Hlavní obsah

Špatně se vám spí? Možná je problém ve vaší ložnici! Nejčastější chyby při jejím zařizování

Foto: Antoha713, Shutterstock.com

Foto: Antoha713, Shutterstock.com

Reklama

Probouzíte se každé ráno unavení, nehledě na to, jak dlouho jste spali? Na vině mohou být nejrůznější zdravotní problémy i špatně zařízená ložnice. V čem se nejvíce chybuje?

Článek

Věděli jste, že člověk stráví zhruba třetinu života spánkem? Jak dobře se vyspíte, ovlivňuje nejen váš zdravotní stav a hladinu energie, ale samozřejmě i náladu a psychické rozpoložení. Za únavou může stát celá řada faktorů, které se rozhodně nevyplácí podceňovat. A jedním z nich může být i zařízení vaší ložnice. Čemu se vyhnout?

1. Ložnice jako skladiště

Slouží vaše ložnice jako sušárna a skladiště na věci, pro něž nemáte jiné místo? V tom případě se dopouštíte jedné z nejčastějších a největších chyb. Je jasné, že ne vždy má člověk na výběr, správná ložnice by ovšem měla být hlavně vzdušná.

Pořádně ukliďte, proberte všechny věci a těch nepotřebných se bez kompromisů zbavte. Můžete je zkusit prodat nebo věnovat na charitu. A na ty, které pryč dát nemůžete, si pořiďte sadu úložných boxů. Budou vypadat mnohem lépe než směsice různorodých krabic, tašek či nádob.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Ložnice by měla být hlavně vzdušná a prostorná. Zkuste z ní odstranit všechny zbytečnostiFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Místo pro jiné aktivity

Ložnice by měla být určena především k spánku, sexu, případně večernímu relaxu u knížky. Věci jako sušák, žehlicí prkno, koš na prádlo, rotoped, činky, televize (jak je to s jejím správným umístěním?) a počítač by tu být neměly. Jestli pro ně nedokážete najít jiné místo, zkuste je nějakým způsobem oddělit od zóny na spaní. Posloužit může třeba paraván, dřevěná příčka, závěs nebo knihovna.

Prostor vám to nedovoluje? Pak alespoň hodinu či dvě před ulehnutím do postele se tu žádné z činností s těmito věcmi spojených nevěnujte.

3. Přemíra dekorací

Nic se nemá přehánět a při vybavování a zdobení ložnice to platí dvojnásob. Příliš mnoho dekorací, obrázků, barev, vzorů a jejich kombinací působí rušivě a může ve vás podvědomě vyvolávat stísněné pocity. A to váš kvalitní spánek příliš nepodpoří. Z hlediska dekorací si zařiďte ložnici útulnou, ale spíše strohou.

4. Výrazné barvy

Barvy umí ovlivnit náladu, vnímání tepla i chuť k aktivitě. V ložnici je obzvlášť důležité vybrat správně. Vyhnout byste se měli hlavně křiklavým tónům a stěny si vymalovat spíše neutrálními a světlými barvami. Kromě bílé je vhodná krémová nebo světle písková.

Na jednu ze stěn si můžete dopřát starorůžovou, levandulovou, mentolovou nebo světle zelenou či modrou. Pastelové barvy působí uklidňujícím dojmem, podporují relaxaci a pocitově ochlazují, což je pro spánek ideální.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ideální barvy do ložnice? Neutrální a světlé odstíny chladných barevFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

5. Nevhodná matrace a umístění postele

Matrace vydrží osm až deset let, nebojte se tedy větší investice a její výběr zkonzultujte s kvalifikovaným prodejcem. Důležité je zohlednit váš věk, hmotnost, životní styl a možné zdravotní komplikace. Matraci je také dobré chránit před roztoči a alergeny pomocí povlaku s bariérovou textilií. Jak můžete prodloužit její životnost?

Z postele by měla zmizet přehršel polštářů. Na pohled sice vypadají hezky a večerní čtení či případné sledování televize vám jistě zpříjemní, na samotný spánek byste si ale měli vystačit s jedním. Jinak byste mohli škodit vaší krční páteři a přivodit si bolesti zad.

V neposlední řadě se zamyslete i nad umístěním postele. Ideálně byste k ní měli mít snadný přístup z obou stran a neměla by být přímo u dveří ani pod okny. Světlo a případný průvan by mohly narušit váš spánek.

Foto: Scott-lee, Shutterstock.com

Správně zvolená matrace je základ kvalitního spánkuFoto: Scott-lee, Shutterstock.com

6. Příliš světla

Světlo je jedním z častých nepřátel spánku. Večer byste měli svítit raději žárovkami s teplým podtónem, tedy těmi s počtem kelvinů kolem 3 000. Na noc a především svítání je pak důležité kvalitní zastínění. Ideální jsou venkovní žaluzie, poslouží i těžké a světlo nepropustné závěsy.

Reklama

Načítám