Hlavní obsah

Proč máte křivé zuby? Tohle jsou nejčastější příčiny

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochlubit se dokonale rovnými zuby může málokdo. Různé nepravidelnosti chrupu ovšem nejsou jen vadou na kráse – často zvyšují riziko zubního kazu, zánětu dásní a dalších potíží. Proč jsou zuby křivé a co se s tím dá dělat?

Článek

Zuby mohou křivé už narůst, ale jejich poloha není stabilní ani v dospělosti – chrup se totiž hýbe po celý život. Výrazně křivé zuby jsou nejen neestetické, ale je u nich i vyšší riziko prasknutí nebo ulomení. A také se hůř čistí. „Dochází k vyššímu ulpívání plaku, který následně souvisí se záněty dásní,“ vysvětluje ortodontistka Mája Konvalinková z Dentální kliniky Hradčanská. Co všechno může za to, že jsou zuby křivé?

Největší roli hraje dědičnost

Zatímco kazivost neovlivňuje ani tak genetika, jako spíš správná péče, u abnormálně postaveného chrupu je to přesně naopak. Dědí se velikost, tvar i postavení zubů, stejně jako velikost čelisti. Jak lidstvo přechází na stravu, kterou není třeba tak usilovně žvýkat, čelist se stále zmenšuje – jenže množství, rozměry ani počet zubů se nemění. U mnoha lidí je proto problém je všechny do čelisti poskládat. Nejvíce je to znát, když začnou růst zuby moudrosti: osmičky mohou svým tlakem nepěkně zkřivit zbytek chrupu. Problém je nutné podchytit včas, zpravidla pomůže třetí stoličky vytrhnout.

Špatný skus

Vzájemnému postavení horní a dolní čelisti se říká skus. A chybný skus může způsobovat různé problémy. „Většinou dochází k nadměrnému přetěžování některých zubů a tím i k jejich většímu opotřebení,“ varuje Mája Konvalinková. Pokud jsou horní zuby příliš před dolními, jde o předkus, který se léčí rovnátky. Opačný problém, kdy jsou dolní zuby vpředu a horní zuby zapadnou za ně, se nazývá podkus. Jeho řešení je mnohem složitější, neobejde se bez zákroku zubního chirurga a plastika.

Důležitý je vývoj chrupu

První trvalé zuby začnou dětem růst zhruba kolem šesti let, mají proto v dásních mléčné i druhé zoubky současně. Jenže ne vždy dostanou nové zuby dost prostoru pro růst a omezenému místu se snaží všelijak přizpůsobit, takže se mohou různě otáčet nebo vyrůstat pod nepřirozeným úhlem. Proto je důležité vodit děti na pravidelné prohlídky.

Na zuby má vliv i těhotenství

Kvalitu chrupu ovlivňuje i těhotenství matky. Čelist i základ pro zuby se utvářejí již v prenatálním období, pozor tedy na dostatek důležitých živin v jídelníčku. Je nutné se vyvarovat kouření, pití alkoholu a pozor i na nevhodné léky.

Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Zubaře neodkládejte, čím dřív s řešením problémů začnete, tím lépe pro vásFoto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Zuby křiví úrazy i dětské zlozvyky

Genetika je sice mocná, ale rozhodně nemůže za všechno. Zuby deformují i dětské zlozvyky, jako je cucání palce nebo nošení dudlíku v době, kdy už má dítě mléčné zuby. Zkřivit zuby může i úraz, při kterém si část chrupu vyrazíte, vykloubíte nebo jinak poškodíte. Zubaři dnes dokážou leccos narovnat, a dokonce vrátí i vypadlý zub. Vyplatí se ale řešit potíže včas.

Když o zub přijdete, sousední zuby se do vzniklé mezery začnou naklánět, nebo dokonce posouvat. Pokud se to stane u mléčného zubu, trvalý zub pak nemá kam růst a křiví se. V dospělosti zase může mít po čase zubař problém do zúženého prostoru vměstnat adekvátní náhradu. Poruchy skusu způsobují i nemoci, například chronická rýma, zvětšená nosní mandle, a také dýchání pouze ústy.

Křivé zuby nejsou jen estetický problém

Řešit křivé zuby má smysl – z důvodů estetických i zdravotních. Každodenní hygiena zabere méně času, snížíte riziko zubního kazu i dřívější ztráty zubů vlivem nevhodného skusu. U výrazných deformit se zlepší výslovnost i vzhled obličeje, oddechne si čelistní kloub a zásadní je i možnost lépe rozkousat potravu.

Pomoci mohou rovnátka

Počítejte ale s tím, že rovnat chrup je nákladná, časově i finančně náročná a také bolestivá záležitost. Nicméně i rovnátka se stále vylepšují – lze si třeba pořídit tzv. neviditelná, tedy průsvitná. „Jejich výhodou také je, že se dají vyjímat například na jídlo či na společenské akce,“ říká Mája Konvalinková. Samoligovací rovnátka se zase obejdou bez gumiček, které jsou běžnou součástí většiny kovových zámků – rovnátka jsou tak hygieničtější a zaoblenější. „V ústech jsou komfortní, protože jsou velice plochá,” vysvětluje ortodontistka Jana Oulická z Třemošné.

Zubaři drží karanténu, ale zuby bolet nepřestávají. Jaké babské rady opravdu pomohou, když vás rozbolí zub?

Reklama

Načítám