Hlavní obsah
3,2
(96)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Vláčné těsto s kakaem, šťavnaté ovoce a křupavá drobenka s ořechy? Upečte si tento lahodný broskvový koláč. Je rychlý a jednoduchý a s kopečkem zakysané smetany chutná fantasticky!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml kefíru
  • 150 g cukru
  • 3 ks vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
Na drobenku a zdobení
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce másla
  • 50 g ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 4 ks broskví
  • 250 g vysokotučné zakysané smetany
    Článek

    Postup

    01.

    Nejdřív si připravte drobenku. Do misky dejte žloutek, máslo, cukr, ořechy a skořici. Pomocí prstů vypracujte drobivou směs a uložte ji do ledničky. Broskve vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Jak udělat křupavou drobenku na koláč?

    02.

    Teď je čas zadělat těsto. V míse ušlehejte vejce a cukr do světlé nadýchané pěny. Přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem a promíchejte.

    03.

    Přilijte kefír a rozpuštěné vlahé máslo. Vše důkladně prošlehejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek.

    04.

    Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte pokrájené broskve a koláč posypejte drobenkou. 

    05.

    Pečte 30 až 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení podávejte porce koláče s kopečkem zakysané smetany

    Kefír dodává těstu bílkoviny i vláčnost, proto je to při pečení oblíbená surovina. Ochutnejte: rychlá kefírová buchta s ořechy a čokoládovou polevou je vynikající a fantastický je i kefírový perník s vločkami a medovou polevou.

    Reklama

    Načítám