Hlavní obsah

Budete se vdávat? 5 manželských tipů pro prvních 9 měsíců

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Blíží se váš den D? Pokud plánujete svatbu, hned po ní vykročte do dalších dní pravou nohou a ukotvěte svůj vztah. Prvních devět měsíců manželství je nesmírně důležitých! Jak si lásku pojistit?

Článek

Svatá pravda! Americká novinářka Mignon McLaughlin (†70) kdysi řekla, že „úspěšné manželství vyžaduje zamilovávat se mnohokrát, pokaždé do té samé osoby“. A to se dělá jak? Expertka na vztahy a šťastné manželství Sylvia Smith z americké Kalifornie tvrdí, že zvlášť 36 týdnů po vyřčení sladkého „ano, beru“ je velmi vzrušujících, napínavých, klíčových, ale důležitých a někdy i náročných.

Tvoříte si vzpomínky už jako pan a paní a nastavuje tón, ráz a rytmus svého svazku. Oba se přizpůsobujete tomu, že jste „my“. „Zkrátka a dobře, způsob, jakým žijete v prvních devíti měsících, vás ovlivňuje na delší dobu,“ tvrdí Sylvia Smith a přidává pět tipů na ideální manželský start.

1. Spolupracujte

Svatba je krásný den, který vyžaduje nejen krásné šaty, ale i mnoho příprav a organizaci. Manželství se mu podobá. Rozdíl je akorát v tom, že v případě druhého jmenovaného se jedná o dlouhodobý projekt, který se bez aktivity vás obou neobejde. Spolupracujte v každodenních záležitostech, které tvoří vaše manželství, buďte týmem. „Ve dvou se to lépe táhne. Pakliže víte, že se jeden na druhého můžete spolehnout, vy i manžel si skutečně vychutnáte své první týdny v novém rodinném stavu,“ vysvětluje expertka. A pokud to trochu drhlo, je načase začít spolupráci trénovat.

2. Co nejdřív si vyjasněte finance

Je jedno, jestli máte nebo nemáte předmanželskou smlouvu, jde o něco jiného. Finanční prostředky jsou součástí společného života. Peníze a investice do domácnosti pak patří k nejčastějším příčinám hádek a rozchodů. Proto je klíčové posadit se a určit, kdo a co dostane na starosti (proberte složenky od elektřiny po komunální odpad), dál se zamyslete nad tím, jaké možnosti máte k dispozici (je třeba dobré stanovit limity pro utrácení). Taky si promluvte o bankovních účtech – každý si necháte svůj?

V případě, že jdete za společným cílem (kupříkladu vlastním bydlením), dohodněte se na plánu úspor. Jestli pokračujete v systému, který máte nastavený ze života „na psí knížku“, je tato fáze jednodušší, nicméně nespoléhejte na to, že co platilo před rokem, vyhovuje vám oběma i v současnosti. Malá finanční inventura a rekapitulace povinností po svatbě neuškodí.

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

A co nám zbude, odložíme na budování dětského pokojíčku, miláčkuFoto: Proxima Studio, Shutterstock.com

3. Budujte vlastní tradice

„Každý z vás pochází z vlastní rodiny s vlastními tradicemi. Nyní je čas vzít si od každé rodiny něco a začít žít podle sebe. Vaše manželství to posílí,“ míní uvedená expertka. Svátky, oslavy narozenin, Vánoce, výročí a podobně. Každý den můžete samozřejmě vymyslet zcela originálně a po svém, na Štědrý den jen vy dva v Karibiku, expertka se ale domnívá, že „trvale udržitelnější“ je kombinace toho, co jste prožívala vy, váš partner a to, co si tam přidáte sami. Inspirací vám může být třeba právě svatba.

Každá nevěsta má mít pět věcí: něco starého (může symbolizovat základ tradice), nového (váš osobní prvek, který do projektů přinesete), půjčeného (inspirujte se nápady lidí z vašeho okolí), darovaného (pokud vám manželova rodina věnuje něco významného, třeba sto let starou salátovou mísu, pokuste se ji využít) a modrého. Modrá je barvou intelektu a míru. Takhle můžete pojmout třeba oslavy narozenin. Manželovu rodinu nemusíte milovat, ale pokuste se s ní v rámci společných setkání co nejlépe vycházet, respektujte ji. Pokud se stydlivější část rodiny vašeho partnera necítí jako ryba ve vodě třeba při karaoke, nenuťte je na oslavách exhibovat u mikrofonu, ale objednejte si například kapelu.

Foto: FrameAngel, Shutterstock.com

Ne vždy bude čas, nálada a energie na spontánní sexFoto: FrameAngel, Shutterstock.com

4. Sex si plánujte

S prací, stresem a každodenním životem se vášnivé noci na pohovce před televizí mění ve chvíle, kdy si každý z vás dělá, co chce, ale o kvalitně stráveném času podporujícím romantiku není ani stopy. Stává se to mnohem rychleji, než si myslíte! (Tohle je bod, kdy se ze vztahu vytrácí vášeň!)

Preferujte udržovací sex. To je ten, který vědomě začleňujete do svého vztahu, abyste udrželi (a později i oprášili) určitou frekvenci milostných setkání a nepřišli o kontakt s partnerem. Stačí ústní dohoda a určení konkrétního dne v týdnu. Jak říká profesionální americký sex kouč Alex Allman: „Nikdy nezapomeňte, že je to romance, ne přátelství. Tedy takhle. Samozřejmě, že přátelství je skvělé a může šťastně koexistovat uvnitř vašeho manželství, ale partner je především váš milenec.“

5. Každý úspěch oslavte

První dovolená, pracovní povýšení, nové bydlení, koupě auta… Všechno oslavte a zdokumentujte, ať se k tomu později můžete ve vzpomínkách vracet a připomínat si pokroky. Plnění snů, dosahování cílů a společně sdílená radost podporuje týmovou práci a udržuje manželství zdravé.

Reklama

Načítám