Hlavní obsah

Co udělat na zahrádce v květnu: sázejte, stříhejte a sklízejte první úrodu

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květen je pro zahrádkáře náročným, ale také velmi příjemným měsícem plným práce, ale i prvních radostí. Výčet toho, co je potřeba stihnout, je dlouhý. Máme pro vás přehled, který pomůže na nic nezapomenout.

Článek

Duben překvapil opravdu aprílovým počasím a střídaly se během něj dny vyloženě letní s mrazivými. Bohužel to znamenalo i to, že mnoho rostlin i stromů a keřů velmi brzy vypučelo a vykvetlo – a následně pak pomrzlo. Teď je tedy doba na sčítání škod a nápravu, pokud je ještě možná. Samozřejmě je ale potřeba udělat i práce, které se v květnu opakují každoročně.

Květen samý květ

Květen dostal své jméno i podle toho, že mnoho rostlin, keřů a stromů právě v tomto měsíci kvete. Klasicky to jsou okrasné dřeviny, jako šeřík, zlatý déšť, ale i třeba rododendrony nebo pivoňky. V květu jsou i třešně, višně, broskvoně. V květinových záhoncích najdete okrasné česneky, poslední tulipány, ale i kosatce, plaménky a podobně. Letos to je, jak jsme řekli, bohužel mnohdy tak, že co rozkvetlo, stačilo už také i přemrznout. Rostliny s měkkými stonky, které přemrzly, musíte ostříhat, ty už rozhodně dál neporostou, jen by začaly hnít. Ty s tvrdšími a tvrdými stonky můžete nechat ještě chvíli být a počkat, zda se na nich neobjeví nové pupeny nebo lístky. Zalévejte a hnojte je a dejte jim šanci, aby se zregenerovaly.

  • Pokud cokoli už odkvete, měli byste uschlé květy odstranit, nebo vylomit semeníky, aby se rostliny nevysilovaly.
  • Okrasné keře v zahradě zastřihujte a tvarujte, což povede k tomu, že budou hustší a tím pádem bohatší. Platí to i pro živé ploty. Nůžky můžete vzít na buk, zimostráz, habr, ale i ptačí zob nebo dřín. Můžete stříhat i růže.
  • Pod květiny i okrasné dřeviny dejte mulč, který je ochrání před zbytečným vysycháním a vás zas před zbytečnou tvorbou plevele, který byste pak museli vytrhávat. Okrasné dřeviny můžete i vysazovat.
  • Po polovině května, tedy po zmrzlých, můžete osazovat truhlíky letničkami. Protože předpovídají suché léto s vysokými teplotami, přidejte do zeminy například kokosové vlákno, které lépe zadrží v truhlíku vodu pro kořínky rostlin.
  • Až si budete jisti, že teploty ani v noci nepůjdou pod nulu, můžete začít s letněním rostlin, které jste na přezimování dali domů – ale ještě to sledujte a v případě, že se ochladí, dejte je alespoň na noc do bezpečí domova. Také je pomalu „osmělujte“, co se slunečního svitu týče, abyste je nespálili.
  • I v okrasné zahradě je ideální čas pro přihnojování. Protože je čas i na pravidelnou zálivku, tak můžete používáte tekuté formy hnojiva, ale při vysazování se rozhodně hodí nasypat nějaké postupně se uvolňující i ke kořenům.
Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Květen je čas pro přihnojování v okrasných zahradáchFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Jak v květnu pečovat o trávník

Květen je dobou, kdy trávník bujně roste, a proto je třeba ho pravidelně sekat. Zkracujte ho vždy jen asi o třetinu délky, optimálně na tři až pět centimetrů. Zásadou je, že při tomto sekání byste neměli mulčovat, tedy je zapotřebí vše posečené z trávníku odstranit.

Jestliže najdete holá místa, je dobrý čas trávu dosít. Stále je ještě dobrá doba na vertikutaci, zvláště, pokud je v trávníku mech. Ovšem pozor, pokud jsou teploty už moc vysoké, pak už nevertikutujte.

Trávník můžete hnojit, ale vždy jen před deštěm. Trávník byste měli zalévat, ale nikdy ne tehdy, když nejvíc svítí sluníčko, to by ho mohlo spálit.

Jak se v květnu starat o stromy

Květem je měsícem, kdy je potřeba zalévat stromy, pokud dost neprší. Také byste měli zbavit jejich okolí plevele a okopat. Přihnojte je třeba tím, že kolem nich dáte kompost.

  • Jestliže se chystáte roubovat některé z nich metodou „za kůru“, pak je vhodný čas.
  • Sledujte také, zda stromy nejsou napadené škůdci, a pokud ano, reagujte včas třeba postřikem nebo nástrahami, podle toho, o jakého jde. Můžete provádět i preventivní postřiky a rozvěsit feromonové lapače.
  • Pokud strom bohatě kvetl a nespálil ho mráz, pak zvažte, kolik plodů necháte a zbytek vylámejte, abyste podpořili růst a kvalitu těch, které zbydou.

Jak se v květnu starat o jahody

I květen je vhodným časem pro sázení jahodníků. Měli byste nejprve dobře připravit zeminu, dodat například chlévskou mrvu jako hnojivo a nechat tak dva týdny odpočívat, než do ní jahodníky zasadíte. Pokud by hrozil mrazík, překryjte je na noc třeba netkanou textilií – ale sundejte ji přes den, aby mohl hmyz opylovat květy a měli jste pak dobrou úrodu.

Jahody, které přezimovaly, už by měly být okopané, zbavené plevele i suchých nebo poškozených listů. Listy je lepší odstřihnout než trhat, mohli byste poškodit střed, tedy „srdíčko“ rostliny.

Jahody hnojte před kvetením, pokud nasadily květy, tak už ne. Jahody zalévejte, ale nepřežeňte to, aby nezačaly plesnivět. Chraňte je také před slimáky.

První úroda i založení té letní

Ze zahrádky už si můžete odnést i první úrodu – hlávkový salát, ředkvičky nebo špenát. A pro letní úrodu je možné po zmrzlých (tedy po 15. květnu) vysadit třeba fazole, rajčata, papriky, cukety, okurky nebo melouny.

V květnu lze mnohé druhy i vysévat do záhonu. Co konkrétně, to se dozvíte v článku: Co vysít na záhony? Je právě čas na okurky, cukety, hrách i kopr

Načítám