Hlavní obsah

Ze starých vybydlených prostor vznikl stylově čistý interiér

Foto: Archiv Institutu bytového designu
pondělí 05:00

Mladý pár, který plánuje založit rodinu, se rozhodl žít v bratislavském bytovém domě z 50. let. Partneři si přáli jednoduchý, stylově čistý interiér, který reflektuje současné trendy. Aby takového výsledku docílili, bylo zapotřebí nejen zcela nové zařízení, ale také výrazná úprava dispozice bytu.

Článek

Vzdušné, moderní prostory zařízené v jednoduchém a příjemném designu reflektujícím současné trendy. Tak znělo zadání pro architekta Marka Abramoviče ze studia Abrama architekti. Mladý pár ho přizval k rekonstrukci bytu o výměře 83 m² v bratislavském bytovém domě z poloviny 20. století. Aby se přání budoucí rodinky naplnilo, muselo dojít k dlouhé řadě úprav. Změna to je však neskutečná!

Denní a noční část bytu

Dům má sloupový železobetonový nosný systém, a architekt tedy mohl navrhnout změnu dispozičního řešení bytu. Vycházel z předpokladu, že pobývání doma vypadá jinak přes den a jinak v noci, proto se spolu s majiteli rozhodli vytvořit v bytě samostatné denní a noční zóny s neprůchodnými místnostmi.

K oddělení zón došlo přemístěním kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou a vzniklo tak kýžené vzdušné a otevřené místo. Výrazným akcentem hlavní místnosti je obnažený železobetonový překlad s posuvným policovým regálem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt rozdělili na denní a noční zónu

Větší koupelna na úkor ložnice

V místě, kde byla původně kuchyň, vznikla plnohodnotná místnost, která momentálně slouží jako pracovna. V budoucnu se počítá, že zde bude poměrně velkorysý dětský pokoj. Noční část dále tvoří prostorná ložnice, koupelna a samostatná toaleta.

Koupelna se oproti původnímu řešení značně rozrostla, a to na úkor ložnice. Prostornost koupelně přidává i výměna vany za sprchový kout a nadrozměrné zrcadlo, z něhož vystupuje umyvadlová sestava. Výsledný efekt podporují velkoformátové obklady s minimálními spárami a bezespárová podlaha.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Koupelna je větší a ložnice se zmenšila

Jemné přírodní barvy a tóny

Po vzoru současných trendů majitelé s architektem rozhodli byt vyladit ve světlých a přírodních tónech s detaily v černé. Po celém obytném prostoru použili dřevěnou vlysovou podlahu uspořádanou do stromečku. V koupelně a na toaletě je pak podlaha z šedého polyuretanu.

Šedými tóny hraje i policová sestava na chodbě a kuchyňská linka. Doplňuje je dubová dýha, která vévodí i obývacímu nábytku. Stěny jsou vymalovány nabílo a sem tam je zpestřují obrazy. Aby se dosáhlo čistých linií, architekt vybral vysoké bezzárubňové dveře doplněné o zapuštěné soklové lišty.

Pro stylovou čistotu nechal architekt schovat všechny „narušitele“. Prvky jako elektrická rozvodna, vnitřní jednotka klimatizace a rozvody topení buď ukryli do nábytku, nebo rovnou zasekali do zdiva. Myslelo se i na takové detaily, jako jsou stínicí rolety, které jsou schované pod okenními otvory.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty – a účastní se jí i tato proměna. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků je nově naplánováno na 22. září 2020.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.