Hlavní obsah
3,3
(26)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když máte předem uvařené brambory, příprava vám nezabere víc než 20 minut. Budete potřebovat jenom pár základních surovin a potvrdíte si, že ty nejjednodušší recepty bývají často ty nejlepší.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 2 špetky soli
K dokončení
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce máku
  • 4 lžičky cukru moučka
Článek

Postup

01.

Den předem pořádně omyjte kartáčkem brambory (ideálně typu C) a uvařte je ve slupce doměkka. Nebo je dejte vařit ráno: budou měkké, než odejdete do práce, přes den vychladnou a večeře pak bude na stole opravdu za chviličku.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Studené uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce a špetku soli a zpracujte soudržné těsto. Navlhčenýma rukama tvarujte jednotlivé šulánky a skládejte je na připravený tác.

03.

Až bude voda v hrnci vřít, přidejte k ní špetku soli a vložte do ní všechny šulánky najednou. Vařečkou je jemně odlepte ode dna a vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené šulánky vylovte cedníkem, nechte pořádně okapat a ihned podávejte.

Tip: Právě uvařené šulánky jsou opravdu jemné a při cezení z výšky se rády lámou, proto je vylovte z vody šetrně cedníkem nebo děrovanou naběračkou. Na vzduchu za chviličku zpevní.

04.

Na talíři je polijte rozpuštěným máslem a bohatě posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem. Přidat můžete i lžičku povidel rozmíchaných ve troše horké vody. Jak poznáte pančovaný mák?

Bramborové těsto můžete připravit na tisíc způsobů: zkuste třeba bramborové pirohy plněné mletým masem, sladké ovocné knedlíky z bramborového těsta nebo nepřekonatelné bramborové knedlíky plněné trhaným hovězím.

Reklama

Související témata:

Načítám