Hlavní obsah

Po schodech? Stoupejte vzhůru dle nejnovějších trendů

Foto: stas4ernov, Shutterstock.com

Foto: stas4ernov, Shutterstock.com

Reklama

Nedílnou součástí vícepodlažních rodinných domů i mezonetových bytů je schodiště. Dříve pouze praktický prvek se postupně mění na důležitý estetický doplněk celého interiéru. Jaké jsou aktuální trendy v řešení a designu schodišť?

Článek

Každé schodiště se skládá ze tří základních částí – nosné konstrukce, stupňů a zábradlí, konečný vzhled dotváří i osvětlení. Nejen jednotlivé složky, ale i jejich kombinace, ukotvení schodiště a umístění v interiéru podléhají trendům. Jaké jsou ty aktuální a můžete je využít i u vás?

Otevřené schodiště 

Pokud plánujete výstavbu nového domu či rekonstrukci a nejste nijak limitováni prostorem, dejte šanci otevřenému schodišti ústícímu do hlavní obytné části. Často je přisazeno k jedné zdi, umístění je možné i volně do prostoru. Díky takovému řešení bude interiér působit vzdušně a schodiště se zároveň stane důležitým designovým prvkem.

Myslete ale na to, že otevřeným schodištěm uniká teplý vzduch. Energetické úspory zajistí schodiště oddělené od obytného prostoru, zároveň přinese i více soukromí a klidnější provoz domácnosti.

S prostorem souvisí i tvar schodiště. Pro centrální schodiště volte schody přímé či lomené do tvaru písmen L či U. V případě, že potřebujete šetřit místem, volte schodiště točité.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Schodiště je vždy výrazným prvkem v interiéruFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Levitující schodiště

Schodiště podle nejnovějších trendů se obejdou i bez viditelné nosné konstrukce a vypadají, jakoby se vznášela. „Pro tento typ schodiště je charakteristické ukotvení každého jednotlivého schodu pomocí dvou trnů přímo do zdi na chemickou kotvu, která je pevná a omazuje pnutí ve zdivu,“ vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel Jap Future. Takové schodiště ale potřebuje pevnou boční stěnu, v ideálním případě betonovou. To je naprostý základ, kotvení například do sádrokartonové příčky možné není.

Kombinace materiálů vede

Jednotlivé prvky schodiště nemusí být ze stejného materiálu, trendům velí rozmanitost. Nejoblíbenějším materiálem zůstává dřevo. Nachází uplatnění jak v interiérech s nádechem historie, tak v těch inspirujících se skandinávským stylem.

Oblíbená jsou ale i kovová schodiště, která se vyrábějí buď z povrchově upravované oceli, případně z nerezi. Jsou velice odolná a evokují industriální vzhled. Výhodným kompromisem jsou pak kombinovaná schodiště, například dřevo a kov nebo dřevo či kov se sklem, případně ještě v kombinaci s betonem.

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Vzdušnost, jednoduchost, kombinace materiálů. Tak velí současné trendyFoto: Cinematographer, Shutterstock.com

Bezpečné, ale nenápadné

K zajištění bezpečnosti na schodech je zcela klíčovým prvkem zábradlí, které má i významný podíl na celkovém vzhledu. Rozhodně se nemusíte spokojit s dřevěnými sloupky, dnešní nabídka možností je opravdu široká. Můžete zvolit kovové pruty či minimalistická ocelová lanka.

Jedním z trendů je tzv. průběžné zábradlí. To působí, jakoby vyrůstalo přímo z podlahy nebo z jednotlivých schodišťových nášlapů, a bez přerušení stoupá až do patra. Punc luxusu pak vašim schodům dodá zábradlí z tabulí z tvrzeného skla. Sklo nechává lépe vyniknout samotným nášlapům a působí téměř neviditelným dojmem.

Celkový dojem pozvedne zajímavé osvětlení

Při osvětlení schodiště se nejčastěji používají stropní či nástěnná svítidla. Poslední dobou se ale čím dál častěji kombinují se zápustnými orientačními svítidly či LED pásky. „U LED pásků aktuálně stoupá na oblibě jejich zabudování přímo do jednotlivých schodišťových stupňů. Je to velmi efektní, podsvětlení jednotlivých stupňů současně zvyšuje bezpečnost pohybu na schodišti,“ dodává Marek Beneda, zástupce společnosti OBZOR Zlín.

A jeden tip na závěr: pokud doma řešíte každý centimetr, myslete na místo pod schodištěm. Přinášíme několik tipů, jak prostor pod schody elegantně využít. 

Reklama

Související témata:

Načítám