Hlavní obsah

Kolik centimetrů potřebuje jeden strávník i odolnost materiálu: co musíte vědět před nákupem stolu

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde se s rodinou nejčastěji setkáváte? Pokud jste odpověděli, že u jídelního stolu, možná je na čase se zamyslet nad tím, jestli máte ten vyhovující.

Článek

Jídelní stůl bývá místem, kde se členové rodiny v dnešním zaneprázdněném světě nejčastěji potkávají a tráví společné chvíle. Takový stůl může přitom kromě jídla sloužit k celé řadě činností – od psaní úkolů a práce z domova přes hraní her až po rodinné sešlosti a oslavy. Z toho důvodu je dobré jeho výběr nepodcenit a rozhodovat se nejen podle vzhledu, ale hlavně podle velikosti a bezpečnosti. Co si ohlídat?

Velikost stolu podle počtu strávníků

Důležitým kritériem je velikost a výška. Výšku stolu ovlivňuje zejména výška židle, je proto dobré vybírat obojí společně. Obecně se doporučují stoly vysoké 72 až 78 cm k židlím vysokým 46 cm a prostor mezi sedákem židle a deskou stolu by neměl být menší než 25 cm.

Jednotlivec u stolu potřebuje minimálně 60 x 40 cm místa (délka stolu x hloubka). Čtyřčlenná rodina si vystačí se stolem o velikosti 120 x 80 cm, šestičlenná si příjemně posedí u toho s rozměry 200 x 100 cm.

Zvažujete stůl kulatý? Jednotlivec či pár se v klidu nají u stolu s průměrem 75 cm a domácnosti se čtyřmi členy bude vyhovovat ten o průměru minimálně 105 cm. Pro každého dalšího člena pak k průměru přičtěte zhruba 20 cm.

Jestli vám to prostory dovolují, pořiďte si větší stůl, než potřebujete. Bude se vám lépe jíst i pracovat a v případě návštěvy si všichni najdou své místo. S centimetry navíc je nutné počítat i u těhotných či obézních a více prostoru zaberou také jídelní židličky pro děti.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Každý strávník by měl mít dostatek prostoru, pro čtyřčlennou rodinu je vhodný rozměr stolu alespoň 120 x 80 cmFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Materiály pro jídelní stoly

Když přijde řeč na materiály, budete mít výběr opravdu široký. Stálé oblibě se těší přírodní materiály, zejména dřevo. Je příjemné na omak, krásně vypadá, navozuje domáckou atmosféru a bývá dostatečně bytelné. Skvělou volbou je dub. Celkem dobře odolává mechanickému poškození, je pevný, tvrdý, dlouho vydrží a poradí si i s vlhkostí a změnami teplot v kuchyni. Vedle nešlápnete ani s exotickými dřevinami, jako je teak nebo wenge.

Další možností je o něco levnější lamino. U něj je důležité, abyste si vybrali stůl s ABS hranami, ty jsou odolnější a trvá déle, než se začnou odlupovat.

Zvážit můžete i stoly skleněné, které se ale příliš nehodí do domácností s malými dětmi. Jsou na nich snadno vidět veškeré nečistoty a skvrny, budete je tedy muset častěji čistit. Jak na to?

Dostupné jsou i stoly plastové. Těm hodně levným se raději vyhněte, příliš totiž nevydrží. Kvalitní bývají jen ty z tvrzeného plastu, jejich cenovka se ovšem pobyhuje ve stejných kategoriích jako třeba u dřeva, ale na rozdíl od něj sednou většinou jen do moderních a minimalistických domácností.

Kvalitní stoly z běžných dřevin, lamina, skla či plastu o rozměrech 120 x 180 seženete zhruba od tří tisíc korun, připlatit si budete muset u dřevin, jako je teak či akát, kde se cena běžně pohybuje od deseti tisíc korun výš.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Dřevěný stůl dodá místnosti příjemnou a hřejivou atmosféru, dobrou volbou je dub nebo exotické dřevinyFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Hranatý, nebo kulatý?

Co se designu a tvaru desky týče, na výběr máte z klasických obdélníkových, případně čtvercových, a kulatých. O kulatých se traduje, že ušetří místo v interiéru, jsou proto vhodné do malých bytů. K těm běžně dostupným se většinou vejde maximálně šest lidí. Protože mívají jen jednu nohu uprostřed, je nutné si při výběru všímat, jestli má dostatečně velký a stabilní podstavec. Vyberte si zde.

Pokud nechcete stůl kulatý a zároveň se bojíte, že se o jeho hrany zraní váš potomek, zvažte oválný tvar nebo si na ten obdélníkový pořiďte gumové ochrany hran a rohů.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kulatý stůl vám pomůže ušetřit trochu místa a bezpečnější je i pro menší děti, více lidí se u něj ale příliš pohodlně nenajíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Rozkládací stoly

Prostory vám pomohou ušetřit rozkládací stoly. K dostání jsou i ty kulaté, jež jsou vhodné zejména pro jednotlivce, kteří rádi hostí návštěvy. Zkontrolujte si u nich, zda se vám snadno rozkládají, jak dobře se s křídly manipuluje a jak stabilní stůl po rozložení je.

Pamatujte také na to, že některé rozkládací stoly mají přídavnou desku jako součást vlastní konstrukce, u jiných je nutné ji skladovat jinde, budete tedy potřebovat vhodný úložný prostor.

Na co si dát při nákupu pozor

Při nákupu nepodceňte kvalitu konstrukce a stabilitu stolu, je proto mnohem lepší si daný kousek vybírat v kamenném obchodě a vše pořádně zkontrolovat. Všimněte si také, jak dobře jsou ke stolu upevněny nohy nebo povrchového zakončení hran. Konstrukce by ideálně měla být kovová, a to i u dřevěného nebo laminového stolu. Otestujte rovněž to, jak pohodlně se vám u stolu sedí. Pokud kupujete stůl (či nábytek) na internetu, projděte si dostupné recenze, a to nejen výrobku samotného, ale i obchodu.

Reklama

Související témata:

Načítám