Hlavní obsah
3,1
(107)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Léto bez borůvek! To si nedovedeme vůbec představit. Až do sebe nedostanete už ani jediný borůvkový knedlík a ani kousek koláče, začněte borůvky zavařovat. Marmeláda, džem, zavařenina... Je jedno, jak budete své domácí dobrotě říkat.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
  • 2 kg borůvek
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 ks citronu
  • 10 g agaru
Článek

Postup

01.

Borůvky dejte do hrnce a trochu pomačkejte. Zasypte cukrem, přidejte lístky tymiánu, trochu nastrouhané citronové kůry a nechte chvíli stát. Pak směs pomalu zahřívejte a přiveďte k varu. Podle potřeby můžete podlít trochou vody. 

02.

Po 15 až 20 minutách přidejte šťávu z jednoho citronu. Promíchejte a vařte dalších 20 minut na mírném ohni. Podle potřeby míchejte. Mezitím horkou vodou vypláchněte čtyři skleničky o obsahu asi 350 ml. 

03.

Agar rozmíchejte v trošce vody, přidejte k borůvkám a ještě krátce povařte. Hotový džem pak rozdělte do skleniček, pevně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Pokud máte i další úrodu sezonního ovoce, zavařujte, co je libo! Inspirovat se můžete našimi recepty

Načítám