Hlavní obsah

Kouzelná moc magických bylin: Ochrání i očistí domov, otevřou třetí oko a přinesou vnitřní klid

Foto: Madeleine_Steinbach - GettyImages.com

Foto: Madeleine_Steinbach - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkvetlé louky, ale i lesy nebo zahrádky nabízejí spoustu zajímavých bylin, které lze využít nejen jako přírodní prostředek na podporu zdraví, ale třeba i jako magického ochránce vašeho domova. Které to jsou?

Článek

Která bylinka má magickou moc? To můžete objevit nejen ve starých herbářích, návodech šamanů a léčitelů, ale třeba i v našem povídání s Radkou Svatošovou, která se bylinkám a jejich schopnostem věnuje léta. „Naši předkové si často pro ochranu zavěšovali svazky rostlin nad vchod domu nebo do místnosti. Pokud jste ale vnímavější, všimnete si, že nepotřebujete rostliny ani trhat – stačí vám pouze pobývat v jejich blízkosti, abyste cítili jejich energii a léčivou sílu,“ říká.

Radka Svatošová

Věnuje se tématu soběstačnosti i bylinkářství v kontextu původních slovanských a keltských tradic. Zabývá se využíváním našich místních bylin v léčitelství, kuchyni i kosmetice. Jejím inspirátorem, učitelem a blízkým spolupracovníkem je známý moravský bylinář Vláďa Vytásek. Je zakladatelkou a lektorkou bylinkové školy Zelená louka a autorkou knihy Domácí soběstačnost, která se věnuje právě provádění očistných rituálů a výrobě očistných prostředků z bylinek.

Třezalka otevře třetí oko

Pokud chcete posílit svou intuici, podvědomí a také zesílit působení magických rituálů, do kterých se hodláte pustit, pomůže vám třezalka, konkrétně olej. Má rudou barvu a říká se mu Janův. „Tento olej je hojivější než lecjaké profesionální přípravky, ale přímo se nabízí i jeho využití v magii,“ upozorňuje Radka Svatošová.

Jeho výroba není složitá - květy třezalky naplníte sklenici, zalijete je za studena lisovaným olejem, nejlépe slunečnicovým nebo mandlovým. Pak sklenici uzavřete, tři až pět týdnů necháte stát na okně na slunci, dokud nezíská rudou barvu. Každý den se sklenicí zatřepejte. Až bude olej rudý, přeceďte ho, přelijte do šroubovací sklenice a pevně uzavřete. Když do něj přidáte pár kapek éterického oleje, třeba růže, jalovce či levandule, vytvoříte z něj svůj magický olej. Právě pár kapek magického oleje si natřete na čelo do oblasti třetího oka, na vnitřní strany zápěstí a do oblasti srdce. Posílí smysly, intuici i podvědomí.

Foto: Archiv Radka Svatošová

Naši předkové věšeli svazek bylin, ale i květin nad vchody domů, aby je ochránil před vším zlýmFoto: Archiv Radka Svatošová

Sporýš zažene zlá kouzla

K nejuctívanějším bylinám keltských druidů patřil sporýš lékařský. Je to ochranná bylina, bylina diplomatů, která přináší vnitřní klid, sílu a přesvědčivost. Vysazený u vchodu do domu se stává ochráncem před zlými kouzly. Věnec ze sporýše prý chrání před čarodějnicemi.

V naší přírodě je ohrožený, takže ho rozhodně netrhejte, ale můžete si ho koupit, snadno se pěstuje. V jižní Evropě jej najdete celkem hojně na rumištích a okrajích cest.

Foto: Archiv Radka Svatošová

Bylinky pro vykuřování lze takto svázat, zapálit a pak s nimi projít dům i zahraduFoto: Archiv Radka Svatošová

Byliny pro ochranu domova

Nevítaná návštěva, nepříjemná výměna názorů, setkání s toxickým člověkem, to vše může způsobit, že se najednou cítíte „pod psa“. Nebo si potřebujete důkladně očistit domov po infekční nemoci. Ve všech případech je dobré vyvětrat, zapálit svíčku a provonět domácnost éterickým olejíčkem. Velmi účinné energetické očisty své i svého domova dosáhnete za pomocí očistných bylin a bylinných vykuřovadel.

A jak takové vykuřování probíhá? „Mívám pro tyto účely připraveny svazky bylin omotané přírodním provázkem. Vykuřovací svazek zapálím a nechám jej doutnat. S kouřícím svazkem postupně projdu všechny místnosti v domě, obejdu každý kout zahrady, každý strom a symbolicky je očistím. Jen pozor na padající popílek a doutnající úlomky bylin. V bytě z praktických důvodů doporučuji nosit vykuřovací svazek nad velkou miskou či talířem,“ popisuje Radka Svatošová.

Správné byliny

K vykuřování lze použít třeba pelyněk spolu s jalovcem - patří pravděpodobně mezi nejstarší očistné bylinky a vykuřovadla v Evropě. Očistnou sílu má i čistec přímý a další druhy čistců. Před negativní energií a uřknutím dokáže ochránit v létě kvetoucí hadinec či vzácnější úročník bolhoj.

Naši předkové při uřknutí a uhranutí využívali koupele a omývání v odvaru z těchto bylin. První lázeň prý někdy měla tmavou barvu, po několika opakování se voda vyčistila a člověk se po koupelích často cítil jako znovuzrozený.

Související témata:
Vykuřování

Načítám