Hlavní obsah

Jahody z balkonu i ze zahrady: jak si vytvořit záhon či truhlík i na malém kousku

Foto: Real_life_Studio, Shutterstock.com

Foto: Real_life_Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší jahody jsou takové, které sklidíte na své zahradě. Ještě budou rozpálené od slunce a sladce se rozplynou na jazyku. Přichází nejlepší čas na založení jahodového záhonu. Třeba i na terase.

Článek

Jahodník je na pěstování sice trochu náročnější, ale když mu připravíte dobrou půdu, budete mít sklizeň jedna radost. Nemusíte hned zakládat jahodové lány. Stačí vám malý kousek. Jahody vám dobře porostou i na vyvýšeném záhoně anebo ve větším truhlíku na terase. Na zavařeninu to možná nebude, ale na mlsání ano.

Duben přeje jahodníku

Dubnové počasí je jako stvořené pro výsadbu jahod. Připravte se na to, že první pořádnou sklizeň vám jahody dají až napřesrok. Lepší je ale začít teď a užít si aspoň pár vlastních jahůdek už letos.

Sazenice jahod se vysazují buď na jaře, anebo na sklonku léta. Na jaře mají vysazené sazeničky jahodníku šanci dobře zakořenit a zesílit. Další výhodou jarní výsadby je, že do podzimu rostliny rozrostou, vytvoří další sazenice, a vy můžete jahodový záhon snadno rozšířit.

Foto: Rudenko Alla, Shutterstock.com

Jahody může pěstovat i na balkoněFoto: Rudenko Alla, Shutterstock.com

Místo a půda pro jahodník

Velmi důležitý je výběr místa. Jahody potřebují dostatek slunce, aby mohly zrát. Vyberte jim proto takové místo, kam dopadají sluneční paprsky po většinu dne. Ve stínu se jim příliš dařit nebude.

Stejně důležitá je i půda v jahodišti. Nenáročné jahodníky potřebují humózní a dobře živenou provzdušněnou půdu. Nejlepší je ta z kompostu. Do ní můžete zapracovat i malinko kravského hnoje. S přímým hnojením to ale nepřehánějte, ať mladé sazeničky nepopálíte.

Jahody můžete vysázet také na již obdělaný záhon, kde jste pěstovali zeleninu. Ideální je v tomto směru záhon po bramborách anebo košťálovinách (zelí, kapusta, květák...) – ty vyžadují dost péče a hnojení, a tak po nich půda není tak vyžilá a je v dobrém stavu. Přidat můžete kompost a hnůj.

Pokud budete jahody pěstovat ve větších truhlíkách na terase, můžete si pořídit přímo substrát pro jahody. Koupíte ho v zahradnictví a obsahuje ten správný poměr živin.

Zdravé sazenice jahod

Když půjdete do zahradnictví nakupovat sazenice jahodníků, můžete vybírat z více odrůd. Ty rané dozrávají už v červnu, polorané v půlce června a ty ostatní později. Seženete klasický jahodník plodící jednou za rok anebo takzvané měsíční jahody, které plodí bez přestání.

Ať už dáte přednost jakékoli odrůdě, vyberte si sazenice, které jsou zdravé a mají v pořádku srdéčko (je uprostřed rostliny). Nejlépe si zajděte do osvědčeného zahradnictví, s kterým máte dobrou zkušenost. Další možností je vzít si sazeničky třeba od souseda, pokud má zdravé a pěkné rostliny.

Foto: photowind, Shutterstock.com

Kupovaným sazeničkám zkontrolujte srdéčko neboli středFoto: photowind, Shutterstock.com

Vysaďte jahodník a pečujte o něj

Sazečky jahodníku vysazujte přímo do záhonu. Ten můžete nejdříve zakrýt černou fólií, která přitahuje sluneční paprsky a šetří vám práci s pletím. Rostliny by od sebe měly být vzdálené asi 20 až 30 centimetrů, aby se mohly rozrůstat. V truhlíkách na terase může být vzdálenost mezi jahodami menší, klidně je vysaďte hustěji.

Při výsadbě dbejte na to, aby srdéčko sazenice zůstalo vždy na úrovní půdy, rostlinka nesmí být příliš utopená v zemi, ovšem krček by jí vyčnívat neměl. Každou sazenici lehce přitlačte do půdy a zalijte ji.

První přihnojení jahodníků si nechte na květen, zhruba měsíc po výsadbě. Můžete si pořídit klasické hnojivo pro jahody (nebo ho udělat z domácích odpadků), ale pokud chcete zůstat přírodní, můžete použít kravský nebo koňský hnůj. Klidně granulovaný.

Nezapomeňte jahodníky zalévat. Zálivku uzpůsobte počasí. Více vody budou rostliny potřebovat, když vytváří plody a když jahůdky dozrávají.

Reklama

Související témata:

Načítám