Hlavní obsah

Křehký broskvový koláč s levandulí a mandlovou náplní

Hodnocení:
(31)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Tenhle koláč můžete upéct v podstatě s jakýmkoli letním ovocem, těsto pokaždé ovonět jinou bylinkou (levandule, rozmarýn, tymián) a jemnou mandlovou pastu příště zkusit udělat třeba z vlašských nebo lískových ořechů. Základ z křehkého máslového těsta, vláčné náplně a šťavnatého ovoce nikdy nezklame!

Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 1 lžíce levandulových květů
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 30 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 5 broskví
Něco navíc
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 2 lžíce džemu
Článek

Postup

Krok 1: Do těsta jsem přidala lžíci čerstvé levandule, ale ovonět ho můžete i lžičkou rozmarýnu či tymiánu nebo klasicky citronovou kůrou. Mouku každopádně rozmixujte nebo rukama propracujte s cukrem, solí, levandulí a studeným máslem. Přidejte vejce a asi dvě lžíce studené vody, aby se vše spojilo v hladké těsto.

Krok 2: Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy a dejte alespoň na hodinu do lednice – těsto se pak nebude scvrkávat. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a zatižte třeba fazolemi (prodávají se i speciální pečicí kuličky, ale stejně dobře poslouží nejlevnější fazole, které můžete používat stále dokola).

Krok 3: Korpus předpečte 15 minut při 180 °C, sundejte papír a luštěninu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Krok 4: Mezitím si připravte frangipane (mandlovou náplň): změklé máslo utřete nebo rozmixujte s cukrem a moukou a poté vmíchejte mandle a vajíčko. Tuto směs natřete na předpečený korpus a poklaďte půlkami broskví pokrájenými na plátky.

Krok 5: Posypejte mandlovými lupínky a pečte dalších 20 až 30 minut při 180 °C.

Krok 6: Pro lesklejší povrch koláč po upečení ještě potřete džemem rozehřátým s troškou vody, já jsem použila domácí jahodovou zavařeninu.

Jestli vám zbyly nějaké broskve, upečte z nich „koláč na lžičku“, do kterého se hodí i lehce přezrálé ovoce, nebo je klasicky zpracujte na broskvový džem s rumem a skořicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.