Hlavní obsah

Byl vám nevěrný? 5 prvotních reakcí, které ničemu nepomůžou

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Zahnul mi! Tohle zjištění zamává s každou ženou a prvotní reakce bývají bouřlivé. Křik, pláč, nadávky, sbalené kufry, věci létající z okna. To je ale chyba, vyplácí se spíš udržet emoce na uzdě. Tohle je 5 prvotních reakcí, kterých byste se měly vyvarovat.

Článek

Ať už jste ho přistihly při činu, nebo jste se o jeho záletech dozvěděly jinak, první okamžiky bývají emočně náročné. Udržet se a nevybuchnout je téměř nemožné. Máte chuť mu vyškrábat oči, jeho milenku jít shodit pod auto, vykřičet na něj všechny nadávky světa, vyhodit ho i s jeho kufry z okna. Nedělejte to, těchto pět reakcí, které přicházejí během prvních chvil, nikdy ničemu nepomůže.

1. Nenadávejte mu

Ne že by si to nezasloužil, ale zasypat ho vulgarismy, urážkami, vykřičet na něj všechnu svou bolest, ranit ho na těch nejcitlivějších místech k ničemu nevede. Vlastně mu tím pomáháte, protože mu dáváte záminku být také naštvaný, zlobit se, možná si třeba říct, že se mu nikdo nemůže divit, když žije s takovou fúrií.

Je to těžké, ale snažte se zachovat klid. Možná je nejlepší se v tu chvíli sebrat a někam zmizet. Na pár dní se schovat třeba u dobré kamarádky, kde můžete plakat a nadávat do sytosti. Odplavíte ten největší vztek a zlost, ale neztratíte přitom důstojnost!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Jestli se chcete vyřvat, nedělejte to před ním, zajděte za kamarádkouFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Nedělejte zásadní rozhodnutí

Že vám byl nevěrný, víte pár minut, a už chcete vyplňovat rozvodové papíry? Hystericky mu balíte kufry a vyhazujete ho z bytu? Házíte jeho věci oknem a křičíte na celé sídliště, ať táhne třeba do pekla?

Zkuste se udržet a v první fázi nedělejte žádná zásadní rozhodnutí. Nemáte čistou hlavu, nemyslí vám to, emoce mají nyní nad logikou a rozumem jasnou převahu. Je dost pravděpodobné, že toho, co nyní uděláte, budete později litovat.

Klidně se rozveďte, ale až poté, co si to důkladně promyslíte. Klidně ho vyhoďte, ale buďte si jisté, že to tak chcete. Protože není nic horšího, než když ho vykopnete, a za pár týdnů ho budete prosit, aby se vrátil.

3. Nevolejte jeho milence

Jednou z častých prvotních emocí je nenávist vůči jeho milence. Řada žen neodolá a nějakým způsobem ji kontaktuje. Je to obrovská chyba, protože ať se vám to líbí nebo ne, ona za to nemůže. Pravděpodobně na vašeho muže nemířila zbraní a nevyhrožovala mu smrtí, pokud se s ní nezaplete.

Šlo o jeho svobodné rozhodnutí, to on vás zradil a podvedl. Zlobte se, ale na něj. Nesnažte se ho omlouvat a shazovat vinu na kohokoli jiného.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nechte jeho milenku na pokoji, ona za to nemůže. To on vám byl nevěrný, ne ona!Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Nežalujte

Tohle je další velmi častá prvotní reakce. Zoufalé ženy dělají zoufalé věci a zvednout telefon a povědět třeba jeho matce, co její synáček provedl, je tak lákavé. Někdy ženy do těchto situací vtahují i děti (často ty odrostlejší). Jen se podívejte, děti, jaký lump je váš tatínek, co „nám“ provedl.

Možná si myslíte, že ho tímhle ukrutně potrestáte, získáte pocit zadostiučinění a podobně. Ale je to omyl, jen raníte další osoby a přiděláte starosti těm, kteří s tím nemají nic společného a hlavně nemají šanci to jakkoli vyřešit. Tohle je problém váš a vašeho partnera. A jestli ho někdo může vyřešit, jste opět jen vy dva.

5. Netahejte z něj detaily

Je to nečekané, jste v šoku, nechápete, jak se tohle mohlo stát. A hlavou vám víří tuny otázek. Kdy ji potkal, kdy se spolu poprvé vyspali, jak dlouho to spolu táhnou, v čem je lepší než vy, kde se scházeli, kdo o tom ví...

Neptejte se, netahejte z něj žádné detaily. Minimálně v té první fázi. Jste totiž raněné, oslabené a tohle všechno vám ještě víc ublíží. Na otevřený rozhovor čas teprve přijde. Až se trochu uklidníte, vše si promyslíte, divoké emoce pominou.

Pak byste si spolu měli sednout a vše probrat. A pokud ještě budete zvědavé, můžete se ptát. Ale je dost možné, že už vás to ani zajímat nebude, protože pravda je taková, že zas tak důležité to není. Zásadní není to, co se stalo, ale spíš, co bude následovat. A to máte ve svých rukách jen vy a váš muž.

Ne každý zálet totiž nutně končí rozchodem. Můžete to zvládnout a vztah opravit! Tohle jsou signály, že můžete překonat nevěru.

Reklama

Související témata:

Načítám