Hlavní obsah
3,2
(122)
 

Pokusit se sepsat univerzální recept na nejoblíbenější bramborový salát je skoro stejně tak vděčné jako hledat jedinou pravou svíčkovou na smetaně. Přítomnost celeru, hrášku či salámu necháme samozřejmě na vás, ale domácí majonézu určitě vyzkoušejte, opravdu stojí za to!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Salát
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 150 ml láku z okurek
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 ks celeru
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 3 ks šalotky
  • 5 ks kyselých okurek
  • 12 ks křepelčích vajec
  • 180 g měkkého salámu
Domácí majonéza
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 25 minut. Ještě horké je oloupejte a pokrájejte na kostičky, práci si můžete usnadnit mřížkou na krájení brambor. Ihned je zalijte ohřátým lákem z okurek, v němž jste rozmíchali hořčici, malou lžičku soli a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Nechte vychladnout.

02.

Očištěnou kořenovou zeleninu uvařte v osolené vodě s trochou octa asi 15 minut doměkka. Těsně před koncem přidejte hrášek, pokud používáte mrazený. Radikálové mohou celer i hrášek vynechat. Zeleninu pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám.

03.

Okurky a šalotky pokrájejte najemno (použít můžete i klasickou cibuli, ale tu je lepší spařit, aby nebyla tak ostrá a nenadýmala) a spolu s na kostičky pokrájeným měkkým salámem (šunkovým nebo gothajem) a natvrdo uvařenými vajíčky taktéž přidejte do mísy. Můžete dát asi 15 křepelčích, ale vystačíte si i s asi čtyřmi slepičími – křepelčí mají lepší poměr žloutku k bílkům a lépe vypadají, když si jich pár schováte na ozdobu mísy, ale na chuti rozdíl nejspíš nepoznáte. Pro lehčí verzi samozřejmě salám i vejce s klidným svědomím vynechte.

04.

Nezbývá než se pustit do domácí majonézy: vejce o pokojové teplotě (klidně ho zahřejte v teplé vodě, studené by se vám srazilo), hořčici, cukr, sůl, papriku a asi pětinu oleje dejte do mixéru a na nejvyšší rychlost asi minutu mixujte do světlé pěny. Přístroj nechte puštěný na nejnižší stupeň a pomalinku přilévejte polovinu zbývajícího oleje. Poté stejně pomalu přilijte citronovou šťávu a nakonec i zbytek oleje.

05.

Před podáváním salát smíchejte s majonézou. Můžete jí nastavit jogurtem či kysanou smetanou. Salát bude nakonec nejspíš potřebovat trochu dochutit – brambory pohltí i poměrně výraznou zálivku, takže klidně přidejte sůl, pepř, ocet či hořčici.

Jaký děláte na Vánoce salát? Klasický bramborový salát s majonézou, odlehčený vídeňský nebo úplně jiný? A máte na Štědrý večer svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kapra?

Načítám