Hlavní obsah

Sporák: plyn, nebo elektřina? Známe pro a proti

Foto: VadosLoginov, Shutterstock.com

Foto: VadosLoginov, Shutterstock.com

Reklama

Potřebujete nový sporák? Možná jste se při rozhodování zasekli hned při odpovědi na první otázku a nevíte, zda vám bude víc vyhovovat plynový, elektrický, nebo kombinovaný spotřebič. Poradíme vám.

Článek

Ať už je vaření vaším koníčkem, nebo ho spíš berete jako nutnost, vždy je dobré si tuto činnost trochu užít. A na to má bezesporu vliv šikovný sporák. Abyste zvolili kombinaci, která nejlépe odpovídá vašim potřebám, přečtěte si přehled výhod i případných nevýhod modelů s plynovou, sklokeramickou nebo indukční varnou deskou.

Omezit vás může zdroj energie

Při rozhodování, jaký typ sporáku si pořídit, vás může zásadně omezit jen jedna věc: dostupný zdroj energie. Elektřina asi nebude problém v žádné lokalitě, ale plynová přípojka na mnoha místech chybí. A řešit, zda vám při vaření zrovna nedojde plynová bomba, není zrovna příjemné. Nicméně pokud máte, co se týká energie, možnost volby, je vhodné se zaměřit na to, který typ vyhovuje vašim představám.

1. Plyn: rychlý a flexibilní

Jestli jste někdy vařili na plynu, tak určitě znáte jeho klady: rychlost a okamžitá reakce na snížení nebo zvýšení výkonu. Tradiční hořáky jsou dnes nahrazovány výkonnějšími hořáky s trojitou korunkou. Další výhoda je, že je integrované zapalování hořáků umístěno přímo v ovládacím knoflíku, takže nemusíte neustále hledat zápalky.

Možná se ptáte, zda při vaření na plynu nehrozí výbuch, ale naštěstí jsou už všechny moderní spotřebiče vybavené bezpečnostní pojistkou: v případě, že plamen zhasne, přívod plynu se okamžitě uzavře.

Některé plynové sporáky bohužel mívají poměrně nestabilní varné mřížky, takže hrozí, že se větší hrnec při vaření převrhne. A protože jsou tyto varné desky poměrně členité, špatně se čistí.

Foto: Candy

Trojkombinace Candy Trio 9501/1W/NG obsahuje plynovou varnou desku, troubu s grilem a myčku nádobí s kapacitou až na šest jídelních sad. Cena 31 490 Kč, prodává Spořílek Foto: Candy

2. Sklokeramická deska: známé jistoty

Vaření na sklokeramické desce s topným tělesem je spolehlivé, jednoduché, ale náročnější na spotřebu energie. Doba ohřívání je totiž delší než u ostatních typů. Dalším minusem je nejen větší setrvačnost při regulaci teploty, ale oproti indukci se i obtížněji čistí: vše, co vám ukápne vedle hrnce, se zaručeně připeče.

Foto: Mall

Varné zóny nerezového sklokeramického sporáku Electrolux EKC 52550OX mají indikaci zbytkového tepla, takže chrání před popálením. Cena 8690 Kč, prodává Mall Foto: Mall

3. Indukce: úsporná a praktická

Vaření na indukční varné desce je nejmodernější způsob a je rychlejší než na ostatních elektrických deskách, a tedy energeticky méně náročné. Dochází totiž k vytvoření elektromagnetického pole mezi nádobou s feromagnetickým dnem a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou a teplo se pak přenáší do dna nádoby namísto klasického ohřívání celé plotny.

Skvělé také je, že dochází k rozpoznání velikosti hrnce a neohřívá se zbytečně celá varná zóna. Indukce podobně jako plyn okamžitě reaguje na snížení nebo zvýšení výkonu, čímž se zkracuje doba vaření a šetří se energie. Varná zóna zůstává téměř nezahřátá, takže se na ni nic nepřipeče a deska se snadno vyčistí.

Nevýhodou však je, že se pro indukční vaření hodí jen některé nádobí. Na štítku musí být uvedeno, že je vhodné pro indukci, a pro někoho to může znamenat další výdaj navíc. Než se však vydáte pro nové nádobí, otestujte si to stávající pomocí magnetu. Když magnet zespodu hrnce drží, můžete se pustit do vaření.

Jak funguje indukční vařič? Fyzikálně je to mimořádně zajímavé!

Foto: Mora

Sporák Mora I 878 AI v nerezovém provedení se sklokeramickou indukční deskou nabízí přehledné dotykové ovládání zón přímo na desce. Cena 13 990 Kč, prodává Alza Foto: Mora

Foto: 4home

Pro indukční vaření je třeba vybrat vhodné nádobí. Tuto sadu hrnců Swing lze používat na všechny typy sporáků. Cena 1099 Kč, prodává 4home Foto: 4home

Trouby aneb kombinovaný sporák

Zatímco plynové varné desky mají své stálé přívržence, v oblasti pečení jednoznačně vedou elektrické trouby: pokrm je z nich šťavnatější a umožňují přesnější regulaci teploty. Proto jimi bývají vybavené nejen sporáky elektrické, ale i plynové, říká se jim kombinované. Mívají digitální displej pro jednodušší ovládání i praktické osvětlení, mnohé nabízejí funkci odložený start pečení, kdy se trouba sama aktivuje v nastavený čas a po dopečení se vypne. Často nechybějí ani samočisticí funkce a další vychytávky, které vám usnadní pečení.

Foto: Whirlpool

Součástí kombinovaného sporáku Whirlpool WS5G8CHX/E je multifunkční 60l trouba, která je vybavená horkovzdušným pečením, statickým pečením, ventilátorem, grilem a jejich kombinacemi. Cena 9990 Kč, prodává APspotřebiče Foto: Whirlpool

Víte, že v troubě můžete také zavařovat?

Reklama

Související témata:

Načítám