Hlavní obsah

Barvou roku 2024 je Peach Fuzz! Broskvový odstín nás má pohladit a vnést do našich životů harmonii

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2024 už má svou barvu. Je jí jemný odstín broskvové, který dostal oficiální název Peach Fuzz. A třebaže je pojatá moderně, má v sobě lehký vintage nádech. Co na barvu roku říkáte, uděláte jí místo ve svém šatníku?

Článek

Barvu roku 2023, jíž byla plná a výrazná Viva Magenta, střídá lehký broskvový odstín Peach Fuzz, který osciluje mezi růžovou a oranžovou. A už teď je jisté, že se odrazí v rozmanitých sférách, včetně interiérového designu, beauty světa a samozřejmě módy.

Peach Fuzz má pohladit

O barvě roku rozhoduje globální tým expertů společnosti Pantone Color Institute a rozhodně se neřídí jen tím, jak vypadají současné barevné trendy. V potaz se bere celosvětová situace, nálada ve společnosti a řeší se i to, co by lidstvo v daný moment potřebovalo nejvíc… A zatímco barva pro rok 2023 byla energická a optimistická, v roce 2024 je podle odborníků potřeba vnést do života víc harmonie a pohlazení (fuzz je chmýří, jímž má broskev pokrytou slupku).

Hřejivý broskvový odstín vyzařuje laskavost a něhu a má umocňovat lidskou touhu po sounáležitosti, které je v těžké době potřeba víc než kdy jindy. „Musela to být barva, jež v sobě nese poselství přívětivosti, soucitu a empatie a bude nám připomínat pocit ze dnů, které se zdály být jednodušší,“ komentuje výběr Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institutu.

Barvy mají velikou moc

Ačkoli to tak může leckdo vnímat, společnost nevyhlašuje barvu roku proto, aby někoho nutila k nákupu nového oblečení nebo přemalování bytu. I když – jak Laurie Pressman potvrzuje – na barvy roku svět slyší a daný odstín se opravdu začne mnohem víc prodávat.

Záměrem je prý ukázat, jak velkou moc barvy mají a že je za nimi pokaždé nějaký příběh. Každý odstín působí jinak a každý člověk může ovlivnit, jak ho jeho prostřednictvím budou vnímat ostatní. Laurie Pressman říká, že barvy jsou celosvětově uznávaný vizuální jazyk, který řekne, co slova nesvedou.

Broskvová v průběhu dekád

Broskvová je populární, nesmazatelně se propsala do módních dějin a zachovává si určitý vintage nádech. Šatníky plnila na počátku milénia, ale také v 80. letech, kdy se do ní s oblibou oblékala princezna Diana. Sahalo se po ní i během šedesátek, kterým obecně vládly jasné barvy, a když půjdeme ještě dál, i na samém počátku dvacátého století. Ačkoli se bude Peach Fuzz nejlépe nosit a kombinovat na jaře, naladit se na ni můžete už teď. Podívejte se do broskvové fotogalerie a připomeňte si, jak tenhle okouzlující odstín nosily ženy v průběhu dekád:

Anketa

Líbí se vám nová barva roku?
Ano
86,3 %
Ne
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2315 čtenářů.

Načítám