Hlavní obsah

Rodinný dům v novém kabátě. Prokoukla zahrada i interiér

Foto: Martin Zeman
23. 11. 2020

Dům za Prahou dostal nový moderní kabát. Prokoukla zahrada, kde vyrostla nová terasa s bazénem, ale i interiér v minimalistickém duchu, kde zaujmou barevné solitéry i ocelové schodiště.

Článek

Čtyřčlenná rodina původem z Británie žije delší dobu v malé obci za Prahou. V průběhu let tu měli pronajato několik domů, přáli si ale zakotvit ve vlastním, aby si ho mohli předělat k obrazu svému. Třípodlažní dům postavený roku 2009 je zaujal zejména díky lokalitě a velikosti pozemku, který sliboval volnost pohybu a možnost postavit v zahradě bazén. Aby se stal jejich vysněným domovem, bylo ale potřeba mnohem více úprav.

Spojení dvou jednotek

S architekty ze studia SLIM byli od začátku naladěni na jednu vlnu. „Stav domu byl vizuálně dobrý, po odhalení stavebních detailů ale byly zjištěny nemalé rezervy. Na návrhu jsme se domluvili rychle, ale samotná stavba byla poměrně živý proces, během kterého došlo ještě k několika změnám. Z plánovaných 6 měsíců se tak realizace protáhla na rok,“ říká architekt Štěpán Lajda.

Dům má necelých 350 m² užitné plochy. Velkou výzvou bylo propojit dvě původně oddělené jednotky a vytvořit jeden hlavní vstup. „Částečně bylo podzemní podlaží odděleno od horních dvou. Spojili jsme je prosklenou dvojpodlažní ocelovou halou, která je zčásti opláštěná plechem a s domem nově propojuje také garáž,“ vysvětluje architekt.

Foto: Martin Zeman

Dům je třípodlažní, částečně podzemní podlaží bylo původně od horních dvou odděleno. Spojili je prosklenou dvojpodlažní ocelovou halou

Propojení s novou terasou

Za nejkomplikovanější úpravy považují architekti statické zásahy do nosných konstrukcí. Aby byli schopni zachovat původní myšlenku, nahrazovali určité části nosného zdiva ocelovými sloupy či rámy. Vše se nakonec podařilo podle plánu a statické zásahy pomohly interiér změnit k nepoznání.

Obytný prostor v hlavním, prvním podlaží otevřeli více terase. Vybourali nosné stěny a francouzské okno, které propojovalo zahradu s kuchyní, nahradili dvojicí skládacích oken. Ta zajišťují propojení s hlavní terasou a bazénem v šířce více než pěti metrů. Kompletně přestavěli i kuchyni, která je nyní dvojnásobná, a namísto původní malé terasy u obytného prostoru navrhli vestavit novou jídelnu.

Foto: Martin Zeman

V zahradě vznikla terasa s bazénem, která je přístupná z hlavního obytného prostoru

Minimalismus a výrazné dekorace

Rozšíření a otevření prostor bylo jedním z hlavních přání majitelů, vyšší nároky kladli také na moderní pojetí interiéru. Měl být spíše minimalistický a barevně neutrální, tak aby vynikly výrazné solitérní dekorace.

„Barevné detaily byly především v režii klientů, nicméně do tohoto konkrétního prostoru nám seděly. Od začátku jsme věděli, že mají několik uměleckých děl a dekorativních předmětů, ke kterým mají citový vztah a budou je chtít v interiéru vystavit. Jedná se třeba o sošky v ložnici, které je provázejí už z předchozích adres,“ doplňuje architekt.

Foto: Martin Zeman

Interiér měl být vzdušný a světlý, v základu spíše neutrální, aby vynikly výrazně barevné solitéry

Ocelovo-dřevěné schodiště

Z použitých materiálů stojí za zmínku malba z vinylové emulze, která je omyvatelná a díky vyšší odolnosti proti UV záření vydrží déle čistě bílá. Pohledové nosné ocelové konstrukce jsou natřené protipožárním nátěrem a opatřené antracitovou barvou, centrální schodiště má pak antracitovou nosnou konstrukci s nerezovými ocelovými lanky a nášlapy z masivního dubu mořeného do šeda.

„Podlahu jsme navrhovali dřevěnou, ale klientům se všechny vybrané typy zdály málo šedivé, takže se nakonec přiklonili k vinylu v dekoru šedého dřeva. Přestože se jedná o kvalitnější vinyl, toto rozhodnutí nás v rámci ostatních standardů tohoto interiéru mrzelo,“ dodává architekt.

Foto: Martin Zeman

V interiéru zaujme centrální schodiště tvořené ocelovou konstrukcí a nášlapy z masivního dubu mořeného do šeda

Už se nikdy nestěhovat

Majitelé jsou ale se spoluprací a jejím výsledkem nad míru spokojeni. „Naše očekávání byla v mnoha ohledech překonána. Nadšení jsme kvalitou povrchových úprav a také terénními úpravami zahrady. Ta proměna je neuvěřitelná. Naším jediným přáním tak zůstává, abychom se už nikdy nikam nestěhovali,“ zakončují majitelé.

Vizitka studia

Ing. arch. Štěpán Lajda a Ing. arch. Iveta Lajdová (Mandíková) jsou absolventy oboru Architektura a stavitelství na ČVUT. Na začátku všeho měli sen. Sen o uplatnění vášně pro architekturu, o navrhování prostředí, kde se lidé cítí příjemně a přirozeně. Štěpán Lajda působí jako odborný asistent Katedry architektury na Fakultě stavební ČVUT, Iveta Lajdová se roku 2017 stala členkou České komory architektů. Více na www.slimarch.wixsite.com/slim.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek