Hlavní obsah

Výška od země i vzdálenost: co všechno si pohlídat při umisťování TV, aby vás nebolely oči ani krk

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Reklama

Přestože televizi jakožto dominantně obýváku už před časem odzvonilo, pořád ještě má své místo ve spoustě českých domácností. Kde by měla být v ideálním případě umístěná?

Článek

Nevhodné umístění televize vám může razantně zhoršit požitek z jejího sledování a dobré není ani pro vaše zdraví. V největším ohrožení jsou vaše oči a krční páteř, způsobit může také bolesti hlavy a zad. Kam byste ji měli dát?

Televize vs. spánek

O tom, zda televize patří do ložnice, dětského pokoje a jiných místností, kde se spí, se vedou sáhodlouhé debaty. Pochopitelné argumenty jsou přitom na obou stranách, tím největším proti je, že může snižovat kvalitu spánku.

Ze zapnuté televize vyzařuje modré světlo, které je jedním z největších zabijáků vnitřního nastavení našeho organismu. To mimo jiné vede k problémům s usínáním a k nedostatečně hlubokému spánku. Ne vždy je samozřejmě možné se veškeré elektronice v místnosti na spaní vyhnout, dobré však je ji alespoň hodinu před usínáním vypnout a při jejím večerním používání nosit brýle blokující modré světlo.

Foto: Chumakov Oleg, Shutterstock.com

Přestože nabízí jisté pohodlí a je zdrojem zábavy, může televize v ložnici narušovat kvalitu spánkuFoto: Chumakov Oleg, Shutterstock.com

Vzdálenost vybírejte podle úhlopříčky

Vzdálenost od posezení k obrazovce by měla být úměrná její velikosti, respektive rozlišení a délce úhlopříčky. Pokud si koupíte příliš velkou televizi, obraz se vám může zdát rozostřený a budou trpět vaše oči, u té malé pak zase přijdete o některé detaily.

Před nákupem je proto dobré změřit vzdálenost pohovky či křesla od místa, kde bude obrazovka umístěna, a porovnat ji s tabulkou s minimální pozorovací vzdáleností. Tuto tabulku má většina výrobců a prodejců na svých stránkách, obecně lze říct, že vzdálenost televize od sedačky by měla být zhruba 2,5 až 3krát větší než její úhlopříčka.

Pamatujte, že údaje se v jednotlivých tabulkách mohou u různých výrobců mírně lišit. Berte je tedy spíš orientačně, několikacentimetrová odchylka vůbec ničemu neublíží.

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Televize by měla být v optimální výšce i vzdálenosti od místa, kde budete sedět. Navíc by měla být naproti vám, abyste se nemuseli otáčet. Ochráníte tím své oči i páteřFoto: DC Studio, Shutterstock.com

Optimální výška pro zdravou páteř

Kromě vzdálenosti je dobré myslet také na výšku umístění. Střed obrazovky by měl být přibližně ve výšce očí sedícího diváka, což většinou bývá zhruba 90 až 120 cm od země. Nejen, že se vám na oblíbený seriál či film bude koukat mnohem příjemněji, ale poděkují vám i vaše záda, zejména pak krční páteř. Jestli se totiž budete dlouhodobě dívat na obrazovku umístěnou příliš nízko nebo naopak příliš vysoko, bolesti se nejspíš nevyhnete.

Televize by také měla být umístěná přímo proti místům, odkud se na ni budete dívat. Díky tomu si užijete ten nejlepší možný obraz a nebudete muset nepřirozeně otáčet hlavu.

Světlo jako nepřítel i pomocník

Pokud nemáte venkovní žaluzie nebo jiné kvalitní zastínění, není dobré dávat televizi naproti a blízko oknům, jinak během dne namísto oblíbeného pořadu uvidíte spíše nejrůznější světelné odrazy. Nejen, že si tím zkazíte zážitek ze sledování, není to dobré ani pro vaše oči. Ty se totiž budou muset více soustředit a rychleji se unaví.

Vhodná není ani zeď s okny. Ideální je ta, která s okny svírá pravý úhel, přičemž obrazovka by od nich měla být v dostatečné vzdálenosti, aby se v ní neodráželo světlo. Získat toto perfektní místečko bohužel není pro většinu z nás reálné, je proto dobré si na okna pořídit alespoň co nejméně propustné závěsy a při denním sledování je zatáhnout.

Úplné tmě se ovšem také vyhněte. Vzniká v ní příliš velký kontrast, který je pro oči nepříjemný a zbytečně je namáhá. Mějte tedy zapnuté alespoň menší tlumené světlo. Vhodné je například osvětlení vycházející zpoza televize či podsvícení obývací stěny.

Reklama

Načítám