Hlavní obsah

Balonové rukávy a minimalistické linie: Svatební trendy 2021

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovat teď svatbu je nejisté, ale na druhou stranu, až to bude aktuální, všechny pěkné šaty už budou zamluvené nebo rozprodané. Milé budoucí nevěsty, tohle jsou trendy na tento rok!

Článek

Nemusíte okázalost ani nadýchané sukně? V sezoně 2021 se opět vrací nesmrtelný minimalismus. Na své si přijdou ale i ty, které sní o šatech jako z pohádky. Jaké jsou svatební trendy 2021? Ptali jsme se návrhářek i majitelek svatebních salonů.

Jednoduchost i variabilita

Více pohodlí a méně okázalosti. To sedí na celý módní svět a promítá se to i do svatebních trendů. „Myslím, že nevěsty budou chtít v tomto roce svatby co nejvíc zjednodušit. Budou komornější, a proto budou svatební šaty určeny i k nošení po nevěstině velkém dnu,“ říká česká návrhářka Mimi Lan Nguyen. „Bude to mix mezi svatebními, večerními a šaty do divadla.“

Stále větším trendem je udržitelnost. „Každým rokem se zvětšuje poměr nevěst, které se rozhodnou pro vlastní svatební šaty před těmi z půjčovny. V takto výjimečný den si chtějí dopřát ty vysněné, které jim dokonale padnou a které budou jenom jejich. Zvlášť pokud je cena šatů ušitých na míru srovnatelná s cenou půjčovného,“ míní návrhářka Lenka Izsák, majitelka salonu MiaBella. Spousta žen preferuje možnost nechat si pak svoje šaty zkrátit nebo obarvit a nosit je dál.

Pro představu, svatební šaty od návrhářů stojí v průměru od 20 tisíc výš. Půjčovné vychází v salonech na 5 až 17 tisíc, záleží na konkrétním modelu. Z jakých variant můžete letos vybírat? Rozdělili jsme je do tří kategorií podle stylu.

1. Elegantní minimalistka

Hledáte-li jednoduché linie a minimalistický design bez přílišných ozdob, v nových kolekcích rozhodně pochodíte. „Trendem jsou elegantní úzké modely zdobené korálky nebo krajkou. Žádané jsou také zcela minimalistické kousky se sofistikovaným střihem,“ popisuje Vladimíra Blažková ze svatebního domu Nuance.

Zajímavou novinkou, která ozvláštní každý střih, jsou čtvercové výstřihy. „V minulé sezoně byly favority výstřihy do véčka, pro tu nadcházejí to budou čtvercové. Ostrý geometrický styl lichotí klíčním kostem a ramenům,“ říká Monika Libřická ze svatebního salonu Le Monika.

Foto: Archiv firmy

Svatební šaty z kategorie těch úzkých a minimalistických, oboje si můžete půjčit v salonu NuanceFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební šaty od návrhářky Mimi Lan Nguyen k zakoupení; Svatební šaty k zapůjčení v salonu Le Monika, všimněte si lichotivého čtvercového výstřihuFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební šaty od Mimi Lan Nguyen, které se hodí na neformální svatby; Šaty ze salonu Le Monika s čtvercovým výstřihemFoto: Archiv firem

2. Princeznovské

Předchozí trendy nejsou to, co byste si představovaly? Nezoufejte, svatební šaty ve své nejpompéznější a klasické variantě jsou také k mání. „Pro princezny a věčné romantičky se vrací vrstvené sukně, volánky nebo spadlá ramínka,“ říká Monika Libřická.

Nebojte se ani dlouhé vlečky, tylu nebo krajek. „Letos převládá kombinace krajky a tylu nad celokrajkovými modely,“ říká Vladimíra Blažková. „Nechybí ani trendy třpytivé šaty poseté flitry, korálky, či přímo šité ze třpytivých látek, a to jak ty klasické, tak i boho.“ I na svatby v létě čím dál víc nevěst poptává dlouhé rukávy a letos jsou horkou novinkou balonové z jemného šifonu nebo krajek.

Foto: Archiv firem

Balonové rukávy nebo šaty ze třpytivé látky najdete v salonu MiaBellaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Balonové rukávy jsou letošním trendem, u první varianty šatů se dají sundat, modely si můžete půjčit v salonu Le MonikaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Krajka a velká sukně, princeznovské šaty v celé své kráse seženete v salonu NuanceFoto: Archiv firmy

3. Boho a krajky

Boho styl, který se hodí na svatby v uvolněném duchu, nesmíme vynechat. Tyto šaty se vyznačují vzorovanými krajkami, často s tmavší tělovou podšívkou, splývavými sukněmi a klidně i větším rozparkem.

„Hlavním trendem letošní svatební sezony je lehkost, jemnost a přirozenost. Svatby se i letos budou převážně konat na méně formálních místech, jako jsou staré stodoly, statky, mlýny nebo v přírodě. Proto je pro nevěsty důležité pohodlí,“ dodává Lenka Izsák, což boho šaty rozhodně splňují.

Co se celkově barev týče, podle ní i Vladimíry Blažkové ustupuje sněhově bílá a přesunuje se do kolonky out. Lépe vypadají šaty v tlumenější ivory (krémové). Na výběr jsou i pudrové barvy ve světle růžové nebo meruňkové.

Foto: Archiv firem

Zleva: Boho styl pořád vede a najdete ho v kolekci Lenky Izsák nebo Mimi Lan NguyenFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šaty v pudrově růžové najdete v salonu Nuance, celokrajkové zase v MiaBellaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Květy, nebo ornamenty? První model s oslňujícím výstřihem seženete v salonu Le Monika, druhý v MiaBellaFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám