Hlavní obsah

Broskvová galetka z listového těsta a s mandlovou náplní

Hodnocení:
(52)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Občas není čas na hrdinství a i poctivější kulináři v takových chvílích sahají po kupovaném listovém těstě. Během chvilky si tak můžete upéct luxusní koláč plný sezonního ovoce a mandlové pasty zvané frangipán. A upřímně, bylo nám až skoro líto náročnějších receptů, protože tenhle jednoduchý by s nimi mohl klidně soutěžit.

Ingredience pro:
1 koláč
Na mandlovou náplň (frangipán)
  • 80 g změklého másla
  • 80 g jemně mletých mandlí
  • 60 g cukru moučka
  • 1 žloutek
Na koláč (těsto můžete udělat i domácí – viz tip na konci receptu)
  • 500 g listového těsta
  • 5 broskví
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 bílek na potření
  • 2 lžíce mandlových plátků
Článek

Postup

Krok 1: Broskve nebo jiné ovoce pokrájejte na plátky, promíchejte se 3 lžícemi cukru (zbylý nechte na posypání těsta), škrobem a citronovou šťávou.

Krok 2: Změklé máslo promíchejte s mletými mandlemi, moučkovým cukrem a žloutkem (bílek si nechte na potření těsta).

Krok 3: Těsto rozválejte (pokud možno dokulata) mezi dvěma pláty pečicího papíru, horní stáhněte a se spodním papírem ho přeneste na plech. Celý plát, krom asi 4 cm okraje, potřete mandlovou pastou a obložte ovocem. Okraje těsta zahněte dovnitř přes ovoce, potřete rozšlehaným bílkem a posypejte zbylým cukrem a mandlovými plátky.

Krok 4: Pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Na broskve přihoďte ještě hrst čerstvého či mrazeného rybízu nebo borůvek.

Můžete si vyrobit i domácí listové těsto nebo zkuste tohle rychlé a voňavé křehké těsto.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek