Hlavní obsah
3,3
(88)
Foto: Onřej Hošt

Foto: Onřej Hošt

V dnešním receptu nehledejte kus másla, půl homole cukru ani kopu vajec. Naopak si vystačíte s čerstvými jablky a pár lžícemi krupice, takže pokud moučník nesníte celý, určitě po něm nepřiberete. A navíc si pochutnáte!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
  • 100 g cukru moučka
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 ks jablek
  • 3 lžíce pšeničné krupice
  • 80 g lískových oříšků
Poleva
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
Vysypání formy
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Nejprve oddělte žloutky od bílků a najemno nastrouhejte jablka. Žloutky s cukrem pak vyšlehejte do světlé pěny. Postupně přidávejte nastrouhaná jablka, krupici, kakao a jemně namleté oříšky. Teď už skoro hotové těsto nechte 20–30 minut stát, aby krupice nabobtnala.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Mezitím si troubu roztopte na 180 stupňů Celsia a formu na pečení vymažte kouskem tuku nebo olejem a vysypejte hrubou moukou. Když je krupice nabobtnalá, vyšlehejte ze zbylých tří bílků tuhý sníh a vmíchejte ho do připraveného těsta. To už pak stačí jen nalít do formy a dát zvolna asi na 30 minut péct.

03.

Hotový moučník vyklopte z formy a nechte ho trochu zchladnout. Zatím si připravte jednoduchou ledovou polevu: do mísy dejte moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu a metlou vymíchejte hladkou polevu. Ta by neměla být příliš hustá, ale ani úplně tekutá, jen by se měla trochu „táhnout“ za vyndanou metlou. Podle potřeby proto přidejte na zahuštění trochu cukru navíc nebo na rozředění trochu citronové šťávy, případně vody. Vychladlý jablečný dortík potřete ledovou polevou, tu nechte ještě asi 10 minut zaschnout a můžete podávat třeba s šálkem lahodného espressa.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Související témata:

Načítám