Hlavní obsah

Nevěsta v modré a listopadová svatba? Dle pověr velký špatný

Foto: Pavlo Melnyk, Shutterstock.com

Foto: Pavlo Melnyk, Shutterstock.com

Jak naplánovat svatbu, aby to byl nejkrásnější den vašeho života? Pozvěte jen ty, co máte rádi, nechte si doporučit fotografa, který umí zachytit kouzlo okamžiku, nenechte si mluvit do výběru kapely a svatební pověry a rčení berte s rezervou.

Článek

Svatba je pro mnohé jedním z nejdůležitějších dní v životě a chtějí, aby to byl den dokonalý. Některé ženy se na okamžik, kdy oblečou ty nejkrásnější šaty a před nejbližšími řeknou ano své životní lásce, těší už od dětství.

Aby byl den D opravdu bezchybný, chce to hodně plánování, je třeba promyslet spoustu detailů. Jak se postavíte k pověrám či pranostikám, které mají původ v daleké minulosti, ale stále se berou vážně?

Svatba v máji? To snad ne!

Zásnuby proběhly a abyste se mohli vrhnout na plánování veselky a zvaní hostů, je třeba stanovit datum. Je jasné, že to nesmí kolidovat s derby pražských „S“, a musíte zjistit, kdy babička jede do lázní. Ale ani pak nemáte volné pole působnosti, ne každý měsíc je na svatbu vhodný! Znáte rčení „Svatba v máji, do roka máry!“? A nehodí se ani listopad: „V listopadu za ohradu“. Oba měsíce předznamenávají nešťastné manželství.

Něco modrého 

Tradice velí, že nevěsta má mít v den svatby na sobě „něco nového, půjčeného, starého a modrého“. Nové jako symbol začátku, půjčené ideálně od šťastně vdané ženy, která předá část svého štěstí, staré značí rodinnou tradici a modré jako symbol věrnosti a dlouhého života.

Šaty by měla mít bílé, což je barva nevinnosti. Moderní ženy to až tak nedodržují a občas sáhnou i po jiné barvě. Zcela vyhnout by se však měly modré a fialové, aby jim manželství nepřineslo modřiny. A s barvou nevěstiných šatů by neměly ladit sestra a maminka, stály by totiž v cestě manželskému štěstí.

Foto: Anna Demianenko, Shutterstock.com

Sice mi jde fialová lépe k pleti, ale riskovat manželské bitky do budoucna nechci Foto: Anna Demianenko, Shutterstock.com

Vidět nevěstu před obřadem

Viděl vás váš muž s nudlí u nosu, zpocenou po maratonu i nahou v období s pěti kily navíc? To nic neznamená, ve svatebních šatech vás nesmí vidět do poslední chvíle. Vidět nevěstu dříve než u oltáře nosí smůlu. A nejde jen o šaty, ale často o nevěstu v celé její kráse! I proto je oblíbeným doplňkem k šatům závoj. V době, kdy sňatky domlouvali rodiče a v sázce bylo věno, ženich dokonce po odhrnutí závoje viděl svou nastávající poprvé, aby už nemohl cuknout, i kdyby nebyla jeho typ.

Šaty by si nevěsta neměla šít sama, aby si nezašila svou cestu ke štěstí, a ženich zase nesmí mít motýlka, aby jí neuletěl.

Déšť nosí štěstí, ale nesmí být bouřka

Víte, co dělá nevěsta celý týden před svatbou zhruba každých pět minut? Aktualizuje všechny dostupné aplikace na počasí a modlí se, ať ji v osudný den nezradí nebe. Nikdo nechce, aby mu na svatbě pršelo, fučel vítr nebo bylo vedro na padnutí. Svatební počasí ale nemá vliv jen na prožitek ze dne samotného, ovlivní celý váš další společný život!

A tak je klidně možné, že vy budete plakat, že vám zmoknou šaty a dekorace, ale babička bude jásat, že vám prší štěstí. Nesmí ovšem zahřmít, to prý přinese hádky do manželství.

Foto: Kuznetcov_Konstantin, Shutterstock.com

Děti moje, já jsem za vás tak šťastná, já se za ten déšť modlila! Tak díky, babi! Foto: Kuznetcov_Konstantin, Shutterstock.com

Unese ženich nevěstu (přes práh)?

Ve chvíli, kdy si mladá žena nechá navléknout zásnubní prstýnek a změní si status na Facebooku na „zasnoubená“, začíná hubnout. Její partner ji sice miluje takovou, jaká je, ale díky pár kilům dole bude ještě větší kočka a jemu nerupne v zádech, až ji bude přenášet přes práh.

Dříve přenášel ženich nevěstu přes práh jejich domu, dnes většinou popadne novomanžel svou milou do náruče před restaurací a vnese ji do místnosti. A význam? Novomanželům se mění život a od této chvíle by měli vše řešit společně a nemůžou jen tak snadno odejít z manželství.

Co rozhodně nedávat darem

Být mezi pozvanými svatebními hosty znamená zamyslet se nad vhodným dárkem. Obvykle si snoubenci přejí finanční příspěvek na bydlení nebo svatební cestu, případně mají seznam dárků, které opravdu využijí. Chtějí se logicky vyhnout třem varným konvicím a jelením parohům nad postel.

Pokud ale máte jako hosté volnou ruku, mějte na paměti, že zcela nevhodné jsou kapesníky (i kdyby byly s monogramem), protože přivolávají slzy. Nože přetnou manželské pouto (ano, i ty profesionální japonské) a zrcadlem se znelíbíte obdarovaným v budoucnu!

Jaké svatební pověry jste brali vážně vy? A jak se podle vzhledu nastávající maminky pozná pohlaví miminka?

Reklama