Hlavní obsah

Roubenka ve stylu moderního venkova. Pojďte se kochat!

Foto: Iveta Kulhavá

Foto: Iveta Kulhavá

Reklama

Do roubenky jezdí majitelé za odpočinkem a na výlety do přírody. Přáli si použít tradiční prvky a přírodní materiály, ale propojit je i s těmi moderními. Vše se povedlo na jedničku a zabydleli se tu i tři skřítci.

Článek

V malebném údolí na pomezí Orlických hor a Jeseníků si manželé Michal a Andrea nechali postavit roubenku, která slouží jako rekreační chalupa jak pro ně, tak pro jejich rodiny a kamarády. Je základnou pro objevování okolních krás, ale i příjemným útočištěm, ve kterém se člověk rád zašije během deštivého dne.

Návrat do rodiště

Při hledání místa pro stavbu sehrála roli i nostalgie, oba se tady totiž narodili. „Pozemek je navíc až na konci obce, tudíž je malá pravděpodobnost další okolní zástavby. Jsme hned u lesa, máme výhled do kraje a člověk se tu může zaposlouchat do absolutního ticha,“ popisuje Michal.

Roubenka byla vzhledem k místu první a jediná volba, jiný typ vůbec nezvažovali. Zvolili moderní roubenou stavbu, kde je hlavním stavebním prvkem smrkové dřevo. „Výhodou pro nás byla možnost rychlé realizace, tepelně-izolační a samozřejmě estetické vlastnosti domu. Kompletně hotovo včetně interiéru bylo za devět měsíců,“ dodává Michal.

Foto: Iveta Kulhavá

Podlahu v přízemí kvůli snadné údržbě a odolnosti zvolili z keramické dlažby. Tepelný komfort zajišťuje podlahové topeníFoto: Iveta Kulhavá

Moderní venkov

Ve fázi hrubé stavby přizvali ke spolupráci kamarádku, interiérovou designérku Šárku Horákovou, která jim při zařizování bydlení pomáhala už dříve. „Nechtěli klasickou chalupu, přáli si moderní osobitý interiér, který ale zároveň bude odrážet prostředí, ve kterém se nachází. Proto jsem ho navrhla ve venkovském stylu, který kombinuje moderní prvky s tradičními materiály, jako je dřevo a kámen, a vzory, jako jsou květiny a pruhy,“ vysvětluje designérka.

Světlá světnice a intimní patro

Užitná plocha je 128 m². Přízemí tvoří obývací prostor s kuchyní a jídelním koutem – společenská světnice, která je ovšem oproti klasickým starým roubenkám velkoryse prosvětlená. V patře je intimnější část se třemi ložnicemi a druhou koupelnou. Ve dvou ložnicích jsou i výsuvné postele, takže se tu vyspí až 10 osob. Úložné prostory vyřešili vyššími komodami.

Vzhledem k tomu, že roubenka neslouží k trvalému bydlení a naopak se v ní střídá více lidí, byl důležitý i ekonomický aspekt. Většinu interiérového vybavení pořídili v obchodním domě s nábytkem, některé kousky jsou z bazarů, kde zařídili i jejich repasování, kuchyně a jídelní stůl s lavicí jsou vyrobené na zakázku.

Foto: Iveta Kulhavá

Hned u vstupu vítají návštěvníky tři skřítci, kterým jsou poté věnované jednotlivé ložniceFoto: Iveta Kulhavá

Modrá kuchyně

Kuchyně je poměrně netradičně sytě modrá, v kombinaci s béžovou barvou vnáší do interiéru kýžený hravý tón a pěkně s ní kontrastují spotřebiče v retro stylu. „Z cenových důvodů je vyrobená z laminátových desek. Použitý laminátový dřevodekor však věrně a zdařile imituje masivní dřevo,“ říká designérka.

A co na kuchyni říkali majitelé? „Osobně mě tento návrh dost zaskočil a poté, co nám Šárka řekla, že modré budou i spáry na bílých obkladech, jsem byl proti. Manželka ale souhlasila a i já si dnes myslím, že se to velmi povedlo,“ pochvaluje si Michal. Modro-béžová kombinace se v různých odstínech objevuje v celém domě a doplňuje tak výraznou přítomnost smrkového dřeva.

Foto: Iveta Kulhavá

Kuchyně je poměrně netypicky sytě modrá. Na míru ji vyrobil místní truhlářFoto: Iveta Kulhavá

Tři skřítci

Kouzelné přírodní prostředí inspirovalo designérku k vytvoření motivu tří skřítků, kteří návštěvníky vítají hned u vstupu a kterým jsou věnovány jednotlivé ložnice.

„Jsou napůl maskoty a napůl neviditelnými, avšak přítomnými, obyvateli domu. Realizovala jsem se díky nim i po výtvarné stránce, kdy jsem všechny ztvárnila na plátnech v ložnicích. Ložnice vodního skřítka je laděná do modra až šeda s proužky, lesní skřítek má rád pastelově zelenou a vzory kapradin a luční skřítek se nejlépe cítí mezi květinami v jemně růžové,“ popisuje designérka.

Vizitka designérky

Studio Montesara interiors založila Šárka Horáková v roce 2009. Navrhuje ucelené interiéry převážně rezidenčního bydlení, po roční stáži v Kanadě rozšířila svůj záběr také o komerční prostory. Jejím cílem je interiér, který koresponduje s architektonickým výrazem stavby. Klient je partner, s kterým hledá tu správnou cestu, jak vytvořit a naplnit sen o pěkném domovu. Procesem zakázky vás provede od návrhu až k finální realizaci. Nechává se inspirovat vzdušným severským designem. Více na www.montesara.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám