Hlavní obsah

Jak opticky zvětšit malou předsíň: Na oblíbenou šedou zapomeňte, imitace dřeva či kamene prospěje

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Přestože je to první místnost, kterou vy i vaši hosté při příchodu do bytu uvidíte, bývá předsíň při zařizování často zanedbávaná. A výsledek je nic moc. Chcete to změnit? Dopřejte jí ty pravé barvy. Na prvním dojmu totiž vždycky záleží nejvíc.

Článek

Na chodbě většinou moc času netrávíte, a tak můžete lehce propadnout pocitu, že si s jejím zařizováním není nutné lámat hlavu, tím spíš, když jde o opravdu malou místnost. Opak je pravdou –⁠ předsíň, bez ohledu na rozměry, vytváří první dojem z vaší domácnosti. Slouží jako její vizitka a může dokonce ovlivnit, jak se budete při příchodu domů či při odchodu do práce cítit. S jejím zkrášlením vám zaručeně pomohou barvy. Jaké sem rozhodně patří a jaké ne?

Ideální barva do předsíně

Předsíň nebo chodba bývá malá, potažmo úzká. Pokud byste ji rádi opticky zvětšili, s bílou barvou je úspěch zaručen. Volte její nejsvětlejší odstíny, s jejichž výběrem vám pomůže údaj označovaný jako bělost. Čím vyšší procento na štítku najdete, tím jasnější a zářivější bílou po nátěru získáte. Malý interiér zaručeně prosvětlí barvy s bělostí nad 90 %, ty se štítkem pod 85 % příliš nedoporučujeme.

Pokud vám připadá čistě bílá chladná a sterilní, perfektní pro vás budou světlounké neutrální odstíny, jako je barva šampaňského, slonovinová, krémová a vanilková.

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Bílá výmalba úzkou chodbu prosvětlí a opticky zvětšíFoto: voronaman, Shutterstock.com

Studené, nebo teplé barvy?

Podobně jako bílá pomohou s optickým nafouknutím prostoru i světlé barvy obecně. Ideální jsou chladné pastelové odstíny, tedy světle modrá, zelená a fialová. Při spěchu do práce i návratu z ní dokáží uklidnit pocuchané nervy, místnost krásně oživí, a navíc ji zvětší a rozšíří.

Méně vhodné jsou teplé pastely, tedy žlutá, oranžová a červená. Sice zlepšují náladu a povzbuzují k aktivitě, malý prostor ale opticky zmenšují. Pokud ale právě tyhle barvy milujete, vyberte co nejsvětlejší odstín a natřete jen jednu stěnu, zbytek nechte bílý.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Světlé pastelové odstíny chladných barev chodbu opticky zvětší a rozšíříFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tmavé barvy do předsíně nepatří

Opatrní byste měli být se všemi tmavými a výraznými barvami. Ve velkých a dobře osvětlených chodbách a předsíních si je dovolit můžete, i když i tam jen opatrně. V těch běžných bytových ovšem mohou působit stísněně až agresivně. Nejvíce to platí pro červenou. V řadě lidí vyvolává pocit ohrožení a působí skoro jako varování, je tedy dobré vyhnout se alespoň jejím křiklavým a jasným odstínům, jako je šarlatová, jahodová nebo neonová červeň.

Tmavé barvy udělají z malých prostorů ještě menší, bez ohledu na to, jestli jde o teplé nebo chladné odstíny. Černou barvou si předsíň asi nikdo nevymaluje, pozor si ale dejte i na dnes tolik oblíbenou tmavě šedou, ale také tmavě modrou a zelenou.

Tapety do malých prostor

Ozvláštnit předsíň můžete také tapetováním. Ideální jsou tapety imitující přirozené materiály, jako je světlé dřevo, mramor, bílý kámen nebo cihly, případně velmi světlé a jemné květinové vzory. Nedávejte je ale na celou stěnu, lepší je vytapetovat malou část zdi, třeba prostor za botníkem, kolem zrcadla nebo dolní třetinu stěny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Výrazné vzory se hodí spíše do větších předsíníFoto: New Africa, Shutterstock.com

Odstíny jedné barvy

Obecně je chytré vymalovat malou předsíň v monochromatickém stylu. Jeho princip spočívá v tom, že jako dominantní zvolíte jednu světlou barvu a tu doplníte jejími světlejšími či tmavšími odstíny. Místnost díky tomu působí uceleně a jednotně, čímž se opticky zvětší.

Reklama

Související témata:

Načítám