Hlavní obsah

Jak zařídit obývák: Kolik centimetrů od pohovky má být konferenční stolek a jak pracovat se zónami

Foto: JP 3D, Shutterstock.com

Foto: JP 3D, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O obývacím pokoji se často mluví jako o srdci interiéru. A není se čemu divit – lidé v něm tráví společné chvíle a scházejí se tu i s návštěvami. Jak ho zařídit, aby vám v něm bylo příjemně?

Článek

Obývák by měl být místem, kde si můžete po dlouhém dni odpočinout, vychutnat si příjemné chvilky s rodinou a přáteli, relaxovat u knihy i televize a samozřejmě se i pobavit. Aby zvládal všechny své důležité funkce a vy se na pobyt v něm těšili, je nutné ho vhodně zařídit. Jak zvolit optimální ergonomii, barvy a vybavení?

Zaměřte se na světlo

Pokud se dům či byt chystáte teprve stavět nebo vás čeká kompletní rekonstrukce, zvažte, na jakou světovou stranu si obývák naplánujete. Protože se v něm lidé setkávají většinou odpoledne, jsou ideálními volbami jih, západ nebo jihozápad. Díky tomu budete mít místnost i v pozdějších hodinách prosvětlenou.

Je váš obývací pokoj situovaný na tmavší východ nebo sever? V tom případě sáhněte po správné barvě umělého osvětlení. Přirozené denní světlo umí simulovat neutrálně bílé žárovky, tedy ty s počtem kelvinů mezi 4000 a 5000 K. V pozdějších hodinách a na relaxaci je pak vhodnější teplejší světlo s hodnotou kolem 3000 K.

Barvy světla můžete i nakombinovat. Neutrální bílou zvolte na centrální osvětlení a večer namísto něho použijte třeba stojací lampu s teplejší září.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pro klidné večery jsou ideální žárovky s teplým podtónem světlaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Zóny podle funkce

Obývací pokoj se vyplatí rozdělit na různé zóny. Lidé pracující z domova tu mohou mít svůj pracovní kout, který bude alespoň trochu oddělený od zbytku místnosti, aby po konci pracovní doby mohli trávit čas mimo své pracoviště. Dobré je mít tu také vlastní prostor pro odpočinek oddělený od rušnějších zón, jako jsou vchody do jiné místnosti. A jestli se v obýváku chystáte i jíst, potřebný bude jídelní kout.

Jednotlivé zóny se dají oddělit nábytkem, tedy otevřenými knihovnami, příčkami, paravány či odlišnými barvami, které k sobě přirozeně ladí. Realističtější je to samozřejmě ve velkých pokojích, v těch malých bude nutné udělat razantnější kompromisy. Pokud je to však možné, vyhraďte si samostatný prostor přinejmenším na jídlo.

Zkuste dodržovat také základní ergonomická pravidla. Ta například říkají, že často frekventované průchody mezi místnostmi a zónami by měly být široké alespoň 80 až 90 cm, prostor na chůzi mezi nábytkem by měl být široký minimálně 60 cm.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jednotlivé části místnosti je dobré od sebe alespoň lehce oddělit. Posloužit může třeba kobereček nebo skříňkaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Správná velikost sedačky

Nezbytnou součástí každého obýváku je místo na sezení. Při výběru pohovky byste měli zohlednit hned několik faktorů. Přihlédněte hlavně k okolí sedačky a počtu lidí, co ji budou pravidelně využívat. Člověk s průměrnou postavou potřebuje na sezení prostor alespoň 60 cm široký.

Pro pohodlný pohyb kolem sedačky by mělo být přibližně 80 cm volného místa a konferenční stolek by od ní měl být vzdálený zhruba 40 cm. Pohovka nepatří poblíž radiátorů, krbu, oken ani dveří, před její koupí tak všechno poctivě přeměřte, abyste si nepořídili zbytečně velký kousek. Kvůli němu by místnost vypadala příliš stísněně a veškeré útulno by z ní zmizelo.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Velikost pohovky by se měla odvíjet od rozměrů místnosti a počtu lidí, co ji budou používatFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Od podlahy po strop

Podlaha v obýváku má být příjemná a hřejivá na dotek. Ideální jsou středně tvrdé až tvrdé dřeviny, které zvládnou i větší zátěž, skvělou volbou je rovněž vinyl. K pohovce si můžete navíc pořídit kusový kobereček. Obecně platí, že do většiny pokojů jsou vhodné spíše světlejší podlahy. Ty tmavší zvažte pouze v případě, že máte prostorný pokoj, a zbytek zařízení nechte světlejší.

Neméně zásadní jsou i správně zvolené barvy na stěně a nábytku. Na velké plochy jsou výborné zejména ty neutrální, jako je bílá, krémová a smetanová. Komunikaci tu podpoří teplé tóny, například světle žlutá a broskvová, jejich jasné odstíny ovšem mohou opticky zmenšovat prostory a vyvolávat stísněné pocity. Klid a pohodu podporují světlé odstíny studených barev. Výbornou volbou je šalvějová, mátová a levandulová.

Reklama

Načítám