Hlavní obsah

Moderní dřevostavba uprostřed ovocného sadu: Patří k ní i zahradní domeček pro hosty

Foto: Katy Paty

Foto: Katy Paty

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětičlenná rodina si uprostřed starého ovocného sadu postavila moderní betonovou dřevostavbu, která zaujme zvenčí i vevnitř. Nečekejte tradiční vesnické stavení, ale hravý interiér plný barev. A pro návštěvy mají samostatný prázdninový domek!

Článek

Pozemek o velikosti 3000 m² koupili majitelé před 10 lety. Bydleli v té době v bytě ve Staré Boleslavi, ale protože plánovali děti, toužili po něčem větším. Hledali poklidné místo na vesnici, kde by byla v blízkosti škola a odkud by se zároveň dobře dostávali do Prahy za prací.

V souladu s krajinou

Na návrhu domu od začátku spolupracovali s architektem Jiřím Zábranem z ateliéru Pro-story, jehož projekty a realizované dřevostavby znali a líbily se jim. „Architekta vždy potěší, když mu klienti nechají volnou ruku. Ale nenavrhoval bych stavbu proti rázu krajiny ani na přání majitelů, která jsou prioritou. Dohodli jsme se, že dům bude pracovat se světlem, přírodním dřevem a bude tepelně pasivní,“ popisuje Jiří Zábran.

Celou stavbu domu si majitelé dozorovali sami a pochvalují si, že stavebními řízeními prošli celkem hladce: „Určitě nám pomohlo, že dům má skvělou pozici a z vesnice není odnikud vidět, takže moderní pojetí nikomu z úřadu nevadilo. Kdyby narušoval ráz vesnice, sám architekt by do takového návrhu nešel.“

Foto: Katy Paty

Architektonicky výrazný dům má užitnou plochu 280 m². Nachází se uprostřed starého ovocného saduFoto: Katy Paty

Výrazný dům mezi stromy

Uprostřed starého ovocného sadu tak vznikl architektonicky výrazně pojatý dvoupatrový dům s užitnou plochou 280 m². Stromy chtěli zachovat majitelé i architekt, protože interiér přirozeně ochlazují a stíní.

„V rámci požadavků na vzdušnost a světlost interiéru v domě dominuje sklo, dřevo a beton,“ říká architekt a majitelé dodávají: „Beton má skvělé akumulační vlastnosti a díky jeho použití mohl mít dům méně podpěr. Na železobetonové konstrukci sedí v horním patře dřevostavba, čímž vznikl bytelný nízkoenergetický dům.“

Foto: Katy Paty

V rámci požadavků na vzdušnost a světlost interiéru v domě dominuje sklo, dřevo a betonFoto: Katy Paty

Strohost rozzářily barvy

Majitelé mají blízko k designu, takže si interiér navrhli a vybavili sami. V přízemí se nachází obývací pokoj propojený s kuchyní, ložnice, koupelna a technická místnost. Horní patro slouží především dětem – jsou tu jejich pokoje, ale i společná herna se sítí zavěšenou ve vzduchu nad obývacím pokojem. V patře je také oddělená centrální šatna, kde je veškeré oblečení, takže v pokojích nemusejí mít skříně.

Aby interiér nepůsobil stroze, doplnili ho barvami. Zaujmou třeba podlahové plochy – červené schodiště, žluté a zelené podlahy v dětských pokojích a herně, terakotová podlaha v obývacím pokoji a mozaiková dlažba v kuchyni, kterou vytvořili z dlaždic ze starých španělských domů.

Foto: Katy Paty

Mozaiková dlažba v kuchyni je vyrobená z dlaždic ze starých španělských domůFoto: Katy Paty

160 vypínačů a zásuvek

Originálním prvkem jsou i barevné porcelánové vypínače a zásuvky, kterých je v domě 160. „Bylo pro nás nepředstavitelné, že by přírodní koncept domu narušily nevzhledné plastové vypínače, chtěli jsme proto porcelán. Ve spojení s porcelánovými světly tvoří vypínače barevnou harmonii a vnesly do domu vítanou hravost. Navíc je to trvalý materiál, který nežloutne na slunci a odolává i řádění našich tří dětí, které vypínači neustále cvakají a občas do nich praští hračkami,“ smějí se majitelé.

Foto: Katy Paty

Majitelé si přáli barevné porcelánové vypínače a zásuvky. Pořídili je u české firmy Katy Paty design Foto: Katy Paty

Stodola a útočiště pro návštěvy

Kromě hlavního domu využívají také zrekonstruovanou stodolu. V přízemí skladují nářadí a v patře si zařídili soukromou divadelní a hudební zkušebnu. Časem přikoupili ještě malý svažitý pozemek s rozpadlým domkem, o který nikdo nestál. Tady postavili tzv. prázdninový dům pro návštěvy, kde jim vůbec nic nechybí. „Dům má evokovat prázdninovou náladu, čemuž odpovídá celá koncepce, která je oproti tomu našemu dost odlišná. Je tu ložnice, dětský pokoj, dvě koupelny, toaleta i kuchyně a celý ho lemují velké terasy,“ uzavírají majitelé.

Vizitka architekta

Ing. arch. Jiří Zábran pracuje od roku 2005, po dokončení FA ČVUT v Praze, jako samostatný architekt. Navrhuje nejen rodinné domy, ale také velké bytové domy či administrativní budovy. Za své projekty získal několik významných českých cen. Více na zabran.cz.

Reklama

Načítám