Hlavní obsah
3,7
(35)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tenhle koláč můžete upéct v podstatě s jakýmkoli letním ovocem, těsto pokaždé ovonět jinou bylinkou (levandule, rozmarýn, tymián) a jemnou mandlovou pastu příště zkusit udělat třeba z vlašských nebo lískových ořechů. Základ z křehkého máslového těsta, vláčné náplně a šťavnatého ovoce nikdy nezklame!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 1 lžíce levandule
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 50 g mandlí
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 30 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 5 ks broskví
Navíc
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 2 lžíce marmelády
Článek

Postup

01.

Do těsta jsme přidali lžíci čerstvé levandule, ale ovonět ho můžete i lžičkou rozmarýnu či tymiánu nebo klasicky citronovou kůrou. Mouku každopádně rozmixujte nebo rukama propracujte s cukrem, solí, levandulí a studeným máslem. Přidejte vejce a asi dvě lžíce studené vody, aby se vše spojilo v hladké těsto.

02.

Těsto rukama natlačte na dno koláčové formy a boky dejte alespoň na hodinu do lednice – těsto se pak nebude scvrkávat. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a zatižte třeba fazolemi (prodávají se i speciální pečicí kuličky, ale stejně dobře poslouží nejlevnější fazole, které můžete používat stále dokola).

03.

Korpus předpečte 15 minut při 180 °C, sundejte papír a luštěninu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

04.

Mezitím si připravte frangipane (mandlovou náplň): změklé máslo utřete nebo rozmixujte s cukrem a moukou a poté vmíchejte mandle a vajíčko. Tuto směs natřete na předpečený korpus a poklaďte půlkami broskví pokrájenými na plátky.

05.

Posypejte mandlovými lupínky a pečte dalších 20 až 30 minut při 180 °C.

06.

Pro lesklejší povrch koláč po upečení ještě potřete džemem rozehřátým s troškou vody, my jsme použili domácí jahodovou zavařeninu.

Jestli vám zbyly nějaké broskve, upečte z nich „koláč na lžičku“, do kterého se hodí i lehce přezrálé ovoce, nebo je klasicky zpracujte na broskvový džem s rumem a skořicí.

Reklama

Načítám