Hlavní obsah

Máte chřipku bez rýmy a kašle? Může to být borelióza

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lymská borelióza je zákeřná svými rozmanitými a zdánlivě nesouvisejícími příznaky. Proto se na ni občas přijde až tehdy, kdy na těle napáchá trvalé škody. Jak tedy poznat první příznaky, abyste mohli začít s léčbou včas? Neléčená borelióza totiž může vést až k demenci!

Článek

Také už jste se po kousnutí klíštětem pár týdnů hlídali, jestli se vám na kůži neobjeví červený kruh – nejznámější příznak boreliózy? Dobře jste dělali. Různorodých projevů této choroby je ale řada a mohou se objevovat postupně i měsíce či roky po nákaze – proto také trvalo desítky let, než lékaři poznali, že se jedná o jednu jedinou nemoc. I dnes proto zůstává borelióza někdy dlouho neodhalená. Ročně u nás nemoc potvrdí lékaři asi u čtyř tisíc lidí: nejvíce je mezi nim dětí ve věku od pěti do devíti let a dospělých mezi 55 a 69 lety.

Když se objeví flek na kůži, máte štěstí

Pokud se vám za tři až 30 dnů od přisátí klíštěte objeví kdekoliv na těle pravidelný zarudlý kruh o průměru nejméně pět centimetrů se světlým středem, máte vlastně štěstí. Týká se to asi poloviny nakažených, kteří tak dostanou šanci jít ihned k lékaři a zahájit okamžitou léčbu antibiotiky. Testy se v tomto případě nedělají, protože z krve se borelióza pozná nejdřív tři týdny od nákazy. Zmíněné kruhy se mohou objevovat a zase mizet a jsou výrazné spíš na pohled, než že by bolely či pálily. V začátcích bývá borelióza dobře léčitelná, občas je potřeba nasadit antibiotika znovu.

Imunita si s bakterií dokáže poradit sama

Velice často se stává, že se organismus s infekcí vypořádá sám a nemoc vůbec nepropukne. Přítomnost bakterií dokazují jen protilátky v krvi – proto samotná existence protilátek ještě neznamená, že máte boreliózu. Zrovna tak se může stát, že pacient trpí problémy připomínajícími boreliózu a má protilátky v krvi, přesto ale za jeho potížemi stojí jiná příčina. Je pak na lékařích a podrobnějších vyšetřeních, aby ji odhalili.

Příznaky mohou být zavádějící

Horší scénář je, když se nemoc typickou skvrnou neohlásí. Bakterie pak tiše napadají celý organismus a s odstupem několika týdnů či měsíců se dostaví třeba bolesti kloubů, svalů a hlavy, únava, horečky, zimnice, zatuhlý krk či omdlévání. Stav se mění, jednou je to horší, jindy lepší a nemocní si to často vyloží jako následky stresu či nachlazení. Zbystřete vždy, když se kromě zmíněných příznaků neobjeví rýma ani kašel a potíže se opakují.

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Objevila se vám typická skvrna? Máte štěstí a urychleně si jděte pro anibiotikaFoto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Druhé stadium: antibiotika na delší dobu

Celkem snadno tak nemoc přejde do druhého stadia, které se projevuje třeba brněním končetin, obrnou lícního nervu, silnými bolestmi hlavy, závratěmi, poruchami soustředění a vidění, srdeční arytmií, krutými bolestmi a otoky kloubů nebo třeba pálením kůže. Při těchto obtížích je nutné co nejdříve podstoupit krevní testy, aby se při potvrzení boreliózy zahájila okamžitá několikatýdenní antibiotická léčba.

Třetí stadium boreliózy: léčba nejistá

Nejzákeřnější je měsíce až roky neléčená borelióza – stává se totiž neléčitelnou. Lékaři už jen zmírňují obtíže, jako je chronická únava, kloubní artritida, zánětlivá ložiska na kůži či srdeční problémy. Při napadení nervového systému se zhoršuje krátkodobá paměť, soustředění a orientace, časté jsou poruchy spánku a změny nálad a nemoc se může projevit i změnou osobnosti a demencí.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Bolesti kloubů a šlach jsou pro boreliózu typickéFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Nákaza je možná i „bez klíštěte“

Očkování proti borelióze neexistuje, nelze se tedy chránit jinak než pomocí repelentů a tím, že po návratu zvenku zkontrolujte, zda jste si nedonesli klíště. Uvádí se, že když ho odstraníte záhy po přisátí, borelióza nehrozí, protože chvíli trvá, než se bakterie přenesou. Nedávno čeští vědci odhalili, že se borelie vylučují ihned poté, co se parazit zakousne, nicméně s první „dávkou“ bakterií si imunita poradí. Proto je důležité odstranit přisáté klíště co nejdřív!

Vzácně lidé onemocní, i když žádné klíště neměli – mohou je nakazit i mladší vývojová stadia klíštěte, která nejsou velká ani jeden milimetr, a jejich kousnutí tak nikdo nezaregistruje.

Bojíte se o zdraví? Zda bylo právě vaše klíště přenašečem boreliózy, vám odhalí jednoduchý domácí test.

Načítám