Hlavní obsah

Pěstování bylinek v truhlíku: Pozor na rozpínavé druhy a potřebu slunce či vody

Foto: husjur02, Shutterstock.com

Foto: husjur02, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když bydlíte v maličkém bytě nebo máte místo zahrádky jen balkon, můžete si vypěstovat oblíbené bylinky. Těm se totiž skvěle daří i v truhlíku, který může být na parapetu nebo zábradlí. Co do něj vysadit a na co si dát pozor?

Článek

Přemýšlíte, co dát letos dát truhlíků a kdy? Letničky je nejlepší vysadit až koncem května. Takže začněte něčím jedlým, co využijete i v kuchyni, tedy bylinkami.

Na co nezapomenout při vysazování bylinek

Do truhlíků nebo květináčů na parapet lidé nejčastěji vysazují petržel nebo pažitku, ale také mátu, tymián a bazalku. Je ale škoda zůstat jen u těchto základních druhů, vyzkoušejte i nějakou tu specialitu. Jen pozor na pár zásadních věcí:

  • Zjistěte si, jaké podmínky konkrétní druh potřebuje. Jde hlavně o to, kolik slunce snese a jakou zálivku vyžaduje – pak sesazujte jen ty druhy, které mají stejné požadavky.
  • Sazeničky kupujte spíš v zahradnictví nebo je vypěstujte ze semínek, než abyste sázeli bylinky koupené v supermarketu. I když jsou v květináči – většinou dlouho nepřežijí, jsou pěstovány pro okamžitou spotřebu. Jestliže to chcete přece jen vyzkoušet, přesaďte je do substrátu pro bylinky, zalijte a dejte jim čas na aklimatizaci. Rozhodně je nehnojte, protože toho se jim dostalo dost.

Co bylinky potřebují

  • Většina bylinek potřebuje plné slunce, protože jen tak v nich vznikají aromatické látky. Pozor ale třeba na bazalku nebo mátu, nesnáší přímé polední slunce, mají raději polostín.
  • Bylinek nedávejte do truhlíku moc, protože se většinou velmi rychle rozrůstají – přeborníkem je v tom máta, které se vyplatí dát samostatný květináč, aby ostatní druhy nevytlačila.
  • Na dně truhlíku by měla být drenáž nebo odtok přebytečné vody, aby bylinkám nezačaly uhnívat kořeny. Použít můžete například vrstvu keramzitu, vhodné jsou i samozavlažovací truhlíky.
  • Pokud chcete bylinky hnojit, pozor na výběr vhodného hnojiva, pamatujte na to, že je budete jíst, takže by nemělo být plné chemie, ale ideálně přírodní nebo speciální pro bylinky.
Foto: Raimunda-losantos, Shutterstock.com

Bylinky sesazujte podle toho, zda mají podobné požadavky na zálivku a světloFoto: Raimunda-losantos, Shutterstock.com

Jaké bylinky vysadit do truhlíku

Kromě pažitky, petrželky a dalších obvyklých druhů můžete sáhnout i po těch, které využijete například při grilování nebo přípravě zeleninových salátů.

  • Šalvěj: Této bylinky je několik druhů, v kuchyni se hodí do omáček, polévek a při pečení masa. Lze z ní udělat i čaj podporující trávení, ale i šalvějový sirup. Při pěstování potřebuje spíš chudší písčitou půdu, nesnáší přemokření ani příliš větrné stanoviště.
  • Dobromysl (oregano): Tradiční bylinka středomořské kuchyně, takže třeba do těstovin, pizzy, omáček, na pečení ryb a podobně. Oregano ocení slunné stanoviště a zálivku vlažnou vodou, potřebuje propustnou zeminu, která zabrání podmáčení. Velmi rychle se rozrůstá a může být i přes půl metru vysoká!
  • Máta: Hodí se do letních koktejlů, typické je mojito, ale třeba i do čajů, které osvěží. V orientální kuchyni se máta přidává do pokrmů ze skopového. Je jí lépe ve vlhké půdě a polostínu, velmi rychle a bujně se rozrůstá. Měli byste ji stále zastřihávat a razantně omlazovat, aby nezačala kvést, protože po odkvětu už nemá sílu.
  • Tymián: Oceníte při přípravě omáček, při grilování, k rybám i drůbeži nebo do zálivek. Potřebuje sušší a propustnou půdu, spíš sušší prostředí, nesnáší přemokření.

Kombinace bylinek v truhlíku

Abyste nemuseli hledat, které bylinky sesadit a na které pozor, máme pro vás malou nápovědu. Vyberte si podle toho, jaké stanoviště pro ně máte připravené:

Polostín a bez přímého poledního slunce, vlhčí půda, rovnoměrná zálivka: petrželka, pažitka, libeček, koriandr.

Přímé slunce, spíš sušší a propustná půda: středomořské druhy jako oregano, tymián, estragon, saturejka, šalvěj.

Načítám