Hlavní obsah
3,6
(9)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Hrachová polévka je klasika, kterou podobně jako hrachovou kaši jedni nesnášejí a druzí milují. My doufáme, že patříte mezi její vyznavače – podle tohoto receptu ze žlutého hrachu je totiž skvostná!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
Na polévku
  • 500 g sušeného žlutého hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 2 ks klobásy
Článek

Postup

01.

Tuhle polévku zvládnete levou zadní a zaručujeme, že vám bude chutnat! Hrách den předem namočte do vody (měl by být hodně ponořený, nasaje do sebe vody opravdu dost) a nechte přes noc změknout. Ráno hrách slejte, zalejte čistou vodou, osolte a vařte doměkka, trvá to asi 30 minut.

02.

Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte ho hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Když je hrách měkký, stáhněte plotnu na minimum, aby voda nevřela, a opatrně do ní vmíchejte trochu zchladlou jíšku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Polévku rozmixujte, dochuťte kmínem, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. Polévku ještě asi 10 minut provařte, aby mouka nezůstala syrová a klobása se prohřála a polévku taky ještě trochu obarvila. Podávejte s pečivem nebo prostě jen tak.

04.

Polévku zkuste dokořenit podle své fantazie! Díky tymiánu bude méně nadýmat, muškátový oříšek nebo špetka chilli jí dodají říz a saturejkou žádný zeleninový či luštěninový pokrm nezkazíte! Místo žlutého hrachu můžete použít cizrnu (římský hrách). Klobásu můžete vegetariánsky vyměnit za koření garam masala, a to teprve uvidíte, jak skvěle může polévka chutnat!

Načítám