Hlavní obsah

Pozor na sladké ovoce. Čím škodí banán nebo hrozny?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovoce konečně dozrává i ve vašich zahrádkách a v jídelníčku mu rozhodně udělejte místo. Byla by ale chyba myslet si, že čerstvá sladká pochoutka zdraví jen prospívá. Nezavírejte oči ani nad jejími negativními stránkami. Proč si dát na ovoce pozor?

Článek

Už si můžete pochutnat na jahodách, třešních nebo borůvkách, brzy dozrají meruňky i letní jablka. Čerstvé ovoce láká k nakousnutí. Tělu dodá plno vitaminů, prospěšnou vlákninu a přispěje i k pitnému režimu. Myslete však také na jeho minusy.

I tady totiž platí všeho s mírou. Denně si dopřejte dohromady asi 400 gramů zeleniny a ovoce, zeleniny více (ideálně 2 : 1 pro zeleninu). Střídejte druhy, volte kousky bohaté na vlákninu a nevybírejte jen sladké plody. Proč je třeba hlídat množství ovoce, které zkonzumujete?

1. Hodně kalorií

Říká se, že zeleniny si můžete na talíř naložit, kolik chcete, a nepřiberete. V případě ovoce to ale neplatí. Některé druhy jsou tak sladké, že zastoupí porci jídla. Kaloriemi jsou nabité banány, papája, avokádo nebo fíky, pozor si dejte i na hrozny. Energie narůstá také v ovoci přezrálém a sušeném. Dietnější jsou naopak vodnaté druhy, jako jsou melouny nebo meruňky. Některé ovoce má dokonce i negativní kalorie a podporuje hubnutí.

2. Zrádné šťávy 

Z hlediska energetického příjmu jsou ještě zrádnější čerstvé šťávy. „Zeleninové šťávy nejsou samy o sobě tak chutné. Když do nich pro lepší chuť přidáte ovoce, rapidně zvýšíte obsah kalorií. Stane se pak, že na půl litru získáte až 350 kilokalorií. Takové množství představuje například 11 hrnků syrové kapusty,“ vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife.

Středně velký pomeranč ukrývá 60 kilokalorií. „Na přípravu sklenice džusu spotřebujete čtyři kusy ovoce. Tolik byste jich na posezení pravděpodobně nikdy nesnědli. Vypít je ale není problém,“ dodává odbornice. Nepřirozeně vysoké konzumaci napomáhá odstranění dužiny při odšťavnění. Pijete tak pouze šťávu, která nezasytí jako celé čerstvé ovoce, navíc se ochuzujete o zdraví prospěšnou vlákninu.

Foto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Ovocné šťávy jsou kalorická bomba a mohou přetěžovat i tráveníFoto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

3. Příliš cukru

Věříte, že ovocný cukr neškodí tolik jako jiné sacharidy? Fruktóza má sice na rozdíl od glukózy nižší glykemický index, přesto ji nelze považovat za neškodnou. Může totiž vést k inzulinové rezistenci, zřejmě také přispívá k zvyšování hladiny krevních tuků a k ztučnění jater i k diabetu 2. typu. Přejíst se fruktózy jen z ovoce se vám sotva povede, díky častému pití džusů jí ale můžete zkonzumovat opravdu hodně. Navíc se používá stále častěji jako sladidlo v mnoha potravinách, můžete tak snadno ztratit kontrolu nad přijímaným množstvím.

4. Přetížené trávení

Cukry z ovoce ve střevech kvasí, což může vyvolávat trávicí obtíže a zvýšenou plynatost. Kombinace ovoce či ovocných šťáv s dalšími potravinami, hlavně masem a pečivem, může problémy ještě zvyšovat. Citlivějším jedincům může vadit i souběžná konzumace některých druhů ovoce a zeleniny, zejména právě v podobě vymačkaných šťáv, protože se tráví různou dobu a ve střevech to pak dělá pořádnou paseku.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Ovoce se nekamarádí s celou řadou potravin, můžete po něm trpět i plynatostíFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

5. Ohrožené zuby

Stále věříte, že jablko před spaním nahradí zubní kartáček? Vláknitá struktura sice očistí plak a nečistoty z povrchu zubu, ale tím jeho účinky nekončí. „Jablko obsahuje, stejně jako mnohé další ovoce, cukry a ovocné kyseliny. Zbytky cukrů jsou zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu, ale i demineralizaci zubní skloviny. Kyseliny zas mění pH v ústech a naleptávají zubní sklovinu. A s jejím oslabením se pojí mnoho dlouhodobých problémů, včetně zvýšené citlivosti chrupu,“ upozorňuje českobudějovická zubní lékařka Andrea Vágnerová.

Zubům neprospívá vedle jablek třeba hroznové víno nebo citrusy. Po konzumaci takového ovoce si vypláchněte ústa vodou nebo si vezměte žvýkačku bez cukru pro vyšší tvorbu slin a neutralizaci kyselin. Nikdy si ale hned po snědení ovoce nečistěte zuby, tím by se eroze skloviny ještě více podpořila! Pozor také na ovoce, které dokáže sklovinu obarvit, jako jsou borůvky a ostružiny.

Reklama

Načítám