Hlavní obsah
3,1
(412)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Že máte po víkendovém obědě chuť na něco sladkého a nechcete přípravou strávit déle než 20 minut? Pak pro vás máme řešení v podobě bleskové hrnkové bábovky s kakaem a jablečným pyré. Zdravější rychlovka, která váš mlsný jazýček zaručeně uspokojí.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 sklenička jablečné přesnídávky
Poleva
  • 4 lžíce másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
Na vymazání
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

V jedné míse smíchejte suché suroviny: mouku, cukr, kakao, sodu a sůl. Zvlášť smíchejte mokré suroviny: olej, vejce a přesnídávku.

02.

Nyní vmíchejte tekutou směs do sypké, promíchejte a vzniklé těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy.

03.

Kakaovou bábovku pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 až 60 minut. Bábovka je hotová, když špejle po vytažení z bábovky zůstává suchá.

04.

Bábovku nechejte zcela vychladnout a poté ji vyklopte z formy. Zatímco bábovka chladne, připravte polevu. V kastrůlku rozpusťte cukr, přidejte máslo, smetanu a sůl a nechte chvíli provařit, dokud směs nezhoustne. Polevou polijte vychladlou bábovku.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Výborná karamelová poleva udělá z jednoduché bábovky slavnostní moučníkFoto: Viktorie Hrazdílková

Načítám