Hlavní obsah

Byt, kterému dominují tmavé barvy, sklo, umění a na televizi je vidět ze všech koutů

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po návratu z dlouhodobého pracovního pobytu v zahraničí se zatím bezdětný pár rozhodl zrekonstruovat svůj byt v Olomouci. Přáli si moderní, nadčasové bydlení, které šikovně poskytne prostor pro relaxaci, práci i koníčky.

Článek

V populární olomoucké lokalitě Pod Hvězdou si mladá dvojice pořídila byt už před několika lety. Během pracovního angažmá v zahraničí ho pronajímali v původním stavu. Když se rozhodli vrátit se zpět a ve své nemovitosti se na čas usadit, bylo nasnadě pustit se do rekonstrukce takříkajíc od podlahy. O návrh a realizaci nového interiéru se postarala Zuzana Staňková spolu s týmem z Atelieru Zuzi.

Vstupte do hudebního salonu

Původní dispozice bytu vycházela z dřív běžného oddělení kuchyně a obývací části a to pro majitele nepřicházelo v úvahu. Přáli si volný prostor poskytující kvalitní prostředí pro relax, práci z domova i koníčky – patří mezi ně mimo jiné hudba, vaření i setkávání s přáteli. Nejlépe vše dohromady.

Autorka přišla s návrhem, jehož centrem je prostorná polyfunkční vstupní hala, která pohledově i dispozičně propojuje všechny místnosti bytu a zároveň slouží jako hudební salon. Vévodí jí černé pianino umístěné pod nepřehlédnutelným obrazem, který si majitelé osobně vybrali v zahraničí.

Důležitou součástí návrhu dispozice byly také průhledy, které umožňují nahlédnout klidně až do ložnice. Všechny dveře v bytě jsou totiž posuvné a skleněné. Intimní zóny koupelny a toalety mají sklo matné, ostatní včetně ložnice čiré.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé milují hudbu, proto je vstupní hala zároveň hudebním salonemFoto: Archiv Institutu bytového designu

Na televizi vidíte odkudkoli

Jak je to už dnes běžné, srdce bytu propojuje kuchyň, jídelnu a obývací část s televizí. Na přání majitelů je na televizi vidět ze všech koutů bytu. Rádi totiž vaří podle videoreceptů, poslouchají hudbu a sledují filmy z jídelny i ložnice. Nábytkově je prostor volný, vzdušný a zároveň plně vybavený úložnými systémy.

Šatna i místo na práci z domova

Ložnice je sice samostatná místnost, ale autorka ji oddělila jen pocitově, a to právě díky použití posuvných dveří z čirého skla. Je tak vidět jak do obývací části, tak do vstupní haly. Z ložnice vstoupíte také do prostorné šatny vybavené high-tech šatním systémem na míru. Poslední obytnou místností je plně vybavená pracovna pro dva. Ergonomické židle jsou samozřejmostí, stejně jako pracovní plocha s přísunem denního světla.

Součástí bytu je také samostatná toaleta a prostorná koupelna se dvěma umyvadly a bezbariérovým sprchovým koutem. Obě místnosti jsou přístupné ze vstupní haly.

Industriální, nadčasové

Design interiéru je nadčasový, minimalistický a lehce si pohrává s industriálním stylem. Majitelé si přáli tmavé dřevo, kvalitní materiály, bezbariérové řešení a dominanci antracitových, ledově šedých a bílých odstínů.

Základní barevnou trojkombinací je čistě bílá, antracitově černá a dýha ořechu v tmavém moření. Podlahu autorka opatřila litou stěrkou ve velmi světle šedém odstínu, který připomíná ledovou plochu. Pod ní umístili podlahové topení, takže prostor působí maximálně lehce a vzdušně. Měkkost interiéru dodávají celočalouněná jídelní křesla, pohovky i pečlivě navržený systém osvětlení, který majitelům umožňuje měnit intenzitu dle nálady a aktuální potřeby.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám