Hlavní obsah

Listopadové práce venku. Co potřebuje zeleninová zahrada?

Foto: Olga Moreira, Shutterstock.com

Foto: Olga Moreira, Shutterstock.com

Reklama

Slunce už skoro nehřeje, ale i tak může být v listopadu venku hezky. Oblečte se, vezměte do rukou rýč a hrábě a pusťte se do posledních prací této sezony. Do rytí. Úklidu. A také výsevu.

Článek

Správný zahradník má kolem záhonů pořád co dělat. Většina úrody už je sice pod střechou a na první pohled se zdá, že zahrada je ospalá a unavená, ale ještě vás potřebuje. Poděkujte jí za sklizeň a dejte jí péči, kterou vám příští sezonu vrátí.

1. Skliďte poslední zeleninu

Na začátku listopadu může být v zemi ještě pozdní mrkev, petržel, celer nebo pastinák. Je nejvyšší čas je sklidit. Nejlépe v suchém počasí, kdy se půda nelepí. Část úrody můžete uskladnit v písku nebo ve skleníku, část zamrazit. Zeleninu stačí očistit, nakrájet, dát do sáčků a uložit do mrazáku. Podobně lze naložit i s natí celeru a petrželky. Prohlédněte také bylinkovou zahrádku. Možná, že vám znovu obrazila pažitka, tak s ní také rychle do mrazáku.

2. Využijte shrabané listí

Listopad je ve znamení úklidu. Hrabe se listí, čistí se záhony od rostlinných zbytků, kořenů a plevelu. Listí ukládejte na kompost, je plné živin, které se rozkladem dostávají zpět do půdy. Použít ho můžete jako šikovnou izolační vrstvu pro zazimování bylinek a květin a hodí se jako izolace na zeleninu, kterou skladujete ve skleníku. Anebo ho využijte pro mulčování záhonů tak, že ho zaryjete.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Shrabané listí je pro zahradníka učiněný poklad, který má množství využitíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Vylepšete půdu

Zemina se vydala z živin a potřebuje je zpátky. Nejlepší je záhony zrýt a přidat do nich kompost nebo hnůj. Vše se přes zimu rozloží a na jaře dobře připravenou půdu jako když najdete. Pokud nemáte hnojivo v tradiční podobě, můžete využít granulovaný hnůj, který koupíte v zahradnictví. Dobře a snadno se s ním pracuje. Kromě záhonů můžete hnůj přidat i k ovocným stromům a samozřejmě k jahodníkům.

4. Zryjte správně zeminu

Do záhonů můžete zarýt také mulčovací vrstvu, například poslední várku posečené trávy, shrabané listí nebo jemnější rostlinné zbytky ze zahrady. Pozor ale na plevel – toho se raději zbavte, na jaře by vyrostl jako první a to nechcete. Rytí záhonům prospěje, protože se v půdě přes zimu rozloží organické zbytky a půda si odpočine. Poté co zryjete, rozbijte větší hroudy hráběmi a půdu uhrabejte. Není radost na záhony pohledět?

5. Zasejte zeleninu na příští rok

Možná vás svrbí prsty. Záhony jsou krásně připravené a vy se nemůžete dočkat jara. Neváhejte a sejte! V listopadu můžete vysít brzké jarní odrůdy. Patří mezi ně karotka, petrželka, ředkvičky nebo salát. Semínka přezimují a na jaře budou mít náskok. Nezapomeňte si záhony označit, zima je dlouhá a v březnu už nemusíte vědět, kam přesně jste dali mrkev a kam salát.

Foto: Master_foto, Shutterstock.com

Půdu je nutné připravit na jaro už teď. A můžete dokonce i něco zasít!Foto: Master_foto, Shutterstock.com

6. Zazimujte bylinky

Mrazuvzdorné trvalky, mezi které patří i bylinky, je nutné chránit před holomrazy. Máta a meduňka zimu zvládnou dobře. Sestřihněte je a přihrňte ke kořenům zeminu. Teplomilnější bylinky, jako je třeba tymián nebo oregano, zakryjte chvojím, slámou nebo listím. Odolnější odrůdy rozmarýnu zvládnou i českou zimu, ale pro jistotu můžete rostlinku přesadit do květináče a odnést do chladnější místnosti v domě.

Nezapomeňte také umýt, ošetřit a uklidit zahradnické náčiní. I to musí být na příští rok v dobré kondici.

Reklama

Související témata:

Načítám