Hlavní obsah
3,0
(477)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Víte, jak se to říká – pokud někomu nechutná, nevadí, aspoň víc zbude. U kapří polévky to platí dvojnásob, část lidí ji miluje, část mlčky trpí a část by ji ani zaboha nevzalo do pusy. Pro ty z první skupiny máme tradiční recept, jak si tuto vánoční polévku připravit se zaručeným výsledkem, a to až překvapivě snadno. Vyzkoušíte?

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 4 ks rybí hlavy
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
Polévka
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 180 ml smetany na vaření 12%
  • 1/2 lžičky pepře
K podávání
  • 1 ks rohlíku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Rybí hlavy (klidně namíchané s odřezky a vnitřnostmi tak, abyste celkem měli zhruba 1 kg kapra) s očištěnou zeleninou, solí a kořením zalijte 1,5 litrem vody, přiveďte k varu a hodinu pozvolna vařte. Žábry a oči se občas doporučují odstranit, aby vývar nezhořkl.

02.

Pokud chcete mít v polévce více masa, na posledních 10 minut přidejte i kousek hřbetu nebo filé.

03.

Vývar sceďte, maso pečlivě oberte od kostiček a zbytek zlikvidujte.

04.

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše másla, přidejte na nudličky nebo kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a ještě několik minut restujte. Zasypejte moukou, zlehka ji se zeleninou chvilku opékejte a poté za stálého míchání přilévejte vývar.

05.

Polévku asi 10 minut povařte, vmíchejte smetanu (ta není nutná, ale jídlo hezky zjemní) a maso, prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. Rohlík nebo housku pokrájejte na kostičky a dozlatova opečte na másle. Polévku podávejte s krutony a nasekanou čerstvou petrželí.

Tip

Pokud chcete polévku i s jikrami a mlíčím, zvlášť si je opečte na másle, uvařte ve vodě nebo do polévky přidejte spolu s vývarem, aby se zhruba 10 minut také povařilo.

Do jaké ze skupin patříte vy, máte polévku z kapra rádi, jednou za rok ji snesete nebo ani to ne?

Načítám