Hlavní obsah

Test: Vyznáte se v léčivých bylinkách? Vyzkoušejte si, co víte o účincích levandule, třezalky či kontryhele

Foto: lokisurina, Shutterstock.com

Foto: lokisurina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že není na světě bylina, která by na něco nebyla, to vědí pravděpodobně všichni. Zdaleka ne každý se ale v účincích oblíbených bylinek skutečně dobře vyzná. Jak jste na tom vy? To si můžete ověřit v deseti kvízových otázkách. Co nevíte, to se dozvíte.

Článek

Na posílení těla, pro krásu i proti zdravotním neduhům. O někdy až neuvěřitelné síle léčivých bylinek ví lidstvo odpradávna. Ale vyznat se v jejich účincích není úplně jednoduché. Tak si v kvízu ověřte, jak se orientujete mezi léčivkami, které jsou známé a hojně se používají. A když se náhodou nezadaří, tak alespoň načerpáte cenné znalosti.

1. Znáte správný název bylinky, která se někdy označuje jako přírodní antidepresivum? Čaj z ní se popíjí na uklidnění, proti úzkostem i při slabých až středně těžkých depresích.
2. Na dezinfekci ústní dutiny můžete najít fantastický prostředek doma v kuchyni. Doporučuje se žvýkat nebo kloktat při bolesti zubů i proti krvácení dásní. Jde o:
3. Na jaký neduh se vřele doporučuje popíjet čaj ze slézu lesního?
4. Vzpomenete si na český název verbeny, která je známá mimo jiné močopudnými a detoxikačními účinky? Někdy se jí také říká vraní chléb nebo Venušina žíla. Je to:
5. S kopřivou dvoudomou se pojí široká škála prospěšných účinků, většina lidí ale kopřivový čaj popíjí na jaře. Proč?
6. Která z následujících bylinek vám pomůže, budou-li vás trápit potíže s usínáním a obecně nespavost?
7. Měsíček lékařský je někdy považován za „univerzální léčivku“. Používá se při problémech s trávením a cenné jsou i jeho hojivé účinky. Vzpomenete si, jakou barvu mají jeho květy?
8. Jedna bylinka je proslulá svými blahodárnými účinky na ženské zdraví. Doporučuje se třeba při bolestivé menstruaci nebo jako prevence cyst. Je to:
9. Většinou po ní sahají zmrzlíci, protože napomáhá prokrvení končetin. Je ale také známá dobrými účinky na mozek a paměť. Jak se bylina jmenuje?
10. Levandule lékařská je proslulá především svou úžasnou vůní, ale prospívá také zdraví. Co je pro ni typické?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám