to musíte pamatovat a zajistit jim dostatek místaFoto: Poring, Shutterstock.com

Vysévejte okurky, fazole i hrách

V polovině května je ještě pořád čas na výsev. Možná, že už máte okurky předpěstované, v takovém případě mohou přijít na záhon. I ony potřebují hodně živin, nebojte se proto lehce přihnojit. Okurky můžete také vysévat přímo na záhony nebo do květníků – do jamky dejte dvě nebo tři semínka a přehrňte zeminou, až povyrostou, nechte růst vždy jednu nejsilnější rostlinu. Okurky, stejně jako rajčata, potřebují vydatnou zálivku.

Vysévat můžete také hrách a fazole. (Luštěniny jsou skvělé při dietě!) Nejlépe třeba na okraj záhonu. Brzy se začnou šplhat do výšky, tak nezapomeňte na podpěru, kterou snadno vyrobíte z kolíků a provázku. Na záhony můžete vysadit také sazenice celeru. Před tím, než je posadíte do jamek, ukruťte přebytečné kořínky, aby se celerová bulva dobře zakulatila.

Vyneste ven bazalku i rozmarýn

Pokud si předpěstováváte bazalku, tak v polovině května už může také ven. Vysadit ji lze třeba k rajčatům, zlepšuje jejich chuť. Venku to už zvládne i choulostivější rozmarýn nebo majoránka. Většina bylinek potřebuje hodně sluníčka. Zatímco bazalka bude ráda za vydatnou zálivku, rozmarýn zavlažujte opatrně.

Foto: Elena Efimova, Shutterstock.com

Rozmarýn je u nás hodně závislý na počasí. Pokud jsou mírné zimy, přežívá na záhonku úspěšně jako trvalka. Pak ale stačí dva dny tuhého mrazu, a o krásnou vzrostlou rostlinu přijdeteFoto: Elena Efimova, Shutterstock.com

Ještě vás svrbí prsty?

Pokud máte ještě volno na záhonech nebo nemáte zahradnické práce dost, pusťte se do výsevu dalších plodin – v květnu můžete směle vysévat mrkev, červenou řepu nebo černou ředkev, například na místo, odkud jste sklidili ředkvičky. Dobře vám poroste také rukola nebo letní saláty.

Jakou zeleninu vysadíte po zmrzlících vy? Až budete mít zeleninovou záplavu, určitě ji zkuste zkvasit!

Reklama

Načítám