Hlavní obsah
3,1
(500)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nejrůznější hrnkové koláče na plech jsou oblíbené pro svoji jednoduchost. Ještě jednodušší je sypaný koláč, na jehož přípravu nemusíte zadělávat těsto. Směs stačí jen nasypat na plech, přidat ovoce a dát do trouby.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Sypká směs
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g másla
Náplň
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 ks vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 ks broskví
  • 5 ks švestek
Na vymazání
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte silnější vrstvou měkkého másla. 

02.

Mouku smíchejte s krupicovým cukrem a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na velmi tenké plátky. Polovinu sypké směsi rovnoměrně nasypte po celé ploše pekáčku a poklaďte polovinou připraveného másla.

03.

Tvaroh smíchejte s jogurtem, vejcem, vanilkovým cukrem a dle potřeby i mlékem. Podle toho, jak hustý jste zvolili tvaroh a jogurt, použijete půl hrnku až hrnek mléka. U tvarohu z celofánu možná ještě o něco více. Výsledná hmota musí být hladká, hebká a snadno se roztírat. Klidně ji udělejte o trochu řidší, než vám přijde ideál – hodně tekutiny vstřebá mouka, tak ať koláč není suchý.

04.

Tvaroh rozprostřete na sypkou hmotu, broskve a švestky nakrájejte na kousky a rovnoměrně je rozložte a zamáčkněte do tvarohu.

05.

Posypte zbylou sypkou směsí a povrch poklaďte druhou polovinu tenoučkých máslových plátků. Pečte ve vyhřáté troubě si 35 minut dozlatova.

Tip

Do sypké směsi můžete přidat i špetku skořice.

Nadchla vás myšlenka na broskvový koláč a nebojíte se výzev? Upečte si kynutého šneka s broskvemi a ořechy. A pokud nechcete vynechat švestky, zkuste jednoduchý broskvovo-švestkový crumble.

Reklama

Načítám