Hlavní obsah

Hrnkový sypaný koláč s tvarohem, broskvemi a švestkami

Hodnocení:
(476)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Nejrůznější hrnkové koláče na plech jsou oblíbené pro svoji jednoduchost. Ještě jednodušší je sypaný koláč, na jehož přípravu nemusíte zadělávat těsto. Směs stačí jen nasypat na plech. Poklaďte sezonním ovocem, třeba broskvemi a švestkami, a dejte do trouby. Co budete potřebovat?

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Na sypkou směs
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g másla
Na náplň
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 hrnek mléka
  • 2 broskve
  • 5 vypeckovaných švestek
Na vymazání pekáčku
  • 50 g měkkého másla
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte silnější vrstvou měkkého másla. 

Krok 2: Mouku smíchejte s krupicovým cukrem a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na velmi tenké plátky. Polovinu sypké směsi rovnoměrně nasypte po celé ploše pekáčku a poklaďte polovinou připraveného másla.

Krok 3: Tvaroh smíchejte s jogurtem, vejcem, vanilkovým cukrem a dle potřeby i mlékem. Podle toho, jak hustý jste zvolili tvaroh a jogurt, použijete půl hrnku až hrnek mléka. U tvarohu z celofánu možná ještě o něco více. Výsledná hmota musí být hladká, hebká a snadno se roztírat. Klidně ji udělejte o trochu řidší, než vám přijde ideál hodně tekutiny vstřebá mouka, tak ať koláč není suchý.

Krok 4: Broskve a švestky nakrájejte na kousky a rovnoměrně je rozložte a zamáčkněte do tvarohu.

Krok 5: Posypte zbylou sypkou směsí a povrch poklaďte druhou polovinu tenoučkých máslových plátků. Pečte ve vyhřáté troubě si 35 minut dozlatova.

Tip: Do sypké směsi můžete přidat i špetku skořice.

Nadchla vás myšlenka na broskvový koláč a nebojíte se výzev? Upečte si kynutého šneka s broskvemi a ořechy. A pokud nechcete vynechat švestky, zkuste jednoduchý broskvovo-švestkový crumble.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek