Hlavní obsah

Věci, které předpovídají úroveň spokojenosti ve vztahu

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Sexuální spokojenost podle všeho závisí na celé řadě věcí, a tohle jsou některé z nich, alespoň tak to vidí vědci a jejich studie. Schválně, jestli je vám aspoň jedna povědomá!

Článek

Předpověď spokojenosti, štěstí a vzrušení ve vztahu? Vědci se už celé věky zabývají otázkou, co dělá z mužů a žen ukázkové páry přežívající nejednu hádku, a dokonce i krizi. Odhalili už konečně tajemství lásky a sexuální přitažlivosti? Tyhle faktory prý rozhodují, jak se v posteli máte a budete mít!

V posteli experimentujte i držte tradici

Z americké národní studie výzkumné Chapmanovy univerzity, na které mimochodem studoval i fešák Kellan Lutz (36) ztvárňující Emmetta Cullena ve filmové sérii Stmívání (2008), vyplynulo, že milenci potřebují do svých životů začleňovat 2 věci, 2 pilíře.

Tím prvním jsou zajeté techniky, metody a postupy, které známe a které se nám líbí. Druhým pilířem je naopak moment překvapení, kreativita a přirozená touha po poznávání. Závěry vědců uveřejnil odborný magazín Journal of Sex Research a jsou tedy jasné. Ty nejstabilnější dvojice zkoušejí nové polohy, používají erotické hračky a aspoň občas vybočují z rutiny. Pomáhá jim to být lepšími milenci a partnery. Zabývají se totiž i něčím jiným, než jsou účty a výchova dětí.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Sex je hra, nestyďte se vymýšlet a zkoušet nové věciFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

První rok vztahu si pořádně užijte

První rok vztahu považujte za takové sexuální hody, během kterých vám padá spousta báječných věcí sama do klína. GESIS – Leibnizův institut pro sociální vědy, jež analyzoval data ze studie 2 814 Němců ve věku 25 až 41 let, potvrdil, že sexuální spokojenost má tendenci se během prvních 12 měsíců partnerství zvyšovat. Poté dochází k jejímu poklesu a je třeba víc se starat o blaho své i svého protějšku (viz. bod číslo jedna a rozmanitost).

Vědci si myslí, že tento vzorec lze vysvětlit tak, že během prvního roku, kdy je pro nás všechno nové a teprve se dozvídáme, co se partnerovi líbí a nelíbí, je hladina vzrušení stabilně dosti vysoká. Jakmile si však už myslíme, že o milenci víme všechno, přestáváme být přirozeně zvědaví, a tím i postelově akční. Vzrušení klesá.

Při sexu sténejte a křičte hodně nahlas

Ve vědeckém časopise Journal of Social and Personal Relationships se objevila zpráva, že ti, kdo při sexu hlasitě sténají a křičí, mají tendenci uvádět větší sexuální uspokojení. Důvodem je, že hlasové projevy během koitu, nebo i stimulace prsou, jsou formou neverbální komunikace, která ujišťuje partnera o jeho sexuální kompetenci a naznačuje, že to, co dělá, dělá dobře.

Ve vyšším věku nehoňte kvantitu, ale kvalitu

Pohled na sex, uspokojení a párové štěstí se mění s věkem. Z různých výzkumů vyplývá, na čem vlastně v různých stádiích života záleží.

Například univerzita v Chicagu uveřejnila v časopisu Archives of Sexual Behavior mezinárodní studii subjektivní sexuální pohody u starších žen a mužů. Zkoumala 27 500 pánů a dam ve věku 40 až 80 let, kteří pocházeli z 29 zemí světa, a ptala se, jaký vliv má věk na sexuální prožitky. Respondenti se shodli, že mládí je divoké období sexuálního vybití, poznávání a kvantity, a tohle vše s věkem ztrácí na významu.

Mladým záleží hlavně na tom, jak často sex mají, jenže to se později, někdy okolo 35. až 40. roku věku otáčí. Najednou už není hlavní, jestli se milujete dvakrát týdně nebo dvakrát měsíčně, klíčová je hlavně emoční blízkost k partnerovi a kvalita milostného setkání, včetně doteků, porozumění a pochopení.

Po orgasmu se mazlete

Předehra je známá každému, ale s dohrou už mají mnozí potíže. Kanadský výzkum Torontské univerzity, jehož se zúčastnilo 138 mužů a 197 žen, potvrdil, že mazlení, poloha lžiček (na boku za sebou) a jiné formy intimity po sexu dělají milence spokojenějšími – se životy i vztahy. Funguje to jako zpětnovazební smyčka, kdy určitá počáteční úroveň slasti zvyšuje pravděpodobnost něhy po pohlavním styku, což pak zase posiluje pocit štěstí. Tím se cyklus udržuje v chodu.

Reklama