Hlavní obsah

Borůvkový džem s tymiánem

Hodnocení:
(17)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Co by bylo léto bez borůvek! Až do sebe nedostanete už ani jediný borůvkový knedlík a ani kousek koláče, začněte borůvky zavařovat. Marmeláda, džem, zavařenina... Je jedno, jak budete své domácí dobrotě říkat, v každém případě vám v chladných měsících připomene sílu letních slunečních paprsků.

Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
  • 2 kg borůvek
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • 10 g agaru
Článek

Postup

Krok 1: Borůvky dejte do hrnce a trochu pomačkejte. Zasypte cukrem, přidejte lístky tymiánu, trochu nastrouhané citronové kůry a nechte chvíli stát. Pak směs pomalu zahřívejte a přiveďte k varu. Podle potřeby můžete podlít trochou vody. 

Krok 2: Po 15 až 20 minutách přidejte šťávu z jednoho citronu. Promíchejte a vařte dalších 20 minut na mírném ohni. Podle potřeby míchejte. Mezitím horkou vodou vypláchněte čtyři skleničky o obsahu asi 350 ml. 

Krok 3: Agar rozmíchejte v trošce vody, přidejte k borůvkám a ještě krátce povařte. Hotový džem pak rozdělte do skleniček, pevně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Pokud máte i další úrodu sezonního ovoce, zavařujte, co je libo! Inspirovat se můžete našimi recepty

ynezorPumanzeSaNyknalC