Hlavní obsah

Může udržovací sex zachránit váš vztah?

Foto: Stock-Studio Související klíč, Shutterstock.com

Foto: Stock-Studio Související klíč, Shutterstock.com

Reklama

Padáte únavou, ráno brzy vstáváte, s partnerem si v poslední době moc nerozumíte a včera jste se pohádali kvůli rodinným výdajům. Kdo by měl chuť tohle všechno schovat za rej v peřinách? Jenže on je to ten nejlepší nápad vůbec! Proč?

Článek

Všichni, kdo žijí ve vztahu, vědí, že každý den není posvícení. Zatímco někdy si sexu užijete dvakrát, třikrát týdně, podruhé na něj vůbec nedojde. Čí je to vina? Stres, nepříznivý zdravotní stav, nedorozumění s partnerem či náročné pracovní období patří k těm nejběžnějším důvodům, proč se spolu partneři přestávají intimně stýkat.

Lepší něco než nic?

Z krátkodobého hlediska to taková katastrofa není, nicméně postupem času absence milování vytváří prostor pro emocionální strach a odcizení mezi milenci. Na obou stranách může dojít i ke snížení sebevědomí – jak u toho, kdo po milování netouží, tak i u partnera, jenž je odmítán. V takových chvílích je vhodné zvážit takzvaný udržovací sex, který doporučuje americká psycholožka a sexuální terapeutka Rachel Needle. Co si pod tím představit?

Udržovací sex je sex, který vědomě začleňujete do svého vztahu, abyste oprášili určitou frekvenci milostných setkání a nepřišli o kontakt s partnerem. Můžete se na něm ústně dohodnout a předem ho naplánovat na určitý den v týdnu. Budiž vám nápovědou, že podle výzkumu, který provedla síť prodejen Superdrug, je neoblíbenějším dnem na sex sobota či neděle.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Miláčku, večer se těš na masáž prostatyFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Vědomý sex

Že je takový postup „příliš oficiální“ a postrádá byť špetku spontánnosti? Ne, to se vám nezdá. Skutečně je to tak, nicméně sexuální touha se v průběhu času mění a někdy je holt třeba vyvinout vědomé úsilí, aby se udržela aktivní. Rachel Needle na tom nevidí nic špatného, ba naopak. Zastává názor, že podobná dohoda mezi partnery je pro vztah i samotné jeho účastníky cenný přínosem. Co je na tom pozitivní?

Partnerský workout

Udržovací sex totiž není nutně jediným sexem, který máte, ale slouží jako dobré připomenutí toho, že nežijete sami, máte někoho, kdo vás obejme a zná vaše potřeby. Navíc i plánování intimních hrátek může být sexy, neboť očekávání stupňuje vzrušení. Tak na nic nečekejte a do kalendáře si zapište třeba srdíčko.

Podle cirkadiánního neboli biologického rytmu je 22. hodina nejlepším časem pro milostné hry, ale oblíbenosti se u milenců těší spíš devátá hodina ranní. Jenže málokdo v má v tuto dobu čas na jakékoli hrátky. Naladit se na tenhle okamžik nemusí být těžké. Pár hodin před akcí si vyměňte pár chlípných textovek, skočte spolu do sprchy, namasírujte si ztuhlý krk. (Co všechno muže v posteli zaráží?)

Tužka a papír jako nejlepší spojenci

Pokud si to opravdu chcete užít a baví vás partnerské hry, na kousky papíru napište milostné pozice, konkrétní sexuální techniky, lístečky vhoďte do sklenice a ráno nebo večer před plánovanou schůzkou jeden vytáhněte. Fantazie začne pracovat na plné obrátky.

Myslete však na to, že udržovací sex je především o výběru toho, co je pro váš vztah nejlepší, proto mu svůj plán přizpůsobte. Má-li protějšek potíže s dosažením a udržením erekce, rozhodně nebude rád za sexuální maraton, spíš dá přednost rychlovce.

Páry, se kterými Rachel Needle spolupracuje, často říkají, že i když vůči plánovanému milování měly ze začátku jisté pochybnosti, nakonec jim přinesl pozitivní zkušenosti a vnesl do vztahu zase spokojenost. Jdete do toho?

Reklama

Načítám