Hlavní obsah

5 potravin pro zdravé zuby. Co jíst a na co si dávat pozor?

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Krásné zdravé zuby, kdo by je nechtěl. Pravidelné čištění je zbavuje cukru a částic potravy, které se v ústech spojují s bakteriemi a vytvářejí plak. Ten produkuje kyseliny, které poškozují sklovinu a způsobují zubní kaz. Čisticí účinek mají ale i některé potraviny, byť poctivou hygienu nenahradí.

Článek

Pokud si chcete zuby udržet zdravé do vysokého věku, měli byste myslet nejen na jejich čištění, ale také na to, co je necháváte kousat, respektive, co vkládáte do úst. Jídlo by mělo obsahovat minimum cukru, protože ten bakterie přeměňují na kyseliny, které změkčují zubní sklovinu. Ta je potom náchylnější ke vzniku zubního kazu. Některé potraviny ale dokážou tento proces zpomalit, nebo i zastavit. Právě takové podporují zdraví zubů. Které to jsou?

1. Sýry a jogurty

Mléčné výrobky vynikají vysokým obsahem vápníku a bílkovin, které se podílejí na síle a zdraví zubů. Bílý jogurt navíc dodá probiotika. „Mléčný výrobek totiž tolik nechutná bakteriím, které způsobují zubní kaz,“ vysvětluje Veronika Andělová, zubní lékařka ze stomatologické ordinace v Praze. Vybírejte ovšem jogurty bílé, bez přídavku cukru. (I rostlinná strava je na bílkoviny bohatá)

A co se sýrů týče, vyhýbejte se těm taveným, které jsou plné solí a fosforečnanů. „Ty v organismu narušují správný poměr fosforu a vápníku, což může zhoršovat vstřebávání vápníku a vést až k odvápnění kostí a zubů,“ varuje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

2. Listová zelenina

Zelená listová zelenina, především kapusta a špenát, je bohatá na vápník, který se podílí na vytváření zubní skloviny. Řadu zdravotních výhod má také kyselina listová, která je nezbytná pro obnovu a růst buněk. Také pomáhá vyživovat dáseň. A zdravé dásně znamenají nižší riziko vzniku zánětu a rozvoje paradontózy.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Žvýkačka bez cukru neutralizuje kyselé pH v ústech a zvyšuje produkci slin, které mají očišťující schopnost

3. Jablka, mrkve a celer

Vláknitá a křupavá struktura jablka, mrkve a celeru podněcuje kousání. To stimuluje dásně, podporuje tvorbu slin a snižuje riziko rozvoje zánětu. Vláknina při kousání funguje jako přírodní zubní kartáček zbavující zuby částic potravy a bakterií. Všechny tři potraviny jsou rovněž zdrojem vitaminu C, který chrání dásně před působením volných kyslíkových radikálů.

4. Rozinky a brusinky

Jednoduchý cukr sacharóza, který se přidává do cukrovinek a zpracovaných potravin, slouží jako pohonná hmota pro bakterie. „Zubní sklovina je potažena speciálním plakem, v němž se bakterie způsobující kaz snadno udrží a jako palivo zpracovávají právě cukr,“ vysvětluje doktorka Andělová.

Rozinky a brusinky jsou ale sladké přirozeně, obsahují tedy fruktózu a nikoliv sacharózu. Rozinky navíc dodají látky, které mají schopnost zubní plak likvidovat. A brusinky jsou zase zdrojem cenných polyfenolů, látek, které zabraňují bakteriím přilnout na zubní stěně a znemožňují jim zde vytvářet plak (podobně působí i v močovém měchýři). Pokud máte alergii na fruktózu, rozhodně nekonzumujte ovoce na prázdný žaludek a dejte si jen malé dávky, případně se poraďte s lékařem.

Foto: val lawless, Shutterstock.com

Rozinky a brusinky sklovinu nenarušují, protože jsou sladké přirozeně

5. Žvýkačka bez cukru

Žvýkačka stimuluje produkci slin, které mají přirozenou očišťující schopnost. Tím dochází k neutralizaci kyselého pH v ústech, což zabrání dalšímu změkčování skloviny. Žvýkačka ale musí být samozřejmě bez cukru. „Slazená může být naopak třeba xylitolem, což je přírodní sladidlo, které narušuje růst bakterií spojených se zubním kazem,“ radí Jiřina Mačková.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.