Článek
Postup
01.
Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 25 minut. Ještě horké je oloupejte a pokrájejte na kostičky, práci si můžete usnadnit mřížkou na krájení brambor. Ihned je zalijte ohřátým lákem z okurek, v němž jste rozmíchali hořčici, malou lžičku soli a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Nechte vychladnout.
02.
Očištěnou kořenovou zeleninu uvařte v osolené vodě s trochou octa asi 15 minut doměkka. Těsně před koncem přidejte hrášek, pokud používáte mrazený. Radikálové mohou celer i hrášek vynechat. Zeleninu pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám.
03.
Okurky a šalotky pokrájejte najemno (použít můžete i klasickou cibuli, ale tu je lepší spařit, aby nebyla tak ostrá a nenadýmala) a spolu s na kostičky pokrájeným měkkým salámem (šunkovým nebo gothajem) a natvrdo uvařenými vajíčky taktéž přidejte do mísy. Můžete dát asi 15 křepelčích, ale vystačíte si i s asi čtyřmi slepičími – křepelčí mají lepší poměr žloutku k bílkům a lépe vypadají, když si jich pár schováte na ozdobu mísy, ale na chuti rozdíl nejspíš nepoznáte. Pro lehčí verzi samozřejmě salám i vejce s klidným svědomím vynechte.
04.
Nezbývá než se pustit do domácí majonézy: vejce o pokojové teplotě (klidně ho zahřejte v teplé vodě, studené by se vám srazilo), hořčici, cukr, sůl, papriku a asi pětinu oleje dejte do mixéru a na nejvyšší rychlost asi minutu mixujte do světlé pěny. Přístroj nechte puštěný na nejnižší stupeň a pomalinku přilévejte polovinu zbývajícího oleje. Poté stejně pomalu přilijte citronovou šťávu a nakonec i zbytek oleje.
05.
Před podáváním salát smíchejte s majonézou. Můžete jí nastavit jogurtem či kysanou smetanou. Salát bude nakonec nejspíš potřebovat trochu dochutit – brambory pohltí i poměrně výraznou zálivku, takže klidně přidejte sůl, pepř, ocet či hořčici.
Jaký děláte na Vánoce salát? Klasický bramborový salát s majonézou, odlehčený vídeňský nebo úplně jiný? A máte na Štědrý večer svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra?