Hlavní obsah

Rohový krb, dřevník ve zdi i můstek na zahradu. Dům po rekonstrukci plný designových vychytávek

Foto: Atelier Gebas

Foto: Atelier Gebas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší dům na okraji Náchoda doslova rozsvítila rekonstrukce. Postarala se nejen o to, aby se díky stavebním úpravám změnil v moderní příjemný domov, ale může být inspirací pro všechny, kdo uvažují o kombinaci bílé a šedé, doprovázené dřevem. Pojďte na návštěvu!

Článek

Bydlet ve městě a současně v klidu, jaký bývá většinou jen na vesnici… Přesně to nabízí dům na okraji Náchoda. Jeho majitelka se rozhodla budovu nejen modernizovat, ale také využít její potenciál, co se prostoru týče. Spojila se proto s Terezou Víchovou, designérkou ateliéru Gebas, se kterou si padly do noty, a výsledek jejich společného úsilí vám představíme.

Víc místa, víc světla

Cílem rekonstrukce domu byla změna dispozic a vytvoření nových obytných místností z půdy, která ležela ladem. Proměnou prošel kompletně celý prostor prvního i druhého patra, došlo i na zateplení střechy a fasády domu stejně jako na výměnu oken za nová plastová s trojsklem.

Rekonstrukce byla opravdu důkladná a neobešla se bez bourání. Začalo se v prvním patře: zmizelo odtud několik příček a vznikl dostatečně velký prostor, který se proměnil ve vzdušný obývací pokoj spojený s kuchyní a dvě samostatné místnosti. Úpravami prošlo i zádveří, koupelna a záchod. Světlo obýváku dodala velká francouzská okna opatřená venkovními žaluziemi, aby se v létě dala dobře zastínit.

Foto: Atelier Gebas

Stůl vytváří optický předěl mezi obývacím pokojem a kuchyní.Foto: Atelier Gebas

Palisandr a linka na míru

Nábytek do obývacího pokoje si majitelka zvolila z exotického palisandrového dřeva v červenohnědé barvě. Kuchyň a obývák pomyslně odděluje dubový jídelní stůl – na něj navazuje kuchyňský ostrůvek, který slouží i jako důmyslný úložný prostor. Kuchyňskou linku si nechala majitelka vyrobit na míru tak, aby využila místo od podlahy až po strop. I linka je v kombinaci šedé a dřevěného dekoru, který se velmi hodí k zařízení obýváku.

S barevností nábytku skvěle ladí dekorace a detaily, včetně vypínačů a dveří v antracitové barvě. Dominantou celého prostoru je krb. Slouží jako hlavní zdroj vytápění, ale je i ozdobným prvkem – i díky „dřevníku“, který je rafinovaně zabudován do stěny a dřevo v něm představuje další přírodní dekoraci.

Koupelna s hlavami a pláství

Stejně jako kuchyň s obývákem jsou i koupelna a WC v prvním patře propojené. Díky tomu, že jsou místnosti dostatečně velké, našel se tam prostor i na pračku a sušičku. Podobně jako ve zbytku domu také tady jsou umělecké předměty – při sprchování se můžete těšit pohledem na dvě hlavy postavené vedle skleněné zástěny. V koupelně je zajímavá barevná podlaha vytvořená dlaždicemi ve tvaru včelí plástve, která dodává místnosti dynamiku a upoutává pozornost.

Foto: Atelier Gebas

Zajímavým detailem nejen v koupelně jsou umělecké dekorace.Foto: Atelier Gebas

Klidová zóna v patře

Ve druhém patře, kam vystoupáte po schodišti, je klidová zóna. Díky rekonstrukci staré půdy tu vznikly plnohodnotné obytné místnosti. V celém patře rozhodně nelze přehlédnout přiznané trámy a dřevěný strop, což dodává místu klidný a romantický dojem – přesně takový, jaký se hodí k ložnici a relaxačnímu koutku.

I v tomto patře je interiér laděn do šedé barvy v kombinaci s betonovou stěrkou a bílou výmalbou. Nábytek a doplňky jsou z masivu. Ložnici dominuje velká čalouněná manželská postel a je zde i čtecí koutek s knihovničkou, kam si majitelka chodí odpočinout do pohodlného ušáku. Také tady najdete dekorace ve stejném stylu jako o patro níž. Díky novému prostoru si majitelka mohla dopřát hned dvě rozlehlé šatny a koupelnu se sprchovým koutem a WC, aby nemusela chodit do spodního patra.

Novou podobu dostala i fasáda domu. Architekti pro ni zvolili bílo-šedou kombinaci, kterou znáte již z interiéru. Neobvyklý vstup na zahradu po kovovém můstku zohledňuje možnosti pozemku. Hlavní vchod má dům ale z ulice a nabízí i možnost pohodlného parkování.

Jde to i jinak: Celková rekonstrukce domu bez bourání. Moderní interiér vás nadchne!

Načítám