Hlavní obsah

Kde ustlat hostům, i když nemáte pokoj navíc? Pomůže rozkládací nábytek i němý sluha

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohlásila se vám návštěva, která potřebuje i přespat? Jestli máte pokoj navíc, asi to nebude problém, ale co když je váš byt občas malý i vám? Poradíme, jak to elegantně zvládnout.

Článek

Host do domu, Bůh do domu, říkává se. Ale také platí, že jen krátká návštěva potěší. Třeba i proto, že u ní odpadá starost s tím, kam na noc složí hlavu. Pokud se ovšem návštěva zdrží, máme pro vás pár tipů, jak si poradit i s několika nocležníky navíc.

Samostatný pokoj

Mít pokoj pro hosty se podaří málokdy. Snad jen ve velkém domě nebo tam, kde ratolesti opustily byt rodičů a zůstal nevyužitý dětský pokojíček. Ten se pak stává příležitostným azylem třeba pro vnoučata nebo právě návštěvy. Vzhledem k tomu, že už bývá zařízený, není třeba dalších rad. Snad jen, že se tam vždy hodí rozkládací gauč, a pokud není, tak jistě rozkládací křeslo pro případ, že je hostů víc. A jestliže by se tam stálý kousek nábytku nevešel, vždy jde pořídit jeho nafukovací variantu. Při nákupu dohlédněte na to, aby byly pohodlné, ale i praktické pro běžné používání.

Foto: Archiv firem

Zleva: Křeslo na spaní HWC-K29, rozkládací, železný rám, plocha lůžka 186 × 97 cm, včetně polštářků, na Marketplace Kaufland za 9 468 Kč. Rozkládací křeslo Newspaper, plocha lůžka 70 × 200 × 15 cm, v e-shopu E-matrace za 1 495 Kč. Rozkládací křeslo Layla, masivní dřevo a látka, plocha lůžka 194 × 104 cm, v Möbelixu za 8 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nafukovací matrace Intex Ultra Plush Headboard 64448, rozměry 152 × 263 × 86 cm, s čelem, integrovaná elektrická pumpa, na Zboží.cz od 2 990 Kč. Dura-Beam Twin, rozměry 99 × 191 × 46 cm, zabudovaná elektrická pumpa, v e-shopu Bambule za 1 499 Kč. Dětská nafukovací postel Medvěd Travel Intex, plocha lůžka 71 × 132 × 10 cm, v sadě s pumpičkou a cestovní taškou, v e-shopu Kamody za 850 KčFoto: Archiv firem

Kam hosty uložit v malém bytě?

Uložit své hosty v bytě, který nemá prostor navíc, je mnohem větší výzva. Musíte přemýšlet o trochu víc. I tady jsou možností třeba rozkládací křesla, ale je také dobré si hned od začátku menší byt vybavit i rozkládací pohovkou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rozkládací pohovka Denisa Fagus, vhodná ke každodennímu spaní, lehací plocha 140 × 206 cm, v e-shopu Nábytek Jelen za 22 750 Kč. Rozkládací pohovka Hasle, plocha lůžka 168 × 105 cm, v e-shopu Beliani za 3 799 KčFoto: Archiv firem

Kam dát věci?

Návštěva bude potřebovat nejen přespat, ale musí mít kam si navečer odložit své věci, až si půjde lehnout. Pro takovou chvíli se hodí „štendr“ nebo věšák na oblečení, jejž lze poté složit a nebude překážet anebo který využijete v předsíni či šatně.

Foto: Archiv firem

Zleva: HomeLife pojízdný stojan na šaty, kov a plast, s výškově nastavitelnými rameny a s odkladačem na boty nebo krabice, 75 × 33 × 153 cm, nosnost 10 kg, na Mall za 399 Kč. Němý sluha Zeller, bambus, 45 × 24 × 111 cm, v e-shopu Emako za 1 399 Kč. Stojan na šaty Fyn, kov, 80 × 41 × 147 cm, nosnost 10 kg, v e-shopu decoDoma za 949 KčFoto: Archiv firem

Kde uskladnit peřiny navíc?

Návštěva bude potřebovat i polštáře a něco na přikrytí. Většinou postačí deka, ale i tu je zapotřebí mít kde uskladnit. Na to jsou praktickým místem stolky, taburety nebo podobné kusy nábytku s úložným prostorem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kvistbro, stolek s úložným prostorem, průměr 44 cm, ocel a dřevovláknitá deska, v IKEA za 899 Kč. Industriální konferenční stolek Drump, průměr 68 cm, deska masiv mangové dřevo, v e-shopu Malva Rosa za 8 337 Kč. Taburet Samir s úložným prostorem, šířka: 42 × 42 × 45 cm, v e-shopu Nábytek za kačku za 1 240 KčFoto: Archiv firem

Pravidla pro rodinu i hosty

Aby se u vás hosté cítili dobře, ale abyste i vy byli rádi, že je tam máte, musíte si nastavit také jistá pravidla. Jde o to, abyste jim dopřáli možnost alespoň základního soukromí. Aby, pokud si chtějí jít lehnout a spát, tak jste je už nerušili. Na druhou stranu i oni by měli ctít vaše soukromí. Takže je nejlépe proveďte bytem a ukažte jim, kde si mohou vzít třeba jídlo nebo pití v lednici. Kde se mohou umýt a kde najdou svůj ručník. Kam si mohou dát kartáček na zuby a podobně. Současně je požádejte, aby například nevstupovali do vaší ložnice nebo dětského pokoje vašich dětí, pokud si to potomci nepřejí. Informujte je i o zvyklostech rodiny, třeba v kolik kdo vstává, kdo v kolik snídá a podobně. I když půjde o pár hodin nebo dní, zabráníte případným nedorozuměním.

Načítám