Hlavní obsah

Americké postele frčí! Boxspring bed mají být pohodlné jako spaní ve špičkovém hotelu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Jako v pětihvězdičkovém hotelu si možná budete připadat na vysoké posteli složené z několika vrstev. Boxspring bed jsou pro vysoký komfort a luxusní vzhled v posledních letech stále populárnější také u nás. Jako u všeho ale platí, že krom řady výhod mají i nevýhody.

Článek

Většina z nás je ještě před lety znala nanejvýš z hollywoodských filmů, ve kterých se protagonisté ubytovali ve špičkovém hotelu. Postupně se ale boxspringové postele dostaly do domácností – mimořádně oblíbené jsou v Severní Americe, ale také ve skandinávských zemích. Pokud slyšíte termín boxspring poprvé, je to možná proto, že u nás se jim říká spíš americké nebo kontinentální postele.

Co je to boxspringová postel?

Pojmenování tohoto typu postele vychází z anglických slov box, v překladu krabice - v tomto případě se to váže k základové konstrukci podobné rámu, a springs, což jsou pružiny v rámu uložené. Jakmile tedy má postel v základu box neboli rám s pružinami, jde o typ boxspring. Zpravidla bývá složený z následujících komponentů (seřazeno odshora dolů):

  • Topper – topper je vrchní matrace, která má jen několik centimetrů a pokrývá celou plochu postele, přičemž slouží také jako její ochrana. Často je z paměťové pěny, ale existují třeba gelové varianty. U skandinávských typů postelí je samozřejmostí, u amerických je někdy potřeba dokoupit.
  • Nosná pružinová matrace – nosná matrace je položená na základně, tedy na rámu, a nejčastěji má jádro s taštičkovými pružinami. Jednotlivé pružiny jsou od sebe oddělené a reagují na tlak těla.
  • Masivní rám s pružinami – základem postele je už samotný boxspring, tedy masivní rám s rovnoměrně rozloženými pružinami, které opět reagují na tlak, a to bodově, tedy i přesněji.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Americká alias boxspringová postel je velká a pohodlnáFoto: New Africa, Shutterstock.com

Luxusní spaní

Když přijdete do ložnice, kde je boxspringová postel, určitě upoutá vaši pozornost. Je to jednoduše špičkový kousek, který v interiéru vypadá fenomenálně. Na první pohled svádí k tomu skočit si do peřin, protože je to zkrátka ta obří super komfortní hotelová postel. To podporuje i skutečnost, že postel má vysokou ložní plochu, proto i uléhání do ní je snazší. Díky vysokému čelu je také snazší se v ní usadit. Často tak vyhovuje i lidem vyššího věku.

Každopádně nejde jen o punc luxusu, boxspringové postele často vyhovují těm, které trápí bolesti zad. Vzhledem k bodovému řešení se postel tělu dobře přizpůsobí a poskytuje optimální oporu páteře. Plus je také nulová hlučnost, postel nemá rošt, tak také nevrže, což ocení každý, kdo má lehké spaní.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Spaní je to pohodlné, pokud ale preferujete ultra tvrdou matraci, je lepší klasická roštová postelFoto: New Africa, Shutterstock.com

Absence roštu není vždy výhoda

Absence roštu má vliv na tvrdost. Tu v tomto případě určují dva faktory – matrace a topper. Dají se sice sehnat v různých stupních tvrdosti, od úplně měkké po velmi tvrdé, pokud ale máte rádi ultra tvrdou matraci, je lepší roštová postel. S absencí roštu se pojí také nevýhoda spočívající v menší cirkulaci vzduchu, kterým není postel rovnoměrně zásobovaná. U lidí, co se více potí, to může být problém, protože matrace nezvládne vlhkost dostatečně odvádět. Na rozdíl od postelí s lamelovými rošty, které mohou být polohovatelné, to drtivá většina boxspringů neumožňuje.

Když se budete rozhodovat, zda boxspring ano, či ne, budete pravděpodobně zvažovat i další faktory, zejména náklady. Pořizovací cena je obvykle vyšší, navíc v případě opotřebení rámu ho nejde jen tak vyměnit. Pružiny jsou v něm pevně zabudované, proto budete muset koupit novou postel. V případě, že máte malý byt, také to nemusí být ideální volba, protože boxspringové postele mají větší rozměry.

Reklama

Související témata:

Načítám