Hlavní obsah

Co vysít na záhony? Je právě čas na okurky, cukety, hrách i kopr

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco semínka petržele nebo raného salátu mají být už dávno v záhonech, na některou zeleninu přichází čas právě teď, v květnu. Poradíme vám, co a jak vysévat, aby se vám zahrada vesele zelenala.

Článek

Některé druhy zeleniny se vysévají brzy zjara, hned jak to půda dovolí a trochu rozmrzne. Třeba ředkvičky nebo špenát. S jinými druhy je lepší počkat na teplejší počasí, a to z více důvodů. Jednak potřebují slunce, aby vzešly a dařilo se jim, jednak mají kratší vegetační dobu a potřebují méně času, aby vyrostly.

Okurky a tykve

Okurky, dýně nebo cukety si můžete předpěstovat a do záhonů vysadit v půlce května vzrostlé sazeničky (na to je ale teď už pozdě), anebo můžete semena vysévat přímo do záhonů (na což je čas právě teď). Rostlinky skluz doženou a budou se mít k světu.

Půda pro okurky, dýně a cukety by měla být kyprá, prohřátá a plná živin. Vůbec neuškodí, když přidáte lopatku hnoje a klidně dvě tři lopatky kompostu. Do každé jamky – hluboké tak tři centimetry – vložte dvě nebo tři semínka. Až rostlinky vzejdou, nechte jen nejsilnější sazeničku, ostatní vytrhněte. Jedna rostlinka bude pro svůj kvalitní růst potřebovat asi 30 centimetrů místa. U cukety je spon, tedy vzdálenost vysazování asi metr, stejně jako u dýně.

Nezapomínejte na vydatnou zálivku - nemusí být každodenní, když bude vydatná. Pokud bude teplo, měly by okurky ze zeminy vykouknout už během týdne.

Těmto druhům zeleniny se bude dařit hlavně na teplém místě, zeminu lze prohřát i tak, že na ni na pár dní položíte tmavou netkanou textilii. Dobře porostou na kompostu anebo na vyvýšeném záhoně. Pozor si dejte na slimáky, kteří rádi okusují listy i plody.

Foto: Leo Pakhomov, Shutterstock.com

Okurkám přidejte do půdy kompost nebo hnůj.Foto: Leo Pakhomov, Shutterstock.com

Fazole a hrách

Také semínka fazolí a hrachu se sejí přímo do záhonu. Hrách můžete vysévat od poloviny dubna až do července. Používá se také jako zelené hnojení a připravuje půdu na pěstování dalších plodin, zejména těch, které potřebují hodně dusíku, protože ho přes kořeny uvolňuje do půdy. Nemá zvláštní nároky na půdu, potřebuje ale světlo, a tak ho dejte na slunné stanoviště. Nezapomeňte na oporu, po které se bude plazit – stačí jednoduchá konstrukce z dřívek a provázků.

Od půlky května pak můžete vysévat také fazole – buď pnoucí, anebo keříkové. Vybírat můžete z různých druhů. Některé mají lusky zbarvené dofialova, jiné jsou zelené. Některé se pěstují pro fazole, jiné právě pro lusky. Jako opora opět stačí konstrukce z provázku a dřeva. Ani fazole nemají speciální nároky na zeminu.

Semínka hrachu i fazolí vysévejte do důlků, asi čtyři centimetry hluboko a šest až deset centimetrů od sebe. Hrách může růst vedle košťálovin, které potřebují dusík. Pěstovat je můžete i blízko hlávkového salátu, okurek nebo ředkviček. Společně s fazolemi pak mohou růst rajčatajahody a špenát.

Foto: Andrei Lagunov, Shutterstock.com

Hrachu se daří, když ho vysejete mezi ostatní zeleninu.Foto: Andrei Lagunov, Shutterstock.com

Mrkev, ředkve i kedluben

V květnu je pořád ještě čas vysévat mrkev na uskladnění na zimu. Kořeny pak nebývají tolik přerostlé, nejsou tak dlouho v zemi, a bývají proto zdravější. Po výsevu mrkve buďte trpěliví. Semínka klíčí asi tři týdny, až potom se vyklubou na povrch. Mezitím může záhon samozřejmě zarůst plevelem, proto se ho včas zbavte. Dobré je si místo výsevu označit třeba provázky.

Vysévat můžete také červenou řepu nebo černou ředkev k uskladnění. Nebojte se ani výsevu ředkviček – vyberte si odrůdu pro celoroční pěstování, která je odolná vůči dřevnatění a vybíhání do květu. To samé platí u salátu, který lze také vysévat několikrát za rok, pokud zvolíte letní odrůdy, odolné proti horku, hořknutí a nakvétání. Vyzkoušejte třeba ledový nebo chřestový.

Přímo do záhonů můžete vysévat i pozdní odrůdy kedlubnů. Rostliny pravidelně zalévejte, klidně každý večer, aby bulvy nedřevnatěly a nepraskaly.

Kopr a majoránka

Pořád ještě můžete vysévat kopr, a to přímo do záhonů. Dobře roste společně s okurkami anebo mezi mrkví. Z bylinek můžete do záhonů nebo do květníků vysévat také majoránku. Má droboučká semínka. Udělejte proto do zeminy důlek, vsypte semínka a lehce zahrňte zeminou. Dopřejte bylince dostatek vláhy a slunce. Na záhony pak samozřejmě mohou i sazenice teplomilných bylinek, jako je třeba bazalka, tymián nebo rozmarýn.

Nezapomeňte na květiny

Květen je ideální čas na to, abyste do zahrady dodali i letničky a dvouletky. Po polovině května je čas na osázení truhlíků muškáty a dalšími klasickými druhy, ale do záhonů můžete vysít i dvouletky. Je na to sice čas až do července, ale i konec května je dobrý. Dejte je do pařeniště nebo i truhlíku a můžete je dát i do volných míst v truhlíku, po letničkách, které zašly nebo se jim nedařilo. Mezi nejoblíbenější dvouletky patří macešky, karafiáty, pomněnky nebo astry.

Načítám